Jeugd seizoen 2013/2014

30-jun-2014: Afsluiting seizoen jeugd

Door: Stijn Tuytel

Afgelopen vrijdag vond de laatste clubavond van het seizoen plaats. Voorzitter Jesse Bos gaf voor aanwezige jeugdspelers en ouders een simultaanseance. Luke Zeegers en Mischa Bronstring –de vader van Stan- legden Jesse het meest het vuur aan de schenen, maar moesten uiteindelijk toch de handdoek in de ring gooien.

Na afloop was het tijd voor feest. Allereerst de diploma-uitreiking. De week ervoor hadden Yara en Paul (Wiersma Wit), Stan (Wiersma Zwart) en Martijn (Roozenburg Wit) met succes hun examen afgelegd. De laatste drie waren aanwezig om voor de fotograaf het diploma in ontvangst te nemen. Yara kreeg het felbegeerde kartonnen A5’je een week eerder uitgereikt.

Ter afsluiting van de avond en het seizoen volgde de prijsuitreiking voor de onderlinge competitie. In tegenstelling tot voorgaande jaargangen werden er dit seizoen niet alleen punten toegekend voor gespeelde partijen, maar ook voor de afgeronde hoofdstukken en behaalde examens. Deze nieuwe opzet beloont het (thuis) werken uit de map. Mede hierdoor slaagde Paul erin de ervaren Yara en Lars achter zich te laten. Rick de Wolf eiste, met slechts één punt meer dan Paul, de tweede plek voor zich op. De winnaar van dit seizoen was Martijn Vis, met een ruime voorsprong op de rest.

Al met al een geslaagde afsluiting van een mooi seizoen!

11-jun-2014: DCIJ twaalfde bij NK sneldammen voor jeugdteams

Door: Max Doornbosch

Op 7 juni werd het NK jeugdteams gehouden. Van onze club deden Stella, Max, Rick de Wolf en Luke mee. De opstelling bij elke wedstrijd was Stella aan bord 1, Max bord 2, Rick bord 3 en Luke bord 4.

De eerste wedstrijd was meteen een lastige: we moesten tegen Samen Sterk. Rick en Luke verloren en Max en Stella speelden gelijk (2-6). Daarna kregen we het eerste team van SNA. Rick had een mooie overwinning. Max verloor door een combinatie. Luke verloor in het eindspel. Hij deed net de verkeerde zet, anders was het remise. Stella hield het lang vol, maar kon jammer genoeg geen punten van haar tegenstander pakken (2-6).

Toen moesten we tegen het tweede team van SNA. Rick had een mooie overwinning, net als Luke. Stella verloor en toen bood Max maar remise aan en hebben wij onze eerste overwinning behaald (5-3). Toen waren we op dreef. We moesten tegen Winschoten en iedereen won van ons team (8-0). Toen was er de laatste ronde voor de pauze tegen DEZ Laren. Luke verloor, net als Rick. Max won en Stella speelde tegen een sterke tegenstander een goede partij, die in remise eindigde (3-5).

Na de pauze moesten we tegen Urk aan Zet 2. Stella en Max wonnen en Luke verloor, maar Rick speelde remise, waardoor we hadden gewonnen (5-3). Toen moesten we tegen het eerste team van Urk aan Zet. Die was ook wat sterker en die verloren we net aan. Max won snel door een schijf voorsprong, Stella had weer een mooie remise en Luke en Rick konden jammer genoeg geen punten krijgen (3-5).

Daarna moesten we tegen D.A.M. 2. Rick had een mooie snelle overwinning en Luke had remise gespeeld. Toen Max won in het eindspel, kon Stella net geen punten pakken, maar het maakte al niet meer uit (5-3). Ten slotte moesten we tegen een sterk team: Het Noorden. Dat was onze laatste wedstrijd, want daarna moesten we tegen de dummy. We konden helaas niet veel uitrichten tegen Het Noorden. Max won en Stella, Luke en Rick verloren (2-6).

We waren op een mooie twaalfde plaats geëindigd van de twintig. Klik hier voor de eindstand.

