Damclub IJmuiden wint met hangen en wurgen van Gouda door gebrek aan bier

(2024-02-03) Door Wim Winter

Aangekomen bij de damclub kwam Richard Mooser aanfietsen. Richard is een reus en dan komt er iemand aan. En eigenlijk sta je dan al met 2-0 achter. Vroeger was dat ook met Theo Tielrooy. De reus uit IJmuiden. Er komt iemand binnen. Geïmponeerd gaf ik Richard een hand. Richard moest tegen Cees van der Vlis en ik gaf Cees weinig kans.

Na een halfuurtje was Bram alweer klaar. Net als vorige keer liep Bram ergens achter en kon meteen opgeven. De vijfde nederlaag op rij. Alleen deze keer was het wel een echt mooie combinatie die Erik Maijenburg te voorschijn toverde. Keurig Erik, maar ja, zo staan we na een half uur tussen de oren met 4-0 achter. Niet zo mooi natuurlijk.

Zelf besloot ik alles uit de kast te gaan halen tegen Peter van Eck, want Gouda is stug en in de breedte sterk. Dat had onze teamleider mij tenminste ingefluisterd. Na een paar uur ging ik eens rondlopen om eens te kijken hoe het met de anderen gaat. Bram had verloren. Cees van der Vlis deed zijn best, maar zijn kans op resultaat schatte ik op nul. Ivo had niets tegen Harry Clasquin, Jesse een aanval tegen Alex Bitter. Krijn zat tegen mijn vriend Ruud Kloosterman en had ook weinig. Martin zat tegen Willem Bor en die dronk bier. Kijk, daar heb je wat aan.

Max speelde tegen Harry Kolk, die mijns inziens een onverantwoorde doorstoot had genomen. Kees Pippel tegen Derk Jan de Groot, die mij influisterde dat wij vroeger samen bij de jeugdtraining hadden gezeten onder leiding van Jan de Ruijter oftewel Nikilinanda of zoiets nadat hij bij Bhagwan was terecht gekomen. Meer dan 50 jaar geleden. Dat wist ik echt niet meer. Nikilinanda had trouwens altijd wel een goede rubriek in het Parool. Maar Kees had ook niet veel. En Stijn aan het eerste bord speelde tegen Erik Hoogendoorn en had ook geen duidelijk voordeel. En ondertussen stonden we wel met 4-0 achter.

Martin maakte de situatie iets dragelijker. Zijn tegenstander gaf op. Bier helpt natuurlijk niet bij het dammen. Wel na het dammen! Max wist de doorstoot niet af te straffen en nam genoegen met remise. Kees Pippel remise. Cees van der Vlis deed zijn best, maar gaf terecht op tegen Richard Mooser. En toen won Stijn ineens. Na afloop vroeg ik Stijn naar het verloop en ik kreeg een onduidelijk murmelend antwoord, maar Erik had gewoon last van damblindheid en gaf zomaar een schijf weg. Dat was mazzel. En in plaats van mij dit te vertellen, was ik bezig onverantwoorde risico’s te nemen. De aanval van Jesse sloeg door. En toen stonden we ineens voor, maar dat wist ik niet. En eigenlijk stond ik gewoon verloren.

Peter wikkelde af naar een eindspel dat eenvoudig remise was, omdat hij de remise had gevonden voor mij bij een andere gecompliceerde voortzetting, maar die remise had ik helemaal niet gezien. En ik zat zwaar in tijdnood. Remise dus. Ivo en Krijn waren nog bezig. Dus bier! Maar die was op. Die had Willem Bor natuurlijk allemaal opgedronken. Schandalig natuurlijk dat er geen bier was. En dat in IJmuiden. Vissersplaats. Krijn had kansjes en Ivo had kansjes, maar het werd niet meer dan remise. 11-9 dus voor ons. Daar waren we heel blij mee, maar we konden het niet vieren!

Nationale Clubcompetitie KNDB 2023/2024, Hoofdklasse B, 9e ronde