Beker 2008

DUO blijkt maatje te groot voor bekerteam DCIJ

(25-5-2008) Door: Martin van Dijk

Het bekerteam van DCIJ is er niet in geslaagd om de kwartfinales van de KNDB-beker te bereiken. In de tweede ronde die in Huissen gespeeld werd bleek ereklasser Dammers Uit Oost (DUO) een maatje te groot te zijn.

De paring leek DCIJ mee te zitten. Jesse Bos mocht aan het eerste bord een punt proberen te pakken tegen voormalig Nederlands kampioen Wieger Wesselink. Aan bord twee trof Stijn Tuytel in Wouter Ludwig een tegenstander waarvan hij al een paar keer (met geluk) gewonnen had tijdens het NK junioren. Martin van Dijk had aan bord drie nog een appeltje te schillen met Arjan van den Berg, waarvan hij in het Paastoernooi in Amsterdam verloor. Nestor Kees Pippel nam tot slot plaats aan bord vier.

Al snel liep DCIJ achter de feiten aan. Kees nam vanuit flankspel een verkeerde afwikkeling, waardoor hij zonder compensatie een schijf achter kwam. Ook Martin kwam slecht uit de opening. Jesse daarentegen had een voordelige stand opgebouwd en Stijn had voor een spannende wederzijdse Ghestem doorstoot gekozen. Hoewel Stijn een verrassende combinatie in de stand gevlochten had, wist zijn tegenstander de juiste zetten te vinden, waardoor Stijn met een slechte stand uit de Ghestem kwam en langzaamaan opgeknoopt werd. Hierdoor kwam DCIJ op achterstand.

Intussen wist Martin zich met behulp van allerlei plakkers staande te houden en remise te spelen. Ook Kees kwam nog ver met een schijf achterstand, maar verloor alsnog. Tot slot was Jesses goede positie verdwenen en moest Jesse zich in een dammeneindspel weten te redden. Hij hield knap stand en zorgde daarmee nog voor een verrassing, al was de wedstrijd al in het voordeel van DUO beslist. De details (bron: Toernooibase):

DUO - DCIJ 6-2

1. W. Wesselink (1475) - Jesse Bos (1272) 1-1 (4)

2. W. Ludwig (1364) - Stijn Tuytel (1236) 2-0 (1)

3. A. van den Berg (1309) - Martin van Dijk (1245) 1-1 (2)

4. G. Wassink (1326) - Kees Pippel (1353) 2-0 (3)

DCIJ wint verrassend in eerste ronde KNDB-beker

(12-5-2008) Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 10 mei mocht het bekerviertal van DCIJ in Den Haag aantreden voor de eerste ronde van de KNDB-beker. Met de pas uit India teruggekeerde Stijn Tuytel als vervanger van Casper Remeijer, die een dag later in Salou moest dammen, mocht DCIJ proberen het tweede team van landskampioen Van Stigt Thans uit te schakelen. Dit team bleek te bestaan uit twee spelers uit het eerste en twee uit het tweede tiental. Op papier was DCIJ dus de underdog.

Kees Pippel kon geen vat krijgen op de op papier zwakste tegenstander en kwam remise overeen. Hierna bracht Jesse Bos DCIJ op voorsprong. Nadat hij op zijn lange vleugel een kanon op kon bouwen, kon hij druk uit gaan oefenen op zijn tegenstanders lange vleugel. Na een tijdelijk offer wist Jesse door te breken, waarna zijn tegenstander in tijdnood niet meer de remise vond en dam op een verkeerd veld haalde. Ook de stand van Martin van Dijk was goed. Na een voorzichtige opbouw kon hij na een passieve ruil van zijn tegenstander het initiatief nemen en zijn tegenstander onder druk zetten. Martin koos voor een agressieve variant, die niet bleek te kloppen. Hij werd verrast door een combinatie die gelukkig nog remise opleverde. Tot slot was er aan het eerste bord niet zichtbaar dat Stijn Tuytel geen wedstrijdritme had. Nadat zijn tegenstander met een vreemde ruil paniek probeerde te zaaien, bleef hij koel en kon hij in tijdnood de druk opvoeren. Toen zijn tegenstander niet de goede weg naar remise vond, wist Stijn fraai de winst naar zich toe te trekken. Hiermee werd de eindstand maar liefst 6-2 in het voordeel van DCIJ. De details:

Van Stigt Thans 2 - DCIJ 2-6

1. P. van der Stap (1335) - Stijn Tuytel (1236) 0-2 (4)

2. A. Burgerhout (1289) - Jesse Bos (1272) 0-2 (2)

3. D. van Schaik Jr. (1344) - Martin van Dijk (1245) 1-1 (3)

4. E. de Jager (1214) - Kees Pippel (1353) 1-1 (1)

Alle uitslagen van de eerste ronde zijn terug te vinden op Toernooibase. In de tweede ronde, die op 24 mei in Huissen plaatsvindt, treft DCIJ het sterke Dammers Uit Oost.

DCIJ winnaar bekertoernooi Noord-Holland

(06-04-2008) Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 5 april vonden in Krommenie de halve finale en finale van het bekertoernooi van Noord-Holland plaats. Voor het eerst in vier jaar wist DCIJ weer eens de beker te winnen. Daarvoor kreeg het hulp uit onverwachte hoek. Met dit resultaat heeft DCIJ zich geplaatst voor de nationale bekercompetitie.

