IJmuiden niet langs Hofstad door slaapgebrek

(2023-12-02) Door Wim Winter

Martin Dolfing schreef ergens: ‘Na vier uur dammen beginnen sommige dammers spoken te zien.’ En zo is het maar net. ‘s Middags om 4 uur is het tijd voor mijn middagdutje. Dan krijg ik slaap. Dan wil ik mijn oogjes sluiten. Ik probeer het altijd nog enige tijd uit te stellen door niet te eten, maar in wijkcentrum ‘De Morgenstond’ stonden er pepernoten op de bar en elke keer als ik koffie haalde griste ik een hand van die heerlijke pepernoten mee. Moet je niet doen natuurlijk.

We hadden er eigenlijk wel vertrouwen in tegen Hofstad. Ze kunnen heel sterk zijn, maar meestal komt de helft niet opdagen. Heeft waarschijnlijk te maken met de multiculturele samenleving. Dat mogen we gelukkig nu weer zeggen. Vooral bij uitwedstrijden gaan er een stel niet mee. Wij hebben in totaal 12 spelers opgesteld. Bij Hofstad zijn het er 17. Maar ja, wij moesten tegen de Hofstad thuis en dan zijn ze sterk.

Kees Pippel moest tegen Talha Majeed. Nog nooit van gehoord natuurlijk, maar wel een 1300 speler. Alleen heel lang uit de picture geweest. Een enorm talent met een hele lange baard. Hij kwam weer een keer dammen. Kees Pippel kreeg geen schijn van kans. Jan-Maarten moest tegen de topman van Hofstad, Gerard de Groot. Jan-Maarten hield het nog lang vol en na 3 uur spelen was er nog niets aan de hand. Bij niemand eigenlijk. En daarna begon het allemaal.

Ivo raakte op klaarlichte dag een schijf kwijt tegen Herman Vroom. Zelf had ik eindelijk een prachtige stand tegen mijn vriend Frans van Eenennaam, maar ja die slaap he. Gelukkig zag ik naast mij Stijn een combinatie uitvoeren, die er veelbelovend uitzag. Maar wat ik niet de gaten had, was dat Bram in een combinatie liep tegen Hans van Woerkom. Op dat moment had Bram alles af kunnen ruilen en dan was er niets meer aan de hand geweest. Cees van der Vlis speelde tegen Bé Eggens. Bé is natuurlijk veel te sterk voor Cees, maar Cees hield goed vol.

Ondertussen liet Krijn zich in de maling nemen door ene Arwien Bhagwandas. Krijn kon een schijf winnen, maar raakte in paniek door een dreiging die niets voorstelde. Die meneer moet natuurlijk wel goed zijn, maar hij had niet eens een rating. Krijn zal ook wal last hebben gehad van een gemist middagdutje. Jesse drukte Nico Leemberg van het bord. Heeft Nico ooit bij IJmuiden gespeeld? Wel bij Beverwijk. Gelukkig speelde Max een geweldige wedstrijd tegen Frans Teijn. Grote klasse Max.

Cees van der Vlis wist de remise binnen te halen. Uiteindelijk verloren Jan-Maarten, Bram en Krijn. Gewonnen werd door Jesse, Max en Stijn. En ik? Ik miste de winst een paar keer. Ik zat er doorheen. Gelukkig hadden ze bier bij Morgenstond en ook nog een heerlijke gehaktbal.

Nationale Clubcompetitie KNDB 2023/2024, Hoofdklasse B, 6e ronde