Damclub IJmuiden sleept remise voor de poorten van de hel weg in Rijnsburg

(2024-01-20) Door Wim Winter

Na het debacle tegen de Waarddammers sprong ik maar weer snel in het vliegtuig en liet de boel de boel op Gran Canaria. Want zo kan het niet langer! Tijdens de koffie bleek Max ziek te zijn geworden en Marcel had zijn plek ingenomen.

Na de paring maakte ik een inschatting en zag aan de topborden Cor van Dusseldorp, Richard Kromhout en Richard Meijer tegen bij ons Kees Pippel, Stijn Tuijtel en Cees van de Vlis. Een puntje uit drie partijen leek mij mooi. Maar het ratingverschil bij Jesse en Krijn was dermate groot dat ik er van uitging dat de twee verliespartijen gecompenseerd zouden worden. En dan maar hopen dat of Ivo of Martin of ik zouden winnen en dat we dus dan als team zouden winnen.

Na een half uur spelen hadden we onze eerste nederlaag te pakken. Bram was ‘s nachts wezen vissen en vond zetcontrole volstrekt overbodig. Dat begon dus lekker. En zo heeft Bram zijn vierde nederlaag op rij te pakken. En de rest ploeterde voort. Tot mijn verbazing en grote vreugde won Marcel zijn partij. Ik zag een combinatie aankomen en Marcel haalde feilloos uit. Dus stonden we gelijk.

Zelf stond ik niet prettig. Mijn tegenstander dreigde voortdurend met een hekstelling. Jesse had voordeel en ik had vertrouwen. Ivo ging goed. Martin stond slecht. Kees Pippel had een bijzonder gecompliceerde stand. Cees van de Vlis deed zijn best. Krijn was onduidelijk. Langzamerhand werden er partijen remise gegeven. Cees van de Vlis remise. Dat was een opsteker. Jesse remise, dat was minder. Die moet natuurlijk winnen.

Zelf kwam ik slechter en slechter te staan. Kees Pippel remise. Krijn remise. Die moet natuurlijk ook winnen. Ivo remise. 300 punten ratingverschil. Had ook vrij eenvoudig een schijf kunnen winnen. Teleurstellend. Ik denk dat we maar eens aan de gage van Ivo moeten gaan morrelen. Stijn remise. Verheugend.

Martin wist in een slechte stand gelukkig remise te maken. En zo stond er 9-9 op de teller. En ik stond volstrekt verloren. Totaal verloren. Maar ja, een Winter geeft nooit op. En voor Rijnsburg waren de punten veel belangrijker dan voor ons. Dat had ik natuurlijk goed in de gaten. Tegenstander Eric zat in grote tijdnood en ja, win een gewonnen staande partij maar. Eric zat er duidelijk doorheen en bood remise aan. Martin zei: “Wim, dit had ik allang opgegeven.” Les van dit alles: Geef nooit op!

Nationale Clubcompetitie KNDB 2023/2024, Hoofdklasse B, 8e ronde