27-apr-2014: Spektakel bij ouder-kindtoernooi

Door: Stijn Tuytel

In het kader van de Nationale Sportweek werd op vrijdag bij Damclub IJmuiden het ouder-kindtoernooi georganiseerd. Hierbij stonden de ouders een keer in de zwart-witte schijnwerpers. Zij konden, na jaren hun kroost vanaf de zijlijn aanwijzingen te hebben gegeven, zelf laten zien hoe het moet. Het beloofde een waar spektakel te worden en dat werd het ook. In de loop van het toernooi kon geconstateerd worden dat veel ouders vooral hun analytische vaardigheden hadden ontwikkeld. Dat gezegd hebbende was bijna elke ouder in staat om een jeugdspeler in onoplosbare problemen te brengen.

Na vier ronden Zwitsers systeem was de gereserveerde speeltijd voorbij en kon de balans opgemaakt worden. Kampioen bij de ouders werd Ivo Vis met zes punten. Dit roept, met drie gedamd hebbende kinderen, natuurlijk de vraag op of er ook op damgebied een kind-ouderrelatie is. Tweede en derde bij de ouders werden, met elk twee overwinningen, Paul Eliëns (vader van Joris) en Mischa Bronstring (vader van Stan).

Bij de jeugd trok Martijn Vis aan het langste eind. Na in de laatste ronde van de toernooiwinnaar te hebben verloren, zakte Martijn naar de vierde plaats. Eén plaats onder zijn vader, maar nog wel net boven Yunus en Evert. Zij behaalden net als Martijn zes punten, maar belandden op weerstandspunten op een respectievelijk vijfde en zesde plaats. Met name Evert baarde met dit resultaat opzien, aangezien hij de enige jeugdspeler is die niet bij een club speelt. Lars van Eeuwijk, die eveneens zes punten haalde, viel net buiten de prijzen.

De uiteindelijke toernooiwinnaar werd Ingmar Visser. Deze jonge, sterke schaker was iedereen te slim af en behaalde over vier ronden de maximale score. Saillant detail: in een grijs verleden was Ingmar zelf één van de jeugdspelers die achter de borden met 100 velden te vinden was.

Klik hier voor foto's. De einduitslag was als volgt:

PlaatsSpelerPuntenPlaatsSpelerPunten
1Ingmar Visser813Stan Bronstring4
2Berrie Bottelier614Mischa Bronstring4
3Ivo Vis615Joris Eliëns4
4Martijn Vis616Alper Demir4
5Yunus Piroglu617Nicole Schouten3
6Evert Bronstring618Paul Lous3
7Lars van Eeuwijk619Sedat Demir2
8Luke Zeegers520Gisela Groenewegen2
9Rick de Wolf421Richie van Assendelft van Wijck2
10Paul Eliëns422Robin van Eeuwijk2
11Veysel Piroglu423Janine Sevensma0
12Yara van Eeuwijk424Ans Bos0

26-apr-2014: Martijn Vis wint Paastoernooi jeugd

>Door: Stijn Tuytel

Zes jeugdleden kwamen op het jaarlijks terugkerende paastoernooi af. Niet bijzonder veel (voor degenen die dachten dat er geen clubavond was: dammen gaat altijd door!), maar een ideaal aantal voor een rond toernooi. Elke speler wist dat hij of zij niet te maken kon hebben met een ‘oneerlijke’ loting. En die wetenschap zorgde keer op keer voor bijzonder weinig commotie tijdens het bekendmaken van de wedstrijden.

Al vroeg in het toernooi wist Lars Martijn op een nederlaag te trakteren. In een stand met wederzijdse tijdnood had Lars de zenuwen het best onder controle. Lars had met deze overwinning goede papieren voor de toernooizege, maar Rick gooide roet in het eten. Aangezien Rick eerder al van Martijn had verloren en Rick, Martijn en Lars allemaal de partijen tegen Yara, Paul en Richie gewonnen hadden, stonden drie spelers op de eerste plek.

