Beker 2007

DCIJ sneuvelt in eerste ronde KNDB-beker tegen favoriet

(14-05-2007) Door: Martin van Dijk

Het is het bekerteam niet gelukt om de eerste bekerronde te overleven. Tegen favoriet Van Stigt Thans uit Schiedam werd met de kleinst mogelijke marge verloren: 3-5.

Vooraf was het moeilijk om in te schatten wie er voor Van Stigt Thans mee zouden doen, al was het waarschijnlijk dat DCIJ geen compleet grootmeesterteam zou treffen. Troef van de dag bleek Sven Winkel te zijn, die vergezeld werd door Peter van der Stap, Ton Burgerhout en Guido van den Berg. De laatste twee was DCIJ al tegengekomen in de nationale competitie, toen het met 5-15 van Van Stigt Thans 2 verloor.

Aan het eerste bord moest Jesse Bos via een omsingeling zijn stand proberen te verdedigen. Zijn tegenstander bleek echter te sterk, waardoor Jesse op de lange termijn een doorbraak moest toestaan en geen kansen meer kreeg. Op bord twee speelde Kees Pippel tegen voormallig Europees kampioen veteranen Peter van der Stap. Kees keek in het begin tegen een tempoachterstand aan, maar kon terug in de wedstrijd komen. Na een doorbraak van zijn tegenstander kon Kees een nadelige remise afdwingen. Aan het derde bord trof Martin van Dijk Ton Burgerhout, die met zijn degelijke stijl de afgelopen jaren al van menig IJmuidenaar gewonnen had. Martin koos voor een onmogelijke omsingeling en kwam door een afwachtende ruil alleen nog maar meer onder druk. In het eindspel kon hij met twee schijven achterstand nog op het nippertje remise afdwingen. Tot slot speelde Stijn Tuytel een klassieke partij tegen Guido van den Berg. Verder dan remise kwam hij niet, waardoor DCIJ al na de eerste ronde afscheid van de nationale bekerwedstrijden moest nemen.

De gedetailleerde uitslagen zijn terug te vinden in Toernooibase.

DCIJ 1 plaatst zich voor KNDB-beker

(04-04-2007) Door: Martin van Dijk

Na een afwezigheid van een jaar heeft DCIJ zich weer verzekerd van een startbewijs voor de nationale bekercompetitie. Op zaterdag 31 maart werd bij de finale van het Noord-Hollands bekertoernooi in Krommenie beslag gelegd op de tweede plaats.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is werden de halve finale en finale van Noord-Holland op dezelfde dag gespeeld. In de halve finale trof DCIJ Bart Smit Edam/Volendam. Aangezien het inmiddels gepromoveerde Bart Smit het afgelopen seizoen een klasse lager dan DCIJ uitkwam, moest er met 5-3 gewonnen worden. Bart Smit had geheim wapen Paul Oudshoorn meegenomen. DCIJ daarentegen moest kopman Kees Pippel wegens ziekte missen; voorzitter Wim Winter verving hem.

Aan het eerste bord kwam Wim al snel in de problemen tegen Oudshoorn. Met een schijf achterstand leken zijn kansen miniem te zijn. Aan het tweede bord echter wist Martin van Dijk zijn tegenstander in een volle stand met een direct winnende Ghestem doorstoot te verrassen. De stand op de andere borden was echter weinig hoopgevend. Aan het vierde bord leek Stijn Tuytel zijn dag niet te hebben. In tijdnood kon zijn tegenstander een ietwat verborgen doorbraak nemen, die door beide spelers over het hoofd gezien werd. Ten koste van twee schijven wist Stijn nog door te breken en de remise veilig te stellen. Vervolgens moest Wim capituleren en was het wachten op Jesse Bos. Jesse liet een wederzijdse dam toe, maar had goed gerekend. Nadat de vijandelijke dam van het bord verdween bleef er een winnende stand voor Jesse over. Daarmee was op het nippertje de benodigde 5-3 overwinning op het bord gekomen.

