Seizoen 2005/2006

Een overzicht van de competitie vind u hier.

DCIJ 2 verliest slotduel tegen kampioen SNA

DCIJ 2 kan terugkijken op een redelijk verlopen seizoen. Nadat het in het begin van de competitie onderaan bungelde, wist het zich op knappe wijze nog terug te knokken naar een plaats in de middenmoot. Het seizoen werd afgesloten in Heerhugowaard tegen kampioensteam SNA.

Door: Piet Kok

In de laatste wedstrijd voor de bondscompetitie in Heerhugowaard tegen S.N.A. (Spel Na Arbeid) leden de IJmuidenaren een verwachte 5 – 11 nederlaag. Het treffen tegen de kampioenskandidaten ving aan met een even onverwachte als vervelende handicap. De auto waarin Elbert Holkamp, Ruud Holkamp en Joop Wind de reis ondernamen werd ernstig opgehouden door een brug die lange tijd niet meer dicht wilde. Hierdoor moesten de drie met een achterstand van ruim een half uur aan bedenktijd, de wedstrijd beginnen.

Teamleider Paul Smit gaf het goede voorbeeld en zette het achttal, na een mooie damzet, op voorsprong. Piet Kok consolideerde dat door een gelijkwaardige remise tegen Th. Koopman. De voorsprong ging verloren doordat Nicole Schouten in een wat al te simpele combinatie liep. Cees van der Vlis, in hevige strijd verwikkeld tegen de sterke Th.Tesselaar slaagde in zijn opzet en speelde remise.

Met 4 – 4 op het scoringsbord ging het snel bergafwaarts met het IJmuidense achttal. Frans Elzenga, die dit seizoen zijn draai maar niet kan vinden, koos voor een verkeerde voortzetting en werd kansloos door het D.Bleeker, het aanstormende damtalent van S.N.A., naar een nederlaag gevoerd. De korte beschikbare tijd werd Elbert Holkamp noodlottig. G.Verhagen, een geroutineerde dammer, buitte het voordeel bekwaam uit. Ook zoon Ruud, een speler die door de gecompliceerde speelstijl veel tijd nodig heeft, moest na fel verweer een nederlaag incasseren. Joop Wind slaagde er daarna nog in een remise af te dwingen en daarmee werd de eindstand bepaald.

Hiermee eindigde Paul Smit en zijn teamgenoten op een plaats in de middenmoot van de Noord-Hollandse hoofdklasse. Toch doet het bestuur er alles aan om promotie te bewerkstelligen naar een hogere klasse. Dan kunnen de wedstrijden van het eerste en het tweede tiental gelijktijdig op zaterdagmiddag spelen. Dan kunnen een paar talentvolle jeugdspelers ingepast worden om zo ervaring op te doen. Al met al een loffelijk streven.

SNA- DCIJ 2 11-5

1Mike Koopmanschap (1130)Ruud Holkamp (1150)2-0
2Jan Groeneweg(1082)Joop Wind (1164)1-1
3Theo Tesselaar (1215)Cees van der Vlis (1092)1-1
4Guido Verhagen (1173)Elbert Holkamp (1064)2-0
5Dave Bleeker(-)Frans Elzenga (974)2-0
6Sierd van Randen (1080)Paul Smit (1017)0-2
7Arnoud Rood (941)Nicole Schouten (918)2-0
8Theo Koopman (1041)Piet Kok (975)1-1

DCIJ 2 wint opnieuw nipt van DDV Diemen

Door: Martin van Dijk

DCIJ 2 heeft zijn laatste thuiswedstrijd in winst omgezet. Tegen DDV Diemen werd met het kleinst mogelijke verschil gewonnen: 9-7. DCIJ 2 leek een monsterzege te gaan boeken, maar mocht uiteindelijk nog blij zijn met de overwinning.

De wedstrijd begon goed voor het tweede team. Aangezien DDV met een man minder was komen opdagen, werd bord 1 door DDV opengelaten. Hierdoor kreeg Ruud Holkamp de punten cadeau. Vervolgens wist Peter Pippel, die dit seizoen boven verwachting presteert in het tweede team, te winnen. Peter had de gehele wedstrijd een overwicht en wist door middel van een dure, maar goede damcombinatie de punten binnen te halen. Daarna wist ook debutant Feroz Amirkhan, die in de meivakantie meedoet aan de halve finale van Nederland voor aspiranten, te winnen. Op agressieve wijze veroverde Feroz de belangrijke centrumvelden om vervolgens als een bulldozer over zijn tegenstanders stand te walsen. Al met al een verdienstelijk debuut voor Feroz. Daarmee was de stand al 6-0 in het voordeel van DCIJ 2.