De barrage die volgde - één minuut plus één seconde per zet - bleek voor iedere speler een race tegen de klok. Vliegensvlug dienden de schijven de goede kant op te worden gedirigeerd, tegelijkertijd zoekend naar en oplettend voor combinaties. Martijn liet in de eerste barragewedstrijd duidelijk zien dat hij over deze vaardigheden beschikt. Tegenstander Rick herpakte zich in de tweede wedstrijd tegen Lars. Bij een overwinning van Lars op Martijn zou iedereen weer evenveel punten hebben. Laatstgenoemde liet het echter niet zover komen en mocht na enkele minuten zweten de felicitaties in ontvangst nemen.

De eindstand was:

  1. Martijn*
  2. Rick*
  3. Lars*
  4. Richie
  5. Paul
  6. Yara

*Na barrage

Klik hier voor foto's.

05-apr-2014: Slechte start Stella van Buuren bij halve finale junioren 2014

Door: Stella van Buuren

Op 29 maart en 5 april 2014 werd de halve finale junioren algemeen gehouden. Het toernooi werd op drie speellocaties gehouden: Heerhugowaard, Den Bosch en Dedemsvaart. Ikzelf deed mee in Den Bosch. Het speeltempo was 30 minuten plus 15 seconden per zet.

De eerste ronde moest ik spelen tegen Pim Arts. Ik onderschatte hem, omdat ik vier jaar geleden bij de halve finale aspiranten in Den Haag gemakkelijk van hem won. Hij bleek sterker te zijn geworden, veel sterker... In het midden van de partij merkte ik dat ik hem niet moest onderschatten, maar de tijdnood is me fataal geworden en ik heb die partij verloren. ;De tweede partij mocht ik aantreden tegen Lotte Aleven. Lotte en ik treffen elkaar bijna elk jaar bij de finale meisjes. Het was een spannende partij met erg veel zetjes, maar we zagen allebei alle zetjes en het werd remise.

De derde partij moest ik spelen tegen Denise van Dam. Net als Lotte tref ik haar ook bijna elk jaar bij het NK meisjes. Ik wist dat ik haar absoluut niet kon onderschatten, want ze speelt sterk. In deze partij hadden we allebei een flankaanval. De hele partij was erg spannend. Rond de veertigste zet kon ik een zetje nemen met schijwinst, maar dat was verloren of een net-aan remise. Ik besloot door te spelen en het zetje niet te nemen en deze partij eindigde ook in remise.

De vierde partij was tegen Pepijn van den Brink. Ik had geruchten gehoord dat hij een sterke speler is, dus ik besloot aanvallend te spelen. Hij speelde een erg vreemde opening, waar ik van kon profiteren en een voordelige stand door kreeg. Ik ruilde naar voren en ik wilde mijn schijven gewoon lekker aanschuiven, tot ik te overhaast een zet deed en in een één-om-twee trapte. Die partij kon ik na een paar zetten opgeven, mede door een foute schijfverdeling.

Ondanks dat ik maar twee punten heb gehaald en het er toch minimaal vier moesten zijn, heb ik een erg leuke dag gehad op de mooie speellocatie in Den Bosch. Volgende keer vallen er nog zes punten te halen tegen Jitse Slump, Tom Knapen en Tim Vermeulen. Die zes punten ga ik pakken!

Klik hier voor de stand.

29-dec-2013: Lars van Eeuwijk wint kersttoernooi jeugd

Door: Stijn Tuytel

Afgelopen vrijdag was het langverwachte moment aangebroken. Weer en wind konden geen barrière vormen voor de jeugdspelers die naar het clubgebouw van DCIJ afreisden. Aan overtuiging en wilskracht geen gebrek. De achtste editie van het kerstdamtoernooi van de jeugd was dan ook een groot succes.

Na vijf spannende ronden ging Lars van Eeuwijk er met de titel vandoor. Hij slaagde er op indrukwekkende wijze in al zijn opponenten te verslaan. Even noemenswaardig was overigens de prestatie van Joris Eliëns. Met maar liefst vier overwinningen wist de nieuwkomer de getalenteerde Yara van Eeuwijk achter zich te laten. De volledige eindranglijst is hieronder te zien. Klik hier voor foto's.

