Jeugd seizoen 2014/2015

27-apr-2015: Ouder-kindtoernooi zorgt voor gesprekstof

Door: Stijn Tuytel

Afgelopen vrijdag vond in het clublokaal van DCIJ het tweede ouder-kindtoernooi plaats. Een mooie gelegenheid voor de jeugdigen om de geboekte progressie in een één-op-één-confrontatie met hun ouder duidelijk te maken. Aan de ouders aan de andere kant de taak om te laten zien dat ze ook op damgebied hun kind nog kunnen wijzen.

In de vier ronden die volgden werden verschillende generatieduels uitgevoerd. Bij elk van deze wedstrijden was de spanning om te snijden. Ouders die –in tegenstelling tot thuis- hun kind niet meer terug lieten zetten en kinderen die geconcentreerder waren dan ooit. Het leidde tot memorabele taferelen.

Stella was, als speler van het eerste, gedoodverfd favoriet en vervulde deze rol met glans. Haar belangrijkste opponent viel echter weg, daar vader Jack de scores bijhield. Dit was anders voor Yunus, die tegen zijn vader door het stof moest om de tweede plaats te behalen. In een eindspel waarin alle kansen tegen hem waren, wist hij toch de remisehaven te bereiken. Een fantastische prestatie in een goed gespeeld toernooi.

Martijn had nog iets goed te maken van vorig jaar, toen vader Ivo er met zijn titel vandoor ging. Dit keer waren de rollen omgedraaid en liet Martijn in een directe confrontatie zien hoe de kaarten er op dit moment bij liggen. Mede door deze overwinning eindigde hij op een derde plek. Dit was een plaats boven de uitstekend spelende vader van Yara en Lars, die zich gezien de klasse van Stella officieus ouderkampioen mag noemen.

De grote verrassing van het toernooi belandde op de vijfde plek. Abel damt pas sinds dit seizoen bij de club, maar heeft zowel op vrijdagavond als in het Nederlands schooldamkampioenschap laten zien dat hij over bijzondere kwaliteiten beschikt. Verschillende geroutineerde jeugdspelers moesten het onderspit delven. Slechts tegen Jasper –een ander groot talent- werd een nederlaag afgestaan.

Al met al was het toernooi een groot succes. Ouders opgelet: volgend jaar vindt weer een editie plaats. Klik hier voor de eindstand ouderkind toernooi 2015.

9-feb-2015: Bram Bekkers zegeviert bij Noord-Holland Jeugdcup in IJmuiden

Door: Wim Winter

Niet minder dan 24 kinderen meldden zich op zondagmorgen 8 februari bij Damclub IJmuiden om aan het jeugdtoernooi deel te nemen. Gezellig en druk en spannend was het. Noël Neve, gedoodverfd winnaar, verloor de eerste ronde meteen van Maarten van Ammers. Ook de andere toppers zoals Maurits de Vries en Rudi van Velzen liepen regelmatig tegen een nederlaag aan. Een tijd stond Egbert van der Bom aan kop, maar ook hij hield het niet vol. Aan het eind van het toernooi bleken de schakers onverwacht hun scholentoernooi te willen houden en dat zorgde voor een hoop improvisatievermogen. Onduidelijk of we ons nog aan de richtlijnen van de brandweer hielden. Het werd dringen in de speelzaal. Bram Bekkers uit IJsselstein bleek uiteindelijk het beste bestand tegen de druk. Hij won het toernooi. Rudi van Velzen werd derde en Noel Neve werd derde.

De B-groep werd gewonnen door het grote talent Huub Pfeijffer uit de Heerhugowaard. Tweede werd Roald Scheper en derde Wesley Croes. Tot slot werden de bekers van de Noord-Holland cup uitgedeeld. Sommige dammertjes liepen met twee bekers de deur uit.

Klik hier voor de eindstand Noord-Holland Jeugdcup wedstrijden februari 2015 en hier voor foto's.

9-feb-2015: Paul Lous winterkampioen

Door: Stijn Tuytel

Het damseizoen voor de jeugd begint in augustus en eindigt rond mei. Dat maakt januari een mooi moment om het eerste seizoendeel af te sluiten. Eén van de manieren waarop dit gedaan wordt is via het examen. Degenen die de map tot en met hoofdstuk 4 of 9 hebben afgerond, mogen met schrijfgerei in de hand hun kennis laten zien.

Paul en Richie gingen op voor het Wiersma Wit-examen. Voor Richie kwam de toets helaas iets te vroeg. Paul bleef daarentegen net aan de goede kant van de score. Yara behaalde met glans het felbegeerde Wiersma Zwart-diploma. Haar broer Lars sleepte, net als Rick, het Sijbrands Wit-diploma binnen. Yunus en Veysel waren op het examenmoment afwezig. Zij mogen binnenkort opgaan voor respectievelijk Sijbrands Wit en Wiersma Zwart.