De overwinning bleek echter nog van ver te moeten komen voor DCIJ 2. Frans Elzenga, die in een groot deel van zijn partij onder druk stond, blunderde net op het moment dat het spelbeeld zou kantelen. Gelukkig volgde Nicole Schouten niet Frans' voorbeeld: na een gelijkopgaande strijd was remise een logisch resultaat. Daarmee was de tussenstand nog altijd 7-3 in het voordeel van DCIJ 2.

Toen Koos de Vries zijn stand niet meer in winst om kon zetten en Paul Smit en Kees van der Steen een slechte stand hadden, werd duidelijk dat DCIJ 2 misschien zelfs niet meer zou winnen. Paul Smit dacht kansen te kunnen creëren, maar hield vervolgens een formatieloze stand over, waar zijn tegenstander goed gebruik van maakte. Kees van der Steens lange vleugel werd gedurende de gehele partij onder vuur genomen door zijn tegenstander en een doorbraak kon niet uitblijven. Kees knokte echter door en bracht zijn tegenstander nog zo in de problemen, dat hij remise af kon dwingen. Hiermee zorgde Kees voor het winnende punt: 9-7. De uitslagen zijn:

DCIJ 2- DDV Diemen 9-7

1Ruud Holkamp (1150)n.o.2-0
2Koos de Vries (999)M. Kruijswijk (1033)1-1
3Frans Elzenga (974)P. Hospes (996)0-2
4Paul Smit (1017)R. Losekoot (967)0-2
5Kees van der Steen (1005)N. Kruijswijk (983)1-1
6Peter Pippel (-)I.M. Alberto (-)2-0
7Nicole Schouten (918)G. van der Werff (875)1-1
8Feroz Amirkhan (-)F. Stoelwinder (725)2-0

DCIJ 2 verliest in Purmerend

Door: Martin van Dijk

Na twee overwinningen op rij wist DCIJ 2 niet een derde overwinning hieraan toe te voegen. In Purmerend werd er met duidelijke cijfers verloren, hoewel een gelijkspel vreemd genoeg ook een mogelijkheid was geweest: 10-6.

De avond begon slecht voor DCIJ 2, aangezien het door een misverstand tussen captain Paul Smit en Nicole Schouten met een vrouw minder moest aantreden. Besloten werd om het eerste bord open te laten. Met een 2-0 achterstand moest DCIJ 2 proberen er alsnog wat van te maken.

Elbert Holkamp kon DCIJ 2 echter niet terug in de wedstrijd brengen. In een mindere stand dacht Elbert nog een ontsnapping te hebben, hetgeen echter een blunder bleek en meteen tot een nederlaag leidde. Ook Cees van der Vlis was in de problemen gekomen en ondanks wat compensatie kon hij niet meer verder komen dan een overmachtseindspel voor zijn tegenstander. Hierdoor was de stand al 6-0 in het voordeel van Purmerend.

DCIJ 2 kwam echter nog sterk terug. Frans Elzenga wist optimaal te profiteren van de zwaktes in de stand van zijn tegenstander en dwong een winnende doorbraak af: 6-2. Paul Smit had al vroeg in de wedstrijd een lange vleugelopsluiting (LVO) ingenomen en ondanks dat zijn tegenstander zich nog enigszins in de wedstrijd terugknokte, wist Paul de stand in winst om te zetten: 6-4.

Op dat moment leken Martin van Dijk en Ruud Holkamp te gaan winnen. Martin had een voordelig eindspel afgedwongen, maar na een onscherpe zet wist zijn tegenstander een 3-om-1 af te dwingen. Ruuds tegenstander speelde gestoorde zetten en het leek een kwestie van tijd, voordat hij zich helemaal op Ruuds stand zou doodlopen. Ruud vergat echter uit te kijken voor combinaties en na een dodelijke combinatie was het Ruud die op kon geven: 9-5. Tot slot moest Koos de Vries in een slechte kerkhofstand een schijf offeren, maar wist hij uiteindelijk nog wel remise af te dwingen. Hiermee was de eindstand 10-6 in het voordeel van Purmerend. De uitslagen zijn:

Purmerend '66 - DCIJ 2 10-6

1G.J. Slijkerman (1106)n.o.2-0
2R. Sakidin (1207)Martin van Dijk (1261)1-1
3J. Bakels (1173)Ruud Holkamp (1150)2-0
4C. Benjamens (1289)Cees van der Vlis (1092)2-0
5J. van Vemde (1046)Elbert Holkamp (1064)2-0
6J. Berthauer (1043)Frans Elzenga (974)0-2
7A. Prins (1063)Paul Smit (1017)0-2
8R. de Bree (1002)Koos de Vries (999)1-1

DCIJ 2 boekt verrassende overwinning op Zaanstreek

Door: Martin van Dijk

Nadat DCIJ 2 door de uitoverwinning op Den Ilp zich uit de degradatiezone bevrijd had, werd er op 13 januari een keurige thuisoverwinning geboekt op DC Zaanstreek. Net als bij SNA bestaat het team van Zaanstreek uit een aantal spelers die ook in het landelijke eerste team uitkomen. Door deze overwinning lijkt DCIJ 2 definitief van degradatiezorgen verlost te zijn.

