Verslag NK sneldammen voor pupillen

Door Conall Sleutel

Op 17 juni werd in Heino het NK sneldammen gehouden. Er waren 192 deelnemers met alle categorieën bij elkaar. Ik was zelf in de vierde groep van de pupillen ingedeeld met vier mensen van de Centrale Pupillen Training (CPT) en een meisje dat ik niet kende van naam. Voor het toernooi oefende ik eerst met Rick Hartman en Rik Verboon.

Toen het toernooi begon moest ik in de eerste ronde tegen Thijs van den Broek. We speelden klassiek en er werd veel geruild tot we in een klassieke stand kwamen waar hij op mijn korte vleugel doorbrak en een dam haalde en ik verloor. In de tweede ronde moest ik tegen S. Ek. Ik had nog nooit van dat meisje gehoord. Ik nam een verkeerde combinatie. Ze bood remise aan wat ik afsloeg. Daarna bood ik remise aan omdat mijn vlag ging vallen. Ze weigerde en mijn vlag viel. Dit was een echte klungelpartij. De drie ronden hierna moest ik ze allemaal winnen om in de eerste groep te komen zonder barrages te spelen .

Ik mocht nu tegen Arwin Lammers. Ik kwam in een lange vleugel opsluiting en kwam slecht te staan. Nadat hij een fout maakte en ik een doorbraak had stond ik weer goed en een paar zetten later kon hij met een één om twee mijn dam afpakken maar zijn vlag viel. De eerste punten waren eindelijk binnen. Hierna moest ik tegen Danny Wattel waarvan ik op de CPT won nadat hij er drie weg gaf en zijn vlag viel. Ik hoopte dat het net zo zou gaan, maar dat ging het niet en ik verloor opnieuw.Nu moest ik winnen om nog vierde te worden in de groep. Ik moest tegen Vicky Andriessen. In het eindspel deed ik een forcing wat schijfwinst opleverde en ik haalde een dam waarna de rest gemakkelijk ging.

Nu moest ik een barrage tegen Vicky spelen om in de tweede groep te komen. Ik verloor door een combinatie. Daarna ging ik buiten lopen tot de vader van Rick me kwam halen en zei dat ik gezocht werd. Toen ik terug ging naar het gebouw bleek dat je twee barrages moet spelen. De tweede won ik gelukkig wel, waardoor er nog één barrage moest worden gespeeld en wie die won ging naar de tweede groep. Dit eindspel ging zoals de vorige keer en ik won nu dus ook. Ik naar de tweede groep en Vicky naar de derde groep. Dit was de slechtste start ooit die ik gemaakt had, drie van de vijf rondes verliezen.

In de tweede groep moest ik als eerst tegen Wouter van der Klis. Hij trapt nog in Haarlemmers, maar helaas won ik deze partij niet. In het midden van de partij kwam ik een schijf voor, maar hij had nog een doorbraak waardoor het remise werd. Deze partij had ik moeten winnen. Hierna speelde ik tegen Thijs Alderliesten een makkelijke partij. Al snel na het begin deed ik een combinatie wat me drie schijven winst opleverde en toen hij later nog in een één om drie naar dam trapte gaf hij op.

Nu moest ik tegen Maarten de With. Nadat ik goed kwam te staan, deed hij een vier om vier waarna ik verloren stond. Een paar zetten later maakte hij ook een fout waardoor het remise werd.In de partij tegen Sandeep Gahar kwam ik een schijf voor. In het eindspel met een één om vier viel zijn vlag. Daarna speelde ik tegen Arwin Lammers. Op het eind deed ik een drie om drie naar dam en won makkelijk.

De volgende partij was tegen Ritchie Wijnker. In het begin liep ik in een combinatie naar dam, nadat ik z”n dam had afgepakt stond ik drie schijven achter en verloor. De laatste ronde speelde ik tegen Karlijn Overes  waar ik in een lvo kwam te staan en nadat ik iets verkeerd berekend had gaf ik op. Zij werd eerste in onze groep na barrage met Ritchie Wijnker. Zelf werd ik met een punt minder derde. Nederlands kampioen werd Thijs van den Broek.Het was een leuk toernooi.

Terug