PlaatsNaamPt
1.Lars van Eeuwijk10
2.Joris Eliëns8
3.Yara van Eeuwijk6
4.Alper Demir3
5.Paul Lous2
6.Sedat Demir1

Luuk ter Weijden wint februari-editie Van der Wiele toernooi

28-dec-2013: Door griep gevelde Stella van Buuren wordt twintigste bij WK juniorenmeisjes

Door: Jack van Buuren

De resultaten van afgelopen week waren niet wat we van Stella konden verwachten. Hier zie je dat ze niet goed in haar ritme kon komen. Behalve haar eerste partij waren de rest van de partijen goed van opzet. Helaas in de afwerking ontbreekt het hier en daar.

Maandag was de tweede ronde en derde ronde. Ze moest ’s morgens tegen de uit Wit-Rusland afkomstige Aliaksandra Spirina. Na wat heen en weer geruil werd deze partij remise. Er zat voor Stella gewoon niet meer in. De derde ronde ’s middags was tegen Marija Koleda uit Letland. Na een spannende partij wilde Stella de winst forceren met een schijfoffer. Het schijfoffer bleek niet goed te zijn en het spel ging jammerlijk verloren.

Dinsdag de vierde ronde op het programma. ’s Middags het WK Blitz en ’s avonds op kerstavond het kerstdiner. Haar partij was tegen Joanna Sild uit Estland. Nadat ze met wit veld 19 had bezet, moet je vooral slim zijn. Stella speelde het goed tot de 39ste zet en verzuimde om met schijf 19 naar 14 te wandelen. Na nog wat zetten werden de schijven van Stella opgepeuzeld. Bij het WK Blitz voor de meiden kon Stella alleen van haar landgenote Denise winnen en met drie remises eindigde ze op de 19e plaats. ’s Avonds was het kerstdiner geslaagd. De Franse deden er alles aan om de deelnemers een fijne kerstavond te bezorgen.

Eerste kerstdag een enkele ronde. Haar opponente uit Mongolië was Dashbayar Ariunbayar. Een aantal mensen van team KNDB waren ziek geworden. Zo ook Stella. Nadat ze afgelopen dagen niet haar punten kon binnen halen, verspeelde ze in deze partij een goede stand door in een drie om drie doorbraak naar dam te trappen. Verder was de partij onhoudbaar.

Donderdag tweede kerstdag stond er weer een dubbele ronde op het programma. De zesde ronde moest ze tegen Karina Latysovoic uit Litouwen. De motivatie om lekker te dammen en goed voor uit te kijken werden alleen maar minder. Op de 39ste zet dacht Stella met (15-20) dat ze haar tegenstandster kon vastzetten. Helaas, nadat Karina achter een schijf kroop, had Stella geen goed antwoord. Even later verloor ze dan ook.

De zevende ronde was tegen de Poolse Agnieszka Szymanska. Na een uurtje vanwege de griep met haar hoofd op de tafel geslapen te hebben begon ze haar partij. Een puntje zat er niet in. Vrijdagochtend werd het in het dameskamp van team-KNDB een Nederlands onderonsje. Stella moest tegen Denise van Dam. Ze hadden met een gekke bek gezegd dat Stella de partij verloor en dat ze daarvoor dan een pakje sigaretten kon krijgen. Ik ben er overheen gegaan om haar dan maar twee pakjes te bieden. Natuurlijk hielden de meiden zich aan hun sportieve plicht en gingen er voor zitten. De concentratie was voor Stella ver te zoeken en ze trapte in een twee om vier.

Vrijdagmiddag om 3 uur de laatste ronde. Stella moest tegen tegen de remisekoningin van het toernooi Patrycja Chrzaszcz uit Polen spelen. Ook deze partij werd voor de Poolse remise, hoewel er voor Stella nog iets meer inzat. Denise verloor de laatst ronde. Zij had bij winst nog gedeeld vijfde kunnen worden. Nu was zij veertiende. Klik hier voor de eindstand.

De hoogste klassering bij de jongens was voor Martijn van IJzendoorn. Hij eindigde op de vijfde plaats. Daarna Jitse Slump op de tiende, Thijs van den Broek op de vijftiende en Jan Groenendijk, hoe kan het ook anders, op de twintigste plaats.