DCIJ - Bart Smit 5-3

1. Wim Winter (1257) - Paul Oudshoorn (1394) 0-2

2. Martin van Dijk (1255) - Sijmen Hansen (1251) 2-0

3. Jesse Bos (1273) - Johan Veerman (1097) 2-0

4. Stijn Tuytel (1258) - Remmert Sijm (1128) 1-1

Aangezien SNA de wedstrijd tegen Zaanstreek met 5-3 won, kreeg DCIJ de kans om de 7-1 nederlaag tegen SNA in de finale van 2005 weg te poetsen. Al snel werd echter duideljk dat SNA ook ditmaal bekerkampioen zou worden. Aan het eerste bord bereikte Jesse weinig tegen de degelijk spelende Guido Verhagen. Jesse kwam zelfs dusdanig in de problemen, dat hij in tijdnood geen kans meer zag om remise te maken. Ook Stijn had het moeilijk tegen oud-DCIJ'er Richard Mooser, die in de nationale competitie een 100% score had behaald. In een laveerpartj werd Stijn langzaam weggedrukt. Martin hoopte te profiteren van de vele schijven die Benno van Straten achter zijn voorpost had. Vanwege de 0-4 tussenstand sloeg hij een remiseaanbod af, maar een paar zetten later bleek zijn stand geen kansen meer te bieden en bood hij zelf remise aan in een waarschijnlijk verloren stand. De remise werd geaccepteerd, waarmee SNA het winnende punt binnenhaalde. Tot slot was Wim gekoppeld aan Theo Tesselaar, die nog nachtmerries had van zijn vorige partijen tegen Wim. Ook ditmaal leek Wim goede kansen te hebben, maar Wims variant leverde niet meer dan een voordelige remise op. Hiermee was de eindstand 6-2 en won SNA de Noord-Hollandse beker.

SNA- DCIJ 6-2

1. Guido Verhagen (1198) - Jesse Bos (1273) 2-0

2. Benno van Straten (1270) - Martin van Dijk (1255) 1-1

3. Richard Mooser (1340) - Stijn Tuytel (1258) 2-0

4. Theo Tesselaar (1209) - Wim Winter (1257) 1-1

Derde werd Bart Smit, dat Zaanstreek met 6-2 versloeg. SNA en DCIJ hebben zich geplaatst voor de KNDB-beker, waarvan de eerste ronde op 12 mei gespeeld wordt.

DCIJ 1 door naar halve finale na overwinning in Diemen

(21-02-2007) Door: Martin van Dijk

Het is het eerste bekerteam van DCIJ gelukt om zich te plaatsen voor de halve finale van Noord-Holland. In de uitwedstrijd tegen DDV Diemen 1 werd er met 6-2 gewonnen. In de halve finale, die samen met de finale in Krommenie gehouden wordt, treft DCIJ hoogstwaarschijnlijk Bart Smit Edam/Volendam.

Waar DCIJ compleet was, moest DDV twee invallers inzetten. Leo Rosendaal en Jan van Amstel, de spelers die twee jaar geleden in de halve finale van Martin van Dijk en Kees Pippel wonnen en er daarmee bijna voor zorgden dat DCIJ de finale misliep, ontbraken. Aan bord 1 moest de tegenstander van Jesse Bos al snel in de partij op zijn hoede zijn. Hij verdedigde echter goed, waardoor Jesse niet verder kwam dan een dammeneindspel met remise als resultaat. Aan het tweede bord kon Kees Pippel zijn stand goed ontwikkelen. Hetzelfde was het geval bij Stijn Tuytel (bord 3) en Martin van Dijk (bord 4). Waar Kees en Stijn hun partij gedecideerd naar de winst speelden, moest Martin tussen teveel aantrekkelijke voortzettingen kiezen en verbruikte hij meer tijd dan hem lief was. Aangezien de speeltijd slechts anderhalf uur zonder verlenging bedraagt bij het bekerdammen in Noord-Holland, kwam hij in extreme tijdnood en kon hij ternauwernood nog het remisegaatje vinden.

De gedetailleerde uitslagen zijn als volgt:

DDV Diemen 1- DCIJ 1 2-6

1. J. Eekelschot- Jesse Bos 1-1

2. M. Kruijswijk- Kees Pippel 0-2

3. S. Parbhoe- Stijn Tuytel 0-2

4. L. Bakker- Martin van Dijk 1-1

De halve finale en finale worden op zaterdag 31 maart in Krommenie gehouden. Een plaats in de finale betekent tevens plaatsing voor de landelijke bekerwedstrijden.

