Beker 2013

Bekerteam eervol ten onder

(23-06-2013) Door: Martin van Dijk

Zoals verwacht mocht DCIJ in de finaleronde aantreden tegen landskampioen VBI Huissen. In de auto werd er al overlegd wat de beste taktiek zou zijn om een ronde verder te komen en werd er nagedacht over de opstelling van Huissen. De paring bleek "ideaal" te zijn: Jesse en Stijn mochten voor de remise gaan tegen Johan Krajenbrink en Jos Stokkel en Martin en Casper zouden tegen respectievelijk Geert van Aalten en Pepijn van den Brink proberen op winst te spelen.

Al snel kon dit scenario echter de prullenbak in. Casper was in een moment van onoplettendheid in een zetje gelopen en stond een schijf achter. Reden genoeg voor Martin om de voorpost van zijn tegenstander niet af te ruilen, maar deze met wat omtrekkende bewegingen aan te vallen. Toen het juiste moment steeds uitgesteld werd/moest worden, had Martin teveel van zijn stand gevraagd en kon hij in permanente tijdnood niet meer de remisehaven bereiken. Dit in tegenstelling tot Casper, die optimaal profiteerde van zijn compensatie en nog een punt wist te pakken. Jesse en Stijn hadden intussen ook goed weerstand geboden, maar geen van beide kon meer voor de winst gaan, waardoor er nog twee remises volgden. Door deze nipte nederlaag moest DCIJ gaan strijden voor de plaatsen 5 t/m 8. Huissen zou uiteindelijk bekerwinnaar worden door in de finale RDC Rijnsburg met 7-1 te verslaan.

DCIJ IJmuiden-DV VBI DV VBI Huissen3-5
Jesse Bos (1279)-Johan Krajenbrink (1493)1-1
Stijn Tuytel (1270)-Jos Stokkel (1377)1-1
Martin van Dijk (1247)-Geert van Aalten (1418)0-2
Casper Remeijer (1296)-Pepijn van den Brink (1194)1-1

Micone, dat in de tweede poulefase nog groepswinnaar was geworden ten koste van Huissen, had met 6-2 verloren van De Oldehove en mocht nu tegen DCIJ aantreden. De wedstrijd begon goed voor DCIJ. Stijn drukte zijn tegenstander weg met een podkowa en bracht DCIJ op voorsprong. Bij Jesse werd de partij Boomstra - Ivanov van het afgelopen WK dunnetjes overgedaan. Zonder dat Jesse het wist, vond hij een beter plan dan Ivanov en leek hij kansen te krijgen. Zijn voordeel bleek echter niet voldoende te zijn voor de winst. Helaas verloor Casper van kopman Toine Brouwers en was Martin na een goed ogende Ghestem-doorstoot alsnog in de problemen gekomen. Na de nodige offers van beide kanten wist Martin nog net de remise te forceren, waardoor er een sneldambarrage moest komen. In deze barrage had DCIJ binnen no time twee overwinningen binnengesleept en hoefde alleen Martin een punt af te staan.

Micone Micone-DCIJ IJmuiden5-11
Toine Brouwers (1395)-Casper Remeijer (1296)2-03
Marc De Meulenaere (1254)-Martin van Dijk (1247)1-14
Ad de Hoon (1215)-Jesse Bos (1279)1-12
Salomon de Jong (1199)-Stijn Tuytel (1270)0-21
Toine Brouwers (1395)-Casper Remeijer (1296)0-23
Marc De Meulenaere (1254)-Martin van Dijk (1247)1-12
Ad de Hoon (1215)-Jesse Bos (1279)0-21
Salomon de Jong (1199)-Stijn Tuytel (1270)0-24

Hierna volgde de wedstrijd om de vijfde plaats tegen Damcombinatie Fryslan. Casper zette in een flankopening een val open, waar zijn tegenstander met open ogen in liep. Casper liet zijn tegenstander naar dam slaan om vervolgens een soort van coupe Philippe uit te halen. Ook Jesse was in een flankopening beland en liet na een Partie Bonnard van zijn tegenstander een dam met naslag toe, waardoor hij direct kon opgeven. Om Stijn wat van zijn grootmeestervrees af te helpen, mocht hij aanschuiven tegen Auke Scholma. Stijn moest wat terrein prijsgeven en koos uiteindelijk voor een verkeerd plan, dat niet tot het gewenste punt leidde. Martin probeerde de loodzware flankaanval van Gabriël Heerema te omsingelen. Een zet voordat hij hoopte toe te slaan, wist zijn tegenstander een ruil te nemen die vele zetten later tot een enorm temponadeel voor Martin leidde. Na stug verdedigen kon hij echter nog de remise forceren. Hierdoor verloor DCIJ voor de tweede keer nipt en moest het genoegen nemen met de zesde plaats. Deze plaats is echter wel goed voor een startbewijs voor de volgende KNDB-beker.