De avond begon met een keurige overwinning van Nicole Schouten, die haar tegenstander wist te verrassen. Toen ook Elbert Holkamp won en Peter Pippel met remise kon ontsnappen, had DCIJ 2 al een ruime voorsprong opgebouwd. Ruud Holkamp kon het goede voorbeeld helaas niet volgen. Tegen dezelfde tegenstander als in de heenwedstrijd liet hij zich omsingelen en kon hij opgeven. De overwinning kwam echter niet meer in gevaar, omdat de overige DCIJ'ers hun stand naar remise wisten af te wikkelen.

DCIJ 2- DC Zaanstreek 9-7

1Joop Wind (1164)Pieter Hildering (1200)1-1
2Ruud Holkamp (1150)Paul Teer (1142)0-2
3Frans Elzenga (974)Ruud Groot (1110)1-1
4Paul Smit (1017)Piet Smit (1190)1-1
5Elbert Holkamp (1064)Boudewijn v/d Veen (1009)2-0
6Koos de Vries (999)Dik Vermeulen (1058)1-1
7Nicole Schouten (918)Klaas Scheltus (983)2-0
8Peter Pippel (-)Erik v/d Haar (851)1-1

DCIJ 2 revancheert zich tegen OG Den Ilp

Door: Joop Wind

Den Ilp: Twee weken na de afstraffing tegen Ons Genoegen Den Ilp was het alweer tijd voor de return. DCIJ 2 had heel wat goed te maken en liet dat dan ook achter de borden zien. In Den Ilp verliep de wedstrijd zeer voorspoedig. Jan Apeldoorn won eerst een schijf en daarna de partij. Paul Smit speelde zijn tegenstander weg, die vervolgens kon opgeven. Piet Kok deed hetzelfde met zijn tegenstander: in een 8-om-8 stand kon zijn tegenstander alleen nog maar weggeven. Cees van der Steen had het moeilijk, maar wist wel remise te spelen. Nicole Schouten kon het niet redden: haar tegenstandster kon naar dam te lopen en er was geen houden meer aan.

Elbert Holkamp had geluk dat zijn tegenstander in de opening een combinatie naar dam niet zag. Daarna bleef de stand gedurende de wedstrijd in evenwicht en werd remise overeengekomen. Joop Wind had tegen de kopman van Den Ilp een mooie partij, wat resulteerde in een degelijke remise. Ruud Holkamp leek ondanks een sterke opening niet te gaan winnen. Zijn tegenstander vond de remise echter niet, waardoor Ruud nog won, waardoor de eindstand 11-5 in het voordeel van DCIJ 2 was en het daarmee enigszins revanche genomen heeft op de nederlaag van twee weken geleden. De uitslagen zijn:

OG Den Ilp- DCIJ 2 5-11

1R.A. Pennekamp (1250)Joop Wind (1173)1-1
2B. van Geel (1086)Ruud Holkamp (1148)0-2
3J.A. Hopman (971)Elbert Holkamp (1064)1-1
4D. Keyzer (-)Paul Smit (1027)0-2
5G. Bosschieter (835)Cees van der Steen (1005)1-1
6S. Rep (930)Jan Apeldoorn (972)0-2
7A. Rep (-)Nicole Schouten (918)2-0
8H. Schuurman (-)Piet Kok (975)0-2

Pijnlijke thuisnederlaag DCIJ 2

Op vrijdag 1 december heeft DCIJ 2 een pijnlijke thuisnederlaag geleden. Tegen Ons Genoegen Den Ilp werd vooraf gehoopt op een zege, maar het werd uiteindelijk een zware 3-13 nederlaag. De uitslagen zijn:

DCIJ 2- OG Den Ilp 3-13

1Ruud Holkamp (1148)R.A. Pennekamp (1250)0-2
2Ron Tielrooij (1123)J.M.H.C. Vermeulen (1185)0-2
3Elbert Holkamp (1064)J.A. Hopman (971)1-1
4Frans Elzenga (961)B. van Geel (1086)0-2
5Paul Smit (1027)D. Keyzer (-)0-2
6Cees van der Steen (1005)P. Huiberts (867)0-2
7Peter Pippel (-)S. Rep (930)1-1
8Nicole Schouten (918)A. Rep (-)1-1

Een uitgebreid verslag is hier te vinden.

Terug