DCIJ 1 bekert door; DCIJ 2 ondanks zege uitgeschakeld

(30-01-2007) Door: Martin van Dijk

Voor het eerst sinds tijden heeft DCIJ weer met meer dan één team aan het bekerkampioenschap van Noord-Holland meegedaan. Om een aantal jeugdspelers de kans te geven om wat extra wedstrijdervaring op te doen werd een tweede bekerteam ingeschreven. Op vrijdag 27 januari werkten beide teams een thuiswedstrijd af.

DCIJ 1 (bestaande uit het vaste viertal Kees Pippel, Jesse Bos, Martin van Dijk en Stijn Tuytel) mocht het in de eerste ronde opnemen tegen SNA 2, dat voornamelijk bestond uit spelers van het eerste tiental van SNA in de nationale competitie. Hierdoor hoefde DCIJ geen rekening te houden met het handicapsysteem, dat een lager spelend team een voordeel geeft. Vreemd genoeg was deze wedstrijd gepland op de avond voor de wedstrijd DCIJ- SNA in de nationale competitie, waardoor het uiteindelijk zo zou zijn dat Martin van Dijk binnen een etmaal twee partijen met wit tegen Jan Groeneweg speelde.

Aan het eerste bord mocht Kees Pippel aantreden tegen invaller Steven Wijker. Al snel was duidelijk dat de wedstrijd in een bloedeloze remise zou eindigen. Ook Jesse Bos leek niet in de problemen te komen in zijn partij tegen Mike Koopmanschap. Op de lagere borden moest er echter toegeslagen worden. Stijn Tuytel gaf het goede voorbeeld door met een fraaie forcing de winst binnen te halen. Nadat Kees en Jesse hun partij naar remise afwikkelden, diende Martin van Dijk het beslissende punt binnen te halen. In een goede stand nam hij een doorbraak, die bij correct tegenspel remise op zou leveren. Zijn tegenstander probeerde echter nog voor zijn laatste kans te gaan, waardoor Martin de partij nog kon winnen. De gedetailleerde uitslagen waren als volgt:

DCIJ 1- SNA 2 6-2

1. Kees Pippel- Steven Wijker 1-1 (3)

2. Jesse Bos- Mike Koopmanschap 1-1 (2)

3. Martin van Dijk- Jan Groeneweg 2-0 (4)

4. Stijn Tuytel- Coen Jong 2-0 (1)

Het team van DCIJ 2 bestond op papier uit Jan-Maarten Koorn, Feroz Amirkhan, Daniël de Vreugd en Cees van der Vlis. Doordat Cees in het eerste tiental speelt, werd DCIJ 2 volgens het handicapsysteem beschouwd als hoofdklasseteam. Hierdoor moest de thuiswedstrijd tegen DDV Diemen 2 met maar liefst 6-2 gewonnen worden. Doordat Daniël net terug was uit Australië en Feroz een schoolfeest had, werden Koos de Vries en Conall Sleutel als reserve opgeroepen.

De wedstrijd begon goed, toen Koos de Vries al in de opening wist toe te slaan. Koos wist zijn tegenstander te verleiden tot een wederzijdse doorbraak naar dam op de hoofdlijn, waarbij Koos zijn tegenstanders dam als eerste af kon pakken. Conall Sleutel speelde tegen een gevaarlijke tegenstander, die een paar jaar geleden bij de bekerwedstrijden bijna van Kees Pippel had gewonnen. Na een matige opening moest Conall in het vervolg vechten voor een punt. Conall verdedigde zich echter goed en sleepte een onverwacht maar verdiend punt binnen. Hierna bleek echter dat DCIJ 2 tekort kwam om de 6-2 score te bereiken. Captain Jan-Maarten Koorn miste een ideale kans om schijfwinst af te dwingen en moest later berusten in remise. Cees van der Vlis mocht zelfs niet klagen met remise, waardoor er wel gewonnen werd, maar de marge te klein bleek om een ronde verder te mogen bekeren.

DCIJ 2- DDV Diemen 2 5-3

1. Cees van der Vlis- R. Losekoot 1-1 (4)

2. Conall Sleutel- N. Kruyswijk 1-1 (2)

3. Koos de Vries- H. Heersping 2-0 (1)

4. Jan-Maarten Koorn- F. Stoelwinder 1-1 (3)

In de volgende ronde zal DCIJ 1 het op moeten nemen tegen de winnaar uit de wedstrijd Zaanstreek 2- DDV Diemen 1.

Terug