Januari is ook een mooi moment om degenen die de afgelopen periode goed gepresteerd hebben in het zonnetje te zetten. De tussenstand wordt gebaseerd op het aantal punten behaald in de competitie en het aantal afgeronde thema’s uit de map (2 punten per thema). Op basis hiervan heeft Paul de beste score behaald. Martijn en Yara volgen hem op gepaste afstand. De vraag is natuurlijk of Paul zijn plaats tot het einde van het seizoen kan vasthouden.

SpelerCompetitieMappen*Totaal
Paul Lous13625
Martijn Vis22022
Yara van Eeuwijk18120
Lars van Eeuwijk17119
Yunus Piroglu14014
Rick de Wolf13013
Richie van Assendelft van Wijck7211
Luke Zeegers719
Veysel Piroglu808

9-feb-2015: Afsluiting paspoortdammers groot succes

Door: Stijn Tuytel

Vanaf november 2014 hebben de toppers van het schooldamtoernooi Velsen een intensieve cursus bij Damclub IJmuiden gevolgd. Na acht weken studeren werd het Van der Wal-examen afgenomen, de ultieme manier om de waargenomen vooruitgang van de jongens en meisjes naar voren te laten komen. Van de 12 personen die hebben deelgenomen aan het examen, heeft iedereen voldoende punten gehaald om het diploma in ontvangst te kunnen nemen. Een fantastische prestatie, welke veel zegt over de toewijding en het enthousiasme van de jeugd.

De jonge paspoortdammers hebben het laatste half uur van elke clubavond meegedraaid in de interne competitie. De ene week werd tegen een andere paspoortspeler gedamd, de andere week tegen een gevorderde jeugdspeler. Lorens Hoeve, Evert Olsthoorn en Jasper Jansema hebben uiteindelijk de meeste punten weten te bemachtigen. Na afloop van de diploma-uitreiking werden zij daarom in het zonnetje gezet.

Het spektakelstuk van de tiende bijeenkomst was de simultaanseance van de clubkampioen. Gezien de enorme belangstelling voor het evenement diende Martin van Dijk de hulp in te schakelen van Noël Neve, het jeugdige talent van de Haarlemsche Damclub. De in totaal 19 jeugdspelers wisten uitermate goed weerstand te bieden. Vier van hen bereikten de remisehaven en Evert slaagde er zelfs in de simultaanspelers tot overgave te dwingen.

Al met al was de laatste les zeer geslaagd en hiermee kenmerkend voor de rest van de cursus. Wij hopen dat iedereen die aan de cursus heeft deelgenomen een goed gevoel aan het damspel en de damclub heeft overgehouden.

Klik hier voor foto's

12-jan-2015: Noël Neve wint IJmuidens eerste jeugdtoernooi van 2015

Door: Wim Winter

Van heinde en verre komen kinderen dammen in IJmuiden. Deze zondag zagen we kinderen uit Culemborg, IJsselstein, Haarlem, Heerhugowaard en natuurlijk uit de gemeente Velsen. De eerste helft van het toernooi leek Niels Breuker goede kansen te gaan maken op de titel, maar het geweld was groot aan de top en met tranen in de ogen delfde Niels het onderspit. De wil om te winnen is er natuurlijk wel, als je niet tegen je verlies kunt. Een gezonde eigenschap, die je ver kan brengen. Daarna kwam vechtertje Maurits de Vries samen met Alijn Kuijer bovendrijven. Maar Noël Neve uit Haarlem met een sterke binding aan de gemeente Velsen omdat hij in Santpoort op school zit, maakte aan alle illusies van de anderen een einde. Hij speelde in het begin remise tegen Roald Scheper, maar won later van alle topspelers. Noël eerste, Rudi van Velzen tweede en Maurits de Vries derde.

In de B-poule was het ook bijzonder spannend. Abel Vestering was de verrassing. Abel damt pas net bij Damclub IJmuiden en won gedecideerd de B-poule. Tweede werd Roald Scheper op weerstandpunten voor Niels Breuker.

Klik hier voor de eindstand januari jeugdtoernooi 2015 en hier voor foto's.

17-nov-2014: Maurits de Vries kampioen bij tweede Noord-Holland Jeugdcupwedstrijd in IJmuiden

Door: Wim Winter

Het was weer ouderwets druk in het clubhuis. Niet minder dan 21 kinderen meldden zich op het jeugdtoernooi. Het viel dan ook niet mee om alles in goede banen te leiden. Gelukkig hielpen wedstrijdleiders Frank Aarts en Nico Konijn een handje mee en Nicole Schouten hielp als barmeisje de ouders aan koffie. Er waren veel sterke spelers op het toernooi afgekomen, maar ook Donny, de kleinzoon van de legendarische IJmuidense voetballer Piet van der Kuil die nog jaren in het Nederlands elftal heeft gespeeld, is net begonnen met dammen. Zijn we toch wel trots op.

