Halve finale kampioenschap van Noord-Holland

(18 januari 2006) Door Conall Sleutel

Op zaterdag 28 januari is de halve finale gespeeld van het Noord-Hollands kampioenschap pupillen en welpen in Purmerend.

Zeven welpen en 23 pupillen gingen de strijd aan. De pupillen waren verdeeld in 3 groepen en zelf zat ik in groep C. In mijn groep was een van de deelnemers afgemeld wegens ziekte. Bij de opening zei Martin van Zanen dat de eerste drie van elke groep zich zouden plaatsen voor de finale voor Noord-Holland en ook meteen voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap.

In de eerste ronde moest ik tegen Balal Moenoe spelen. Nadat hij in het begin een 2 om 3 nam stond ik er slecht voor en stond hij op winnen. Maar toen deed ik een zet voor de coup royal. Doordat hij die combinatie niet zag, kwam ik in een betere positie te staan die uiteindelijk in remise eindigde.

De volgende partij was tegen Berry Hofmans. Martin van Dijk, mijn coach, zei dat we in die partij allebei een combinatie hadden gemist. Toen de partij op z’n eind liep, hadden we allebei een dam maar ik had het voordeel van twee schijven voorsprong. Op dat moment greep de scheidsrechter in en na 16 zetten zou het remise worden. Bij de tiende zet ging hij door zijn vlag waardoor ik won.

De derde partij was tegen Cathy Brammer. Ongeveer in het midden van de partij had ik haar zodanig opgesloten dat ik in elk geval een schijf voor zou staan. Dat gebeurde ook en toen ging ze op haar korte vleugel spelen. Daarna deed ik een 1-om-3 naar dam, toen nogmaals hetzelfde, toen een 1-om-2. Natuurlijk eindigde deze partij in winst voor mij.

In de vierde partij moest ik tegen Jurriaan Fischer die voor het eerst bij de bij de pupillen speelde. Nadat ik een schijf voorstond, werd er daarna veel geruild waardoor we in een 1-om-4 kwamen. In het eindspel had hij 1 dam en ik 4 dammen. Uiteindelijk pakte ik zijn dam af en won die partij. Volgens Martin had ik veel eerder kunnen winnen door een dam en een schijf te offeren.

En toen was het pauze……tijd voor een patatje en wat drinken.

De vijfde ronde was tegen Pascal Muis. In de opening verraste ik hem met een coup Philippe. Daarna deed ik een 2-om-3 naar dam en was het makkelijk om te winnen. Martin zei nog dat ik via een 3-om-4 naar dam kon gaan.De ronde hierna was ik vrij.

In de laatste partij moest ik tegen koploper Rosa Vermeulen spelen. Al in het begin deed ik een foute zet, waardoor ik 2 schijven achterkwam. Ik probeerde nog een remise uit deze partij te halen, maar het mocht niet lukken.

De volgende negen dammers spelen volgende week in de finale:

Rosa Vermeulen, Ruth Scholten, Ewout Groot, Berry Hofmans, Ben Jansen Verplanke, Ritchie Wijnker, Gilles Yeung, Gadjinder Gajadhar en Conall Sleutel

Terug