Jeugd seizoen 2012/2013

11 mei 2013: Online internationaal jeugdtoernooi IJmuiden

Door: Feroz Amirkhan

Op zaterdag 11 mei heeft er in IJmuiden een uniek evenement plaatsgevonden, namelijk een online internationaal jeugdtoernooi. Zo een concept heeft nog nooit eerder plaatsgevonden in de damwereld, maar het is zeker voor herhaling vatbaar! Afgelopen maanden heeft damclub IJmuiden gewerkt aan een partnership met damschool Jiaozhou, Qingdao (China). Dit is een privéschool waar kinderen van jongs af aan in aanraking komen met het damspel en ook les krijgen erin (Wat zou dit toch een droom zijn voor in Nederland!). Het leek ons leuk om met deze ambitieuze kinderen onze krachten te meten en de jeugdleden van onze vereniging waren direct enthousiast bij het horen van het idee. Na de voorbereidingen voor dit historisch moment kwam het erop aan en tien van onze jeugdspelers waren de gelukkige om te spelen tegen tien van de Chinese kinderen. In werkelijkheid hadden zij wel een grote reservelijst en wisselden de spelers elkaar continu af. Via laptops en een Skype verbinding hadden wij contact met de zaal op 8400 kilometer afstand en konden we elkaar zien spelen. Vanuit het prachtige hotel Holiday Inn met uitzicht op de zee werden er vijf rondes gespeeld waarbij ervoor werd gezorgd dat een Chinees elke ronde tegen een Nederlander moest spelen. Onze groep bestaande uit tien spelers was erg divers in speelsterkte van beginners tot ervaren en de leeftijd tussen de 10 en 16 jaar, want we wilde een ieder de kans bieden om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Met toppers als Rick Hartman, Max Doornbosch en Dana van der Wiele hadden we bijna elke ronde standaard winstpartijen in de zak. Hun groep was minder divers, maar sterk in de breedte en allemaal ongeveer dezelfde leeftijd van ongeveer 13 jaar met een uitschieter naar beneden van vijf jaar(!) die het best aardig deed. Deze spelers hebben het onze spelers erg lastig gemaakt , waardoor wij veel verliespartijen moesten incasseren. Uiteindelijk gaf dat een einduitslag van 69-31 voor de Jiaozhou school waar veel potentie in zit. Rick Hartman is de topscorer geworden met vijf van de vijf winstpartijen. Voor beide groepen kan dit toernooi worden bestempeld als een succes. Voor het eerst dat zo een toernooi is georganiseerd en de kinderen hebben ervan genoten. Hun eerste internationale ervaring hebben ze al binnen en naast het dammen was het cultuurverschil erg verrijkend. Zo werd er bijvoorbeeld al raar opgekeken bij een oer-Hollands broodje kaas dat zij natuurlijk nog nooit hebben gezien. Al met al een geslaagde dag en een leuke ervaring, maar toch moet ervoor gezorgd worden dat het online dammen nooit het oude vertrouwde dambord zal overnemen!

04-mei-2013: Damclub IJmuiden en Holiday Inn IJmuiden op naar een geweldige match tegen Qingdao Jiazhou Yinzi

Door: Jesse Bos

Volgende week gaat het eindelijk gebeuren: de online wedstrijd tussen Damclub IJmuiden en Qingdao Jiazhou Yinzi. We mogen met gepaste trots vertellen dat we dit op een schitterende locatie gaan houden: in de Van Heemskerk zaal op de 4e etage van het Holiday Inn Hotel in IJmuiden.

Het speeltempo is 10 minuten plus 10 seconden per zet. We spelen vijf wedstrijden. De vijf sterkste dammers van IJmuiden spelen tegen de vijf sterkste Chinese tegenstanders en de andere vijf spelen tegen de overige vijf Chinese spelers.

We beginnen om 10.00 uur. Het toernooi zal ongeveer tot 15.00 uur duren. Het Holiday Inn verzorgt catering en lucnh voor de deelnemers. We lunchen gezamenlijk met onze Chinese tegenstanders (die hebben dan avondeten).

De spelers die Damclub IJmuiden zullen vertegenwoordigen zijn:

Spelers 1-5:

Rick Hartman, Yunus Piroglu, Max Doornbosch, Dana van der Wiele en Judy de Jong

Spelers 6-10:

Sanne Calf, Samantha Mol, Luke Zeegers, Josephine van Zeben en Stan Bronstring

Laten we er een geweldig evenement van maken!

20-apr-2013: Damclub IJmuiden tegen China!!!!

Door: Jesse Bos en Feroz Amirkhan

Zaterdag 11 mei staat er een hele bijzondere wedstrijd op het programma: een wedstrijd van de jeugd van Damclub IJmuiden tegen de Qingdao Jiaozhou Yinzi school. We brengen allebei een tiental van onze sterkste jeugdspelers op de been en zullen strijden tegen dammers van de andere kant van de wereld. Tijdens het toernooi hebben we een directe cameraverbinding met China. We kunnen dus onze tegenstanders ook zien spelen.

Dit wordt een unieke wedstrijd in de geschiedenis van het dammen, dus zorg dat je erbij bent. Er is plaats voor 10 spelers.