FryslanDamcombinatie Fryslan-DCIJ IJmuiden5-3
Auke Scholma (1456)-Stijn Tuytel (1270)2-03
Gabriël Heerema (1382)-Martin van Dijk (1247)1-14
Teake Kooistra (1301)-Casper Remeijer (1296)0-21
Bastiaan Hollander (1288)-Jesse Bos (1279)2-02

Klik hier voor alle uitslagen.

Bekerteam dendert door naar finaleronde KNDB-beker

(09-06-2013) Door: Martin van Dijk

Nadat DCIJ in de eerste ronde van de KNDB-beker in Den Haag een tweede plaats behaald had (zie Casper Remeijers verslag in de IJ'dammer), mocht het richting Huissen voor de tweede ronde. Op basis van de poule-indeling leken De Oldehove en SNA de beste kans te hebben op een finaleplaats en was DCIJ de outsider. Dordrecht leek op papier wat zwakker, maar kon naar eigen inzicht niettemin ook een team met 1200- en 1300-spelers afvaardigen.

In de eerste ronde stond direct een zware wedstrijd tegen De Oldehove op het programma. Kees Pippel wist echter al snel kansen te creéren tegen de tactisch levensgevaarlijke Jan van Dijk. Ook de stand van Martin van Dijk leek kansrijk. Toen Kees naar een overmachtseindspel kon afwikkelen en Martin een schijf won, was het de taak aan Casper Remeijer en Jesse Bos om het winnende punt te scoren. Jesse leek een sterke voorpost te hebben, maar moest uiteindelijk een schijf prijsgeven om aan de andere kant door te breken en remise af te dwingen. Casper vond tegen Tjalling Goedemoed een positioneel rampzalige, maar tactisch zeer sterke zet, waarmee hij een doorbraak ten koste van twee schijven afdwong. Even dreigde Casper te lang te wachten met een remiseafwikkeling, omdat hij meende twee dammen te kunnen halen, maar uiteindelijk greep hij op tijd de remise. Met de 6-2 eindstand zette DCIJ een goede eerste stap richting de finaleronde.

De Oldehove-IJmuiden-2-6
Tjalling Goedemoed (1413)-Casper Remeijer (1296)1-1
Jan van Dijk (1326)-Kees Pippel (1337)0-2
Klaas Hendrik Leijenaar (1326)-Jesse Bos (1279)1-1
René Wijpkema (1204)-Martin van Dijk (1247)0-2

In de tweede ronde vond de herhaling van de Noord-Hollandse finale plaats. Tegenstander SNA had zoals verwacht gewonnen van Dordrecht. Het had er alles aan gedaan om Ivo de Jong niet tegen zijn angstgegner Kees te laten spelen, wat lukte, omdat we geen verandering in de opstelling hadden gemaakt. Helaas kon Kees het niet bolwerken tegen Mike Koopmanschap. De rest van het team liet zich door dit resultaat echter niet uit het veld slaan. Jesse had in de opening niets bereikt tegen Sander Spaans, maar wist in het late middenspel de regie over te nemen en te winnen. Martin bezorgde Steven Wijker in de opening al problemen en dwong een wederzijdse KVO af. Vervolgens wist hij alle normale opbouwzetten van Steven met behulp van tactische middelen te verhinderen en de KVO aan zijn kant op te lossen. In het late middenspel dwong Martin schijfwinst af, waarna hij de stand uit kon schuiven. Ook Casper dwong schijfwinst af, waarna hij weinig weerstand meer ondervond: alweer 6-2 dus. Omdat De Oldehove van Dordrecht gewonnen had en SNA nog tegen De Oldehove moest, kon DCIJ al na twee rondes aan het bier!