In de halve finale trof DCIJ SNA 2, dat bestond uit spelers van het ereklasseteam in de nationale competitie. Hierdoor had DCIJ aan 4-4 genoeg. Hetzelfde gold voor Zaanstreek, dat het tegen SNA 1 op moest nemen. Tegen SNA 2 werd het een spannende strijd. Casper Remeijer opende de score door remise te spelen tegen Ivo de Jong. Martin van Dijk kwam tegen Jan Groeneweg ondanks veel terreinvoordeel niet verder dan remise. Kees Pippel wist tegen Guido Verhagen met de nodige moeite uit een slechte stand nog remise te halen. Dit betekende dat Jesse Bos tegen Theo Tesselaar genoeg aan remise had om DCIJ naar de finale te loodsen. Toen Jesses tegenstander ook nog in hevige tijdnood kwam en er geen tijdverlenging was, wist Jesse in een goede stand op de klok te winnen. Hierdoor was de eindstand 5-3 voor DCIJ. De details:

SNA 2 - DCIJ 3-5

1. Theo Tesselaar (1202) - Jesse Bos (1272) 0-2 (4)

2. Jan Groeneweg (1107) - Martin van Dijk (1245) 1-1 (2)

3. Guido Verhagen (1211) - Kees Pippel (1353) 1-1 (3)

4. Ivo de Jong (1251) - Casper Remeijer (1193) 1-1 (1)

De verrassing van de dag was dat Zaanstreek SNA 1 uitschakelde. Een nederlaag van Mike Koopmanschap werd SNA 1 noodlottig. Dit betekende dat DCIJ in de finale tegen Zaanstreek aantrad. Bij de partij van Casper Remeijer gebeurde er van alles. Casper kwam een schijf achter, maar haalde na een snel uitgevoerde slagenwisseling een winnende dam. Jesse Bos leek goed te staan, maar trapte in een combinatie. Jesse kon gelukkig nog wel de remise vinden. Ook Martin van Dijk kon niet klagen. Martin stond een tijdelijke schijfwinst voor zijn tegenstander toe. Toen zijn tegenstander de schijf niet teruggaf en de slechtste zet vond, stond Martin ineens gewonnen. Tot slot leek Kees Pippel al snel een goede omsingeling in handen te hebben. Zijn tegenstander kon zich echter nog net verdedigen, waardoor er remise overeengekomen werd. De 6-2 eindstand was ruim genoeg voor de bekerwinst.

DCIJ - DC Zaanstreek 6-2

1. Martin van Dijk (1245) - Piet Smit (1150) 2-0 (3)

2. Jesse Bos (1272) - Paul van der Lem (1209) 1-1 (2)

3. Casper Remeijer (1193) - Wout Rijs (1202) 2-0 (1)

4. Kees Pippel (1353) - Paul Teer (1166) 1-1 (4)

DCIJ en Zaanstreek hebben zich geplaatst voor de eerste ronde van de nationale bekercompetitie, die in Den Haag en Huissen gehouden wordt.

DCIJ door naar halve finale van Noord-Hollandse beker na moeizame overwinning op VAD

(16-02-2008) Door: Martin van Dijk

Het bekerteam van DCIJ, bestaande uit Kees Pippel, Jesse Bos, Casper Remeijer en Martin van Dijk, heeft zich met de nodige moeite weten te plaatsen voor de halve finale van Noord-Holland. Nadat het in de eerste ronde vrij had vanwege de tweede plaats van vorig jaar, moest er met 5-3 gewonnen worden van VAD, dat een klasse lager speelt. Gezien het aantal keren dat DCIJ in de afgelopen jaren met het tiental het onderspit moest delven tegen VAD, was het viertal gewaarschuwd.

Kees Pippel nam het aan bord één op tegen Herman van Westerloo. Kees leek een goede aanval te kunnen ontwikkelen, maar al snel werd er remise overeengekomen. Aan bord vier had Martin van Dijk lange tijd licht voordeel tegen bondsvoorzitter Hans Vermeulen. Langzaam maar zeker kon Martin zijn voordeel uitbouwen. Zijn tegenstander hoopte met een offer nog remisekansen te krijgen, maar het eindspel bleek precies te winnen. Vervolgens was het aan Jesse Bos en Casper Remeijer om de winst veilig te stellen. Jesses stand was al lange tijd remise-achtig, maar Casper leek in de problemen te zijn gekomen. In tijdnood wist Casper echter nog de remisehaven te bereiken, waardoor de benodigde 5-3 bereikt was. De details:

DCIJ - VAD 5-3

1. Kees Pippel (1353) - Herman van Westerloo (1283) 1-1 (1)

2. Jesse Bos (1272) - Rob Pennekamp (1237) 1-1 (3)

3. Casper Remeijer (1193) - Jos Eggen (1232) 1-1 (4)

4. Martin van Dijk (1245) - Hans Vermeulen (1169) 2-0 (2)

In de halve finale neemt DCIJ het op tegen de winnaar van Almere - SNA 2.

Terug