De strijd ging tussen Noël Neve, Luuk Terweijden, de uiterst talentvolle broertjes Pheijffer, Maarten van Ammers en natuurlijk Maurits de Vries. Het was natuurlijk een raadsel hoe de hazen zouden lopen. Noël Neve stond lang op kop. De een na de andere werd door hem achteloos van het bord geschoven, maar uiteindelijk wist hij toch het onderspit te delven tegen Maurits de Vries. Maurits is een echte vechter. Blijft rustig en geconcentreerd, ook in mindere standen. Die vechtmentaliteit kan Maurits nog ver brengen.

Maurits kampioen, Noël tweede en Luuk Terweijden derde. De B-groep leverde een barrage op tussen Thomas Pols en Pieter van den Berg. Pieter van den Berg is een enorm talent, maar ging in de barrage toch onderuit. Het kan verkeren, maar Pieter gaat nog vele prijzen winnen. Thomas dus eerste en derde werd Abel Vestering uit Santpoort.

Klik hier voor foto's en hier voor de eindstand Noord-Hollandse Jeugdcup november 2014.

19-okt-2014: Maarten van Ammers wint eerste Noord-Holland Jeugdcupwedstrijd in IJmuiden

Door: Wim Winter

De manier om dammen te leren is om mee te doen aan de jeugdtoernooien op zondagmorgen in IJmuiden, die inmiddels al een ruime traditie hebben. Zeker een jaar of 15 worden deze toernooien al georganiseerd en spelers als Stella van Buuren, Conall Sleutel en Feroz Amirkhan (die nu in het eerste van IJmuiden spelen) zijn daar begonnen met dammen.

Deze zondag was het jeugdtoernooi georganiseerd in het kader van de Noord-Holland Jeugdcup. De opkomst was goed, vooral uit Heerhugowaard en Haarlem, plaatsen waar een goed jeugdbeleid gevoerd wordt. Spanning en sensatie op de borden. Daan Pheijffer had eigenlijk het toernooi moeten winnen, maar hoe hij in een compleet gewonnen stand tegen Maarten van Ammers de winst wist te missen zal altijd wel een raadsel blijven. Maarten van Ammers dus eerste, Rudy van Velzen tweede en Daan mag in november opnieuw gaan proberen om het toernooi te winnen. In de B-groep ging de zege naar Huub Pheijffer, inderdaad het jongere broertje van Daan. Tweede plaats voor Tyra Pater en de derde plaats ging naar Niels Breuker.

Klik hier voor de eindstand van de Noord-Holland Jeugdcup oktober 2014 en hier voor foto's.

23-sep-2014: Maurits de Vries wint eerste maandelijkse jeugdtoernooi

Door: Wim Winter

Veel van de huidige bekende jeugddammers hebben wij op de jeugdtoernooien in IJmuiden zien spelen. Dit toernooi is bij uitstek een toernooi waar gestreden wordt en waar het nergens om gaat. De jongens en meiden doen daar een schat van ervaring op.

Zondag was er een barrage tussen Rudy van Velzen, Noël Neve en Maurits de Vries om de eerste plaats. Met tranen in de ogen stonden de omstanders te kijken naar de verrichtingen. Een strijd op leven en dood en er werd geweldig gedamd. Zo jong en zo goed dammen. Dat belooft wat voor de toekomst. Maurits de Vries ging er met de eerste prijs van door. Hij speelde remise tegen Rudy en won van Noël. ; Rudy verloor van Noël.

In het toernooi zag het er al lang naar uit dat Maurits ging winnen, maar in de voorlaatste ronde verloor hij van Noël. En Noël verloor in koppositie van Rudy in de laatste ronde. Dat was negrens voor nodig geweest. Opmerkelijk was nog de prachtige combinatie die Lars van Eeuwijk nam tegen Egbert van der Bom. Geconcentreerd met het hoofd in de handen, diep nadenkend haalde hij uit. Zijn zus Yara pakte de poedelprijs.

Klik hier voor foto's.

25-aug-2014: Lars van Eeuwijk wint jeugdeditie Kerst de Jong toernooi

Door: Stijn Tuytel

Afgelopen vrijdag ging in het Jan Ligthartgebouw het nieuwe jeugdseizoen van start. Vanaf de eerste ronde was duidelijk dat sommige spelers thuis geoefend hadden. Eén ervan was Luke Zeegers, die door middel van een geniepige finesse Martijn Vis het nakijken gaf. Luke bleef de ronden erna productief, maar moest na vier ronden zijn meerdere erkennen in Lars van Eeuwijk. Met een remise tegen niemand minder dan tweede tientalspeler Nicole Schouten verzekerde Lars zich van de eindzege.

De poedelprijs ging dit toernooi naar Yara van Eeuwijk. Het zusje van de toernooiwinnaar heeft het afgelopen jaar laten zien dat ze over enorm veel talent beschikt, maar het kwam er dit keer niet helemaal uit. Volgende keer beter.

Kilk hier voor de eindstand.

Terug