SNA SNA-DCIJ IJmuiden2-6
Ivo de Jong (1338)-Casper Remeijer (1296)0-2
Mike Koopmanschap (1375)-Kees Pippel (1337)2-0
Sander Spaans (1188)-Jesse Bos (1279)0-2
Steven Wijker (1376)-Martin van Dijk (1247)0-2

In de laatste ronde stond er voor DCIJ niets meer op het spel. Desondanks werd er fel om elk punt gestreden. Zo werd Caspers doorzettingsvermogen in een remisestand nog beloond met de winst. Jesses tegenstander was obezig om alle schijven zo snel mogelijk in het doosje te stoppen, maar Jesse wanhoopte niet. Toen de ruiltjes steeds slechter werden, pakte hij alle velden en drukte hij zijn tegenstander van het bord. Ook Martin kwam tot winst. Martin moest veel geduld opbrengen om de vijandelijke voorpost op 22 te veroveren, aangezien zijn tegenstander via allerlei dreigingen een aanval onmogelijk maakte. Pas nadat de stand uitgedund was, kon door een schijnaanval op deze schijf een doorbraak aan de andere kant van het bord afgedwongen worden. Tot slot kwam Kees in een dammeindspel terecht, dat hij vakkundig naar remise schoof.

DCIJ IJmuiden-Dordrecht DC Dordrecht7-1
Casper Remeijer (1296)-Bert Baars (902)2-0
Kees Pippel (1337)-Anton Kosior (1310)1-1
Jesse Bos (1279)-Pim Arts (1123)2-0
Martin van Dijk (1247)-Fred Roedolph (1153)2-0

Op zaterdag 22 juni mag DCIJ zich weer melden in Huissen voor de finaleronde. In deze ronde moet het naar alle waarschijnlijkheid spelen tegen landskampioen Huissen. Mocht DCIJ deze wedstrijd winnen, dan strijdt het om de bovenste vier plaatsen. Bij een nederlaag volgen twee wedstrijden om de 5e t/m 8e plaats.

Alle uitslagen en de wedstrijden van Casper kunnen teruggevonden worden op Toernooibase.

DCIJ met kunst- en vliegwerk Noord-Hollands bekerkampioen!

(17-03-2013) Door: Martin van Dijk

Na een jaar afwezigheid mag DCIJ zich weer gaan opmaken voor het nationale bekertoernooi. Nadat de ticket voor dit toernooi verdiend werd door een goede zege op Zaanstreek, werd in de finale met het nodige kunst- en vliegwerk SNA afgestopt.

In de halve finale was een 4-4 uitslag met winst aan het hoogste bord voldoende. Na twee uitslagen was dit doel al bereikt. Aan bord één deed Kees Pippels tegenstander Wout Rijs er alles aan om de schijven zo snel mogelijk weer in het doosje te doen. In een klassieke stand liet Kees een KVO toe, die hem voordeel opleverde. In een precaire stand kwam Rijs niet meer tot een remiseplan. Voorzitter Jesse Bos zorgde aan bord twee voor de volgende punten. Tegen Paul van der Lem dwong hij een wederzijdse doorbraak af, waarbij Jesses schijven op de goede plek stonden. De vijandelijke dam werd uiteindelijk simpel afgenomen.

De andere twee partijen deden er vervolgens niet meer toe. Stijn Tuytel kwam net uit bed, maar was wakker genoeg om Ruud Holkamp af te stoppen. Martin van Dijk leek met een onvoltooide hekstelling gevolgd door een kettingstelling de winst binnen te hebben. Toen hij de genadeklap dacht uit te delen, wist "Houdini" Ruud Groot echter met een tijdelijk offer nog net te ontsnappen, waarna er een uitgebluste stand overbleef.

In de finale had DCIJ door het handicapsysteem genoeg aan een 4-4 tegen ereklasser SNA. De opdracht was duidelijk: Kees Pippel moest winnen van Peter Moraal en de rest moest Mike Koopmanschap, Steven Wijker en Ivo de Jong afstoppen. Kees speelde in een klassieke stand op vleugelcontrole. Toen zijn tegenstander gedwongen werd om het kerkhofveld te betreden, kreeg Kees een voordelige stand die hij vakkundig uitbouwde.

