BDC viert 80-jarig jubileum

(25-09-2007) Door: Jesse Bos

Zaterdag 22 september vierde damclub Beverwijk zijn 80-jarig jubileum door een viertalwedstrijd te organiseren voor omliggende verenigingen. Uiteraard was ook DC IJmuiden aanwezig. Buiten de traditionele teams uit Haarlem en Beverwijk waren ook voormalig damclubs (of wilde damclubs) zoals het Wijk aan Zeeër Denk en Zet en de Akerslootse vereniging De Broeikas aanwezig. IJmuiden was met twee teams en twee “All star spelers” vertegenwoordigd.

Zelf speelde ik samen met Martin, Stijn en Willem in het eerste team. Van tevoren wekte de teamindeling nogal verbazing (de bordvolgorde was gelijk aan de volgorde waarin de spelers hierboven genoemd zijn). In Beverwijk en omstreken heeft Willem kennelijk de grootmeesterstatus verworven en de deelnemers aan het toernooi konden maar niet begrijpen dat Willem op bord vier zat. Willem maakte deze status volledig waar.

De eerste ronde mochten we tegen HDC 2. Ik had het gevoel dat ik een stuk of tien zetten gespeeld had toen er een enorm gelach door de speelzaal bulderde. Willem speelde tegen een dame en die vond de combinatie die ze om haar oren kreeg zo amusant dat ze bij iedere zet het uitschreeuwde van genot. Twee minuten later stonden we 2-0 voor en was Willem begonnen aan zijn nakijkwerk voor het weekend. Uiteindelijk werd het 8-0.

Hierna mochten we tegen Damcombinatie Holland, ofwel het All Star-team. Om wat extra druk op de wedstrijd te zetten, hadden we van tevoren afgesproken dat degene die als eerste een punt zou morsen een rondje mocht geven. Willem was het niet. Hij mocht tegen oude bekende Ciska Rob-Butter die voor de wedstrijd uitschreeuwde: “dat mij dit nou nog moet gebeuren”. U begrijpt het wel; Willem hield de partij kort zodat hij extra veel tijd overhad om Ciska over te halen om weer te gaan dammen. Stijn en ik wonnen ook zonder noemenswaardigheden. Er was dus nog maar één kandidaat over voor een rondje: Martin. Na de opening stond hij theoretisch gewonnen, maar koos een bekend en verkeerd schema tegen Frans Elzenga. Martin werd nog gered omdat er een mooie combinatie in de stand kwam die voldoende moest zijn voor remise. Gedreven door de weddenschap ging Martin voor het onderste uit de kan…

Na het eerste biertje zagen we de wedstrijd tegen DC IJmuiden 2 helemaal zitten. Het genoegen was echter niet geheel wederzijds. DC IJmuiden 2 nam pas na uitgebreid protest plaats achter het bord. Terecht, want 50 minuten later wist alleen Bram van Bakel verassend een punt te bemachtigen.

In de vierde ronde stond dan eindelijk de kraker tegen HDC 1 op het programma. Uiteraard wist Willem weer binnen tien minuten te winnen, maar de overige spelers van HDC kunnen soms taai zijn. Dat ondervond vooral Stijn. In razende tijdnood leek hij een zware verdediging te voeren en ik verheugde mij al op een tweede glas bier. Stijn zijn jarenlange intimidatie en bedreigingsacties in Haarlem wierpen echter op tijd zijn vruchten af. Zijn tegenstander gaf zomaar een schijf weg om een nadelig remise-eindspel te bereiken en gaf daarin op…

De laatste ronde waren we ongetwijfeld al zeker van toernooiwinst, maar er stond nog een trofee op het spel: die van individueel topscorer. Zowel Willem, Stijn als ik hadden nog een 100% score behaald. Degene die individueel topscorer werd kreeg een beker en een cadeau. Willem was natuurlijk weer als eerste klaar en behield zijn 100% score. Ook Stijn won zonder al teveel problemen. Ikzelf koos echter in tijdnood een verkeerd plan en verloor. Dit kostte mij dus ook een rondje.

De eerste prijs was een fraaie klok voor alle spelers (dus nu is Stijn nooit meer te laat als hij voor competitiewedstrijden opgehaald wordt). Willem won de prijs van topscorer, en omdat Youssra zo van glitter houdt, mocht Willem ook de beker van het gehele team hebben. Na afloop was er een koud buffet en kon iedereen terugkijken op een zeer geslaagde dag.           

Klik hier voor de eindstand en karakteristieken van hetjubileumtoernooi BDC 2007.