De informatiestroom uit Mirpoix-Sur-Tarn was helaas beperkt. De toernooiwebsite is alleen na de opening (met foto’s) bijgewerkt. Aan Frankrijk denk je toch dat ook zij met de tijd meegaan. Men mag toch verwachten dat er meer informatie over een WK beschikbaar is.

23-dec-2013: Moeizaam begin van Stella van Buuren

Door: Jack van Buuren

De eerste ronde moest Stella een verlies incasseren. Haar tegenstandster was de Wit-Russische Anastasia Baryshava. Stella heeft het altijd moeilijk in het begin van een toernooi, maar naarmate het toernooi vordert zal ze zeker van zich laten spreken. Ook de andere dame Denise van Dam verloor. Dat was eigenlijk ook geen wonder, want ze moest tegen de huidig Europees kampioene (had alle partijen gewonnen in Polen) Nurguyana Azarova uit Rusland. In tegenstelling tot de meiden wisten bijna alle Nederlandse deelnemers hun partij te winnen. Alleen Thijs van den Broek (hoort niet bij team-KNDB) speelde remise.

Op maandag staan de tweede en derde ronde op het programma.

22-dec-2013: Stella van Buuren speelt WK juniorenmeisjes in Frankrijk

Door: Jack van Buuren

Op het Nederlands Kampioenschap meisjes junioren van juni 2013, na een tijdje niet gedamd te hebben, werd Stella derde. Dit leverde haar twee tickets op. Het eerste ticket was plaatsing voor het Europees Kampioenschap in Polen (op eigen kosten). Gezien omstandigheden en kosten had ze hier voor bedankt. Het tweede ticket was voor het Wereldkampioenschap junioren meisjes (WjK) in Mirepoix-Sur-Tarn in Zuid-Frankrijk. Dit vond Stella wel wat, hoewel ze wel tegen de geplande vliegreis opzag. Toen Stella aan het idee gewend was geraakt om te gaan vliegen, werd er na een coachwisseling (ziekte) van het idee afgestapt om te vliegen. Vrijdag 20 december 2013 om acht uur. Bijna het hele team-KNDB heeft zich verzameld bij het centraal station van Den Haag. Jitse Slump werd door zijn ouders naar Breda gebracht om daar in te stappen. De geplande reis ging voorspoedig. Deze ging zo voorspoedig dat van de geplande aankomsttijd maar liefst zes uur kon worden afgetrokken. I.p.v. 15:00 uur werd het 9:00 uur. Wij hadden al op Google Maps gekeken in wat voor gebouw Stella zou spelen. We dachten het verkeerde adres te hebben. Het kon toch niet zo zijn dat je in een grote schuur zou spelen. Oké, het was wel die schuur, maar eenmaal binnen kon je zien dat de organisatie er veel aan heeft gedaan om er wat moois van te maken. De opening op zondag 22 december gebeurde met optredens van dansgroepen en zingen. De loting voor de eerste ronde zal om 14:00 uur plaatsvinden.

Programma:
Zondag 22 december11:00 uur Openingsceremonie15:00 uur 1e ronde,
Maandag 23 december09:00 uur 2e ronde15:00 uur 3e ronde,
Dinsdag 24 december09:00 uur 4e ronde15:00 uur WK blitz,21:00 uur Kerstdiner
Woensdag 25 december
14:30 uur 5e ronde
Donderdag 26 december09:00 uur 6e ronde15:00 uur 7e ronde,
Vrijdag 27 december09:00 uur 8e ronde15:00 uur 9e ronde,

Na de negende ronde prijsuitreiking en sluiting en vertrek naar huis. Klik hier voor de toernooiwebsite en hier voor uitslagen op Toernooibase. De foto's van het WK junioren Mirepoix-Sur-Tarn 2013vind u hier.

02-dec-2013: Frank Moraal wint Noord-Holland Jeugdcup editie Van der Wiele toernooi

Door: Wim Winter

Luuk Terweijden wist na twee ronden eigenlijk al zeker dat hij de grote beker zou gaan winnen en toen hij van Rianne Mensinga had gewonnen dacht iedereen dat het wel zou gaan kloppen. Maar hoogmoed komt voor de val. Ineens wint de super jonge Mick Boudens uit Heerhugowaard van Luuk. Bij dammen moet je scherp blijven. Een foutje en je krijgt een pak slaag en dat overkwam Luuk. Maar ook Luuk is nog jong en daar leert hij van.