Op de andere borden zag het er minder voordelig uit voor DCIJ. Stijn Tuytel wist de remisehaven te bereiken tegen zijn vroegere rivaal Mike Koopmanschap, maar Jesse Bos en Martin van Dijk hadden een zeer nadelige stand. Jesse kwam na een offer in de problemen, maar kon nog net een dammeneindspel bereiken. Martin van Dijk was tegen Ivo de Jong in de opening tegen een enorme tempo-achterstand aangelopen en hoopte met een winkelhaak aan zijn lange vleugel de partij in klassieke banen te leiden. Toen dit mislukte, bleek een soort naamloos skelet nog net redding te brengen. Hierdoor won DCIJ zelfs met 5-3!

Details en partijen zijn terug te vinden op Toernooibase.

Bekerteam neemt revanche op HDC

(23-02-2013) Door: Martin van Dijk

Voor het tweede jaar op rij ontving DCIJ streekgenoot HDC Haarlem (dat vorig jaar nog Kennemerland heette). Aangezien DCIJ vorig jaar een pijnlijke nederlaag leed, was het op revanche uit. HDC was echter op volle oorlogssterkte en zou aan een gelijkspel genoeg hebben, aangezien het (nog) een klasse lager speelt.

Martin van Dijk ging nietsvermoedend mee in de lijfvariant van Stefan Stolwijk, hetgeen resulteerde in een tijdsachterstand en een slechte stand. Met de nodige moeite wist Martin de schade te beperken en naar remise af te wikkelen. Ook Kees Pippel speelde remise. Tegenstander Mark Deurloo nam al snel met zwart een ruil naar 45, waarna Kees de beste papieren leek te hebben. Na de nodige offers van beide kanten bleek Kees' voordeel niet afdoende te zijn.

Bij de andere twee borden leek DCIJ kansen te krijgen. Jesse Bos liet het initiatief aan oud-DCIJ'er Marcel Kosters en nam een klaverbladopsluiting in. Vervolgens lukte zijn uitputtingsstrategie en miste Marcel nog de laatste remisekans. Door Jesses overwinning was remise voldoende voor Stijn Tuytel. Stijns tegenstander Fabian Snijder had echter zo'n zware flankaanval, dat Stijn terecht op winst speelde en Fabian uiteindelijk volledig vastzette. Hierdoor boekte DCIJ een keurige 6-2 overwinning en mag het in Haarlem tegen de winnaar van SNA 3 en Zaanstreek om een finaleplaats spelen.

Klik hier voor de partijen. Details:

BORDIJmuiden-HDC Haarlem6-2
1.Stijn Tuytel (1270)-Fabian Snijder (1130)2-0
2.Martin van Dijk (1247)-Stefan Stolwijk (1293)1-1
3.Kees Pippel (1337)-Mark Deurloo (1374)1-1
4.Jesse Bos (1279)-Marcel Kosters (1156)2-0

DCIJ bekert verder na winteravond in Diemen

Op maandag 21 januari moesten we voor de bekercompetitie uit tegen DDV Diemen. Een tegenstander die we wel vaker troffen, maar dan in de halve finale. We moesten met 3-5 winnen om door te gaan. We trakteerden de tegenstander op een 2-6 nederlaag.

De enige twee verliespunten waren op bord één en twee waar respectievelijk Martin en Stijn niet wisten te winnen. Aan bord drie won Kees een schijf en speelde hij de partij keurig uit. Wim zette zijn tegenstander behoorlijk onder druk. Hierdoor ging de tijd van de tegenstander een grote rol spelen. Op de vijftigste zet moest Martin Kruijswijk zijn meerdere in Wim erkennen en hij gaf op met de opmerking “tegen Winter spelen in de winter” is teveel van het goede.

Details:

BORD

DDV-IJmuiden2-6
1.Leo Rosendaal (1204)-Martin van Dijk (1247)1-1
2.Michael Palmer (1246)-Stijn Tuytel (1270)1-1
3.John Eekelschot (1082)-Kees Pippel (1337)0-2
4.Martin Kruijswijk (1050)-Willem Winter (1216)0-2

Klik hier voor de partijen. In de volgende ronde moet DCIJ het opnemen tegen titelverdediger HDC Haarlem.

Terug