DCIJ hard onderuit in topper

(2024-01-06) Door Krijn ter Braake

Vandaag de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Bij winst pakken we de kop en bij verlies tegen de Waarddammers zijn de kampioenskansen voorbij.

Helaas begon het niet goed. Kees zijn tegenstander ging gewaagd naar voren en dat had afgehakt moeten worden. In plaats daarvan koos Kees ervoor om de spanning erin te houden en verloor hij een schijf. Nog even dachten we misschien aan compensatie, maar met een onverwachte keuzeslag maakte zijn tegenstander het uit.

Krijn probeerde in klassiek te profiteren van 4 tempi achter de hand. Beide spelers moesten op de goede momenten de tijd nemen en deden dat ook. Remise.

Toen snel achter elkaar werd het duidelijk dat het hem vandaag niet zou worden. Ivo verliest van de sterke Rik Verboon en Jan-Maarten gaat door de vlag in een ingewikkelde stand. 13-18 op het einde zou dreigen met een hielslag en met achter kruipen en zo had hij de partij kunnen winnen.

Max speelde een sterke omsingeling tegen Thijs Verboon. Geen moment in de problemen en zijn tegenstander moest nog goed opletten om de remise te maken.

Cees hield het lang vol tegen een sterke tegenstander die normaal geen uitwedstrijden speelt. Speciaal voor ons en het belang van de wedstrijd had de tegenstander een uitzondering gemaakt. Cees verdedigde lang goed. Alleen helemaal op het einde kwam er een 3 om 3 op het bord die hij niet kon houden.

Nu was het de vraag of we de eer nog konden redden met minimaal 1 winstpartij.

Stijn stond een tikje beter tegen Anton Kosior. We hadden nog een theoretische kans om de wedstrijd te winnen, al zag niemand dat echt gebeuren. Logisch wel dat hij een remisevoorstel afsloeg en tot het gaatje ging. Maar uiteindelijk moest hij berusten in remise.

Jesse had leuk klassiek en er was hoop dat zijn tegenstander ergens iets zou missen. Helaas niet.

Bram had een lastige tegenstander. Ogenschijnlijk zonder fouten te maken werd hij langzaam weggedrukt.

Nu was het zaak aan Martin. Als enige echte bordfavoriet kreeg hij langzaam het betere spel. Zijn tegenstander gaf erg veel terrein weg en in een dunne stand pakte Martin de voorpost op 27. Het offer dat hij tegen kreeg stichtte behoorlijk wat verwarring en het was niet helemaal zeker wat het waard was. In het eindspel kwam een damoffer om af te wikkelen naar een 3 om 1 remise. Alleen mooi voor ons stond de vang klaar. Martin wint!

Al met al de eer gered. Maar kampioenschap en promotie zit er niet meer in. Een tweede plek of in ieder geval een plek op het podium kunnen we nog wel voor strijden.

Nationale Clubcompetitie KNDB 2023/2024, Hoofdklasse B, 7e ronde