Alle doorgebroken talenten in Nederland hebben eerst mogen oefenen in IJmuiden. En soms is er dan verdriet en teleurstelling. Door het verlies van Luuk wist Frank Moraal de eerste prijs te bemachtigen. Tweede werd Luuk Terweijden en derde werd Rianne Mensinga. De B-groep werd gewonnen dor het talent Mick Boudens. De tweede plaats wasvoor Egbert van der Bom en de derde plaats voor Oneal Henriette.

Klik voor de eindstand Noord-Holland Jeugdcup december 2013 en hier voor foto's.

18-nov-2013: Brederode Dalton wint schooldammen

Door: Wim Winter

Vanwege de verbouwing in het stadhuis dit jaar geen schooldammen in de Burgerzaal. Hierdoor moesten ongeveer 90 leerlingen van de gemeente Velsen zich melden aan de Eksterlaan. Het was enorm spannend. Vooral toen Brederode Dalton klop kreeg van Westbroek, de school die bij de dammers nog bekend stond als de Ark. Dat Westbroek zou gaan winnen werd zeer waarschijnlijk geacht, maar Westbroek verloor van Het Anker en speelde een paar keer gelijk. Uiteindelijk won Brederode Dalton voor het Anker en Franciscus. Al deze scholen en nog een paar gaan zich melden in Purmerend voor het kampioenschap van Noord-Holland. Annette Baerveldt, onze wethouder voor ondermeer sport, reikte de bekers uit.

Klik hier voor de eindstand schooldamtoernooi Velsen 2013 en hier voor foto's.

06-nov-2013: Thijs Eijkelenboom wint Van der Wiele toernooi na barrage

Door: Wim Winter

Uit het verre Brandwijk, een gehucht in de Alblasserwaard, was Thijs Eijkelenboom gekomen om de grote Van der Wiele beker in ontvangst te nemen. De bij de top van de Nederlandse jeugd spelende Thijs had alleen niet begrepen dat de beker een wisselbeker is en moest genoegen nemen met een kleine beker. Maar daar moest hij behoorlijk strijd voor leveren, vooral toen hij tegen een verdiende nederlaag aanliep tegen Frank Moraal. Vanaf dat moment kreeg Rudi van Velzen grote kans op de overwinning, maar de slecht gestarte Rianne Mensinga kreeg het ineens op haar heupen en vloerde achtereenvolgens Rudi van Velzen en Frank Moraal, waardoor zij gelijk eindigde met Thijs. Uit de barrage kwam uiteindelijk de gewiekste Thijs als winnaar uit de bus. Een groot talent, waar we nog meer van gaan horen. Thijs winnaar, Rianne tweede en Rudi derde. De B-groep werd gewonnen door Noel Neve, voor Linda Moraal en Oneal Henriette.

Klik hier voor foto's en hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi november 2013.

11-okt-2013: Yunus Piroglu wint eerste editie Van der Wiele jeugdtoernooi 2013-2014

Door: Wim Winter

Het eerste van der Wiele toernooi werd dit jaar nog niet goed bezocht. Met name SNA liet het afweten. De vader van Mitchel en Rianne Mensinga was er als enige met Rianne. Rianne maakte het meteen in de eerste ronde Yunus Piroglu knap lastig. Yunus stond verloren en Rianne probeerde te winnen. Yunus bood remise aan en dat weigerde Rianne. Toen viel haar vlag en dan is het leven hard. In de tweede ronde wist Yunus Rick de Wolf op remise te houden en toen was het freewheelen naar het einde en de toernooioverwinning. Robin Garms uit Purmerend werd tweede en Rianne werd derde. De B-groep werd gewonnen door Lars van Eeuwijk; hij moet volgende keer meedoen in de A-groep. Veysel Piroglu werd tweede en Yara van Eeuwijk werd derde.

Klik hier voor foto's en voor de eindstand van der Wiele toernooi oktober 2013.

Terug