Damclub IJmuiden wint van 020 en wordt tweede in de hoofdklasse

(2 maart 2024) Door Wim Winter

Speel ik nu thuis of uit? Woonachtig in Amsterdam moest ik naar IJmuiden om te dammen. Is het een derby? IJmuiden is natuurlijk het haventje van het grote Amsterdam. Ik zag het niet als een derby. De Amsterdammers kwamen maar met negen man. Het tweede van 020 was even belangrijker, werd vermeld. En zo stonden we bij aanvang al met 2-0 voor.

Maar de Amsterdammers hebben een paar goede dammers zoals Johan Wiering, Rob Geurtsen en Peter van Heun. Jan-Maarten gaf ik weinig kans tegen Rob Geurtsen. Stijn moet kunnen winnen van Radjinder. Jesse zag ik niet winnen van Peter van Heun. Marco de Koning schatte ik op remise tegen Kees Pippel. Conall remise tegen Kenny Kroon, Ivo wint van John Stins. Johan Wiering is heel sterk, maar wint hij van Martin? Moet ik nog zien. Krijn krijgt natuurlijk kansen tegen Frank Pasman. En ik moest aan het eerste bord tegen Bert Bakhuis. Onze rating is precies gelijk, dus remise is plausibel.

Na een uurtje al had ik een geweldige stand tegen Bert en ik telde hem al. Ik ging maar een boekje zitten lezen. Ik geloofde het wel. Een stripboek op school over een homoseksuele Lucky Luke. Dat woke gedoe ook tegenwoordig op die scholen. Dat Kuifje en Kapitein Haddock een homoseksuele relatie hadden geloof ik wel, maar Lucky Lukeā€¦. Af en toe even kijken natuurlijk of Bert alweer een zet had gevonden.

Bij de andere borden gebeurde nog niet veel. Alleen Kees Pippel had duidelijk voordeel. En Jan-Maarten hield het ook prima vol. Klassiek standje. Dus ik ging maar verder in mijn stripboek. Over de stand van Martin tegen Johan begon ik mij inmiddels wel zorgen te maken. Behalve de stand ook de uitstraling van Martin. Al snel gaf Krijn remise tegen Frank. Heel verstandig van Krijn, want alhoewel hij een veel hogere rating heeft dan Frank was hij ongeveer in een verloren positie terechtgekomen.

Bij Kees Pippel was er een complete heksenketel ontstaan op het bord, maar Kees won vlot. Zelf had ik de eerste keer de winst gemist en was ik in een remisestand terechtgekomen. Bert bood al remise aan, maar daar ging ik toch niet op in. Martin verloor van Johan. Daar was ik al bang voor. Stijn en Radjinder remise.

Zoals verwacht won Rob Geurtsen van Jan-Maarten, maar achteraf bleek dat Jan-Maarten gewoon had kunnen winnen. Jesse won van Peter van Heun. Jesse begint toch wel echt sterk te worden en is bij ons topscorer geworden. Ivo won van John.

En toen was ik nog bezig. En ik moest het elfde punt maken. Iedereen vertelde ik, dat ik het elfde punt scoorde en daarom remise gaf, maar dat was natuurlijk helemaal niet waar. Ik speelde nog scherp op winst en de winst zat er ook in, maar ik kon hem niet vinden. Door een slimme plakker wist Bert de remise te bereiken. Conall was als laatste klaar. Hij verloor. Maar dat was alleen belangrijk voor de statistiek. Na afloop naar Manor. Chinezen. Het seizoen is weer over.

Nationale Clubcompetitie KNDB 2023/2024, Hoofdklasse B, 11e ronde

Terug