De wedstrijden zullen beginnen om 10.00 uur. En vanwege de bijzondere omstandigheden van de wedstrijd moet je om 9.30 uur aanwezig zijn. Het toernooi zal ongeveer 4 uur duren.

We zijn bezig om veel media-aandacht te organiseren en zijn ook in gesprek om op een mooie openbare plaats in IJmuiden te spelen. Maar verdere informatie hierover volgt nog.

We gaan geschiedenis schrijven. Wil je hierbij zijn, geef je dan op bij Jesse Bos: jessebos(apenstaartje)science.uva.nl

10-feb-2013: Noord-Hollands kampioenschap aspiranten

Door: Max Doornbosch

26 januari 2013

Aan het begin meldde de arbiter dat Raoul Bruens niet meedeed en voor Raoul kwam Dirk vet in zijn plaats. Ook werd er gezegd dat Raymond Koopmanschap kampioen junioren was, want hij was de enige die meedeed in zijn categorie.

De eerste wedstrijd moest ik tegen Dirk Vet. We gingen gelijk op, maar ik stond te aanvallend en trapte in een combinatie naar dam. Ik speelde nog even verder, maar na een paar zetten gaf ik op met schijfachterstand en een dam tegen. Toen moest ik tegen Mitchel Mensinga. Mitchel had een hekstelling en een flankaanval. Ik stond positioneel veel slechter en ik trapte in een combinatie naar dam. Mitchel speelde het mooi uit en ik gaf toen op.

Als laatste van de dag moest ik tegen Raymond Koopmanschap. Hij hoorde mee te doen met de junioren, maar hij was de enige. Raymond speelde sterk in het centrum. Ik werd gedwongen om meer naar de kant te spelen. Toen offerde ik een schijf en wilde ik doorlopen, maar er kwam een 1 om 2 achteraan, waardoor mijn doorbraakschijf weggeslagen werd. Toen stond ik verloren en gaf ik op.

9 februari 2013

Toen ik aankwam, bleek het dat Maurice Koopmanschap niet zou komen vanwege school, dus ik won automatisch van hem. Raymond Koopmanschap kwam ook niet vanwege rijlessen. We waren nog maar met ons vieren toen.

Ik moest tegen René Emanneel. Ik nam een ruil naar voren, waardoor hij dacht ik over drie zetten helemaal vast staat, maar 1 zet later kwam een combinatie en ik verloor 2 schijven. Ik speelde nog door, maar door nog een schijf verlies gaf ik op. Bij de prijsuitreiking was ik vierde van de zes, maar de laatste 2 waren er niet; anders was ik vijfde. Derde was René Emmaneel, tweede Dirk Vet. De kampioen aspiranten was Mitchel Mensinga.

dec-2012: Geslaagd eindejaarstoernooi voor de jeugd

Door: Stijn Tuytel

Waar de volwassenen op de laatste vrijdag van het jaar altijd sneldammen, begint dat langzaam aan ook bij de jeugd een traditie te worden. Afgelopen vrijdag streden verschillende jongens en meisjes om eeuwige roem en glorie van hun leeftijdsgenoten. De groep werd ingedeeld in twee categorieën: gevorderde jeugd en nieuwkomers.

Bij de nieuwkomers was het lange tijd spannend tussen Kelvin Haasnoot en Lorens Hoeve. Toen Kelvin in een rechtstreeks duel in de voorlaatste ronde wist te winnen, was duidelijk wie kampioen werd. Kelvin werd eerste, Mees Klesser tweede en Lorens, die de laatste ronde nog verloor, derde.

Onder de gevorderde jeugd was de spanning minder te snijden. Direct in de eerste ronde mochten de gedoodverfde favorieten Martijn Vis en Yunus Piroglu tegen elkaar. Laatstgenoemde moest het onderspit delven en zou eindigen op een tweede plaats. Kampioen werd Martijn, en derde –een zeer knappe prestatie- Judy de Jong.

Klik hier voor de eindstand eindejaarstoernooi 2012 voor de jeugd en hier voor foto's.

25-dec-2012: Stella van Buuren 16e bij WK aspirantenmeisjes in Hijken

Door: Jack van Buuren

In de éénnalaatste ronde van het toernooi om het wereldkampioenschap dammen voor aspirantenmeisjes speelde Stella met zwart gelijk tegen Milda Jocaite. Op de veertiende zet leek het of Stella de fout in ging. Ze zag een vier-om-vier naar dam niet, maar Stella kon de dam afnemen en kwam met een schijf op veld 28 welke heel goed te verdedigen was. Op de 40ste zet nam Stella nog een 4-om-4 ruil, maar dat was niet genoeg om alsnog te winnen. Zaterdag was het finaledag. De meiden moesten vroeg opstaan, want de wedstrijd moest om tien uur beginnen en alle spullen moesten nog worden ingepakt. Stella had geen kans op een hoge klassering. Voor het toernooi moesten ze allemaal een formulier invullen met welke doelstelling ze dit toernooi wilden spelen. Voor Stella was dit o.a. een plus één score. Nu stond ze nog op haar gemiddelde en de loting was niet gunstig. Ze moest met zwart tegen Angelina Popova. De opening had ze goed verbereid en deze opening kwam ook op het bord. Hiermee kreeg Stella licht voordeel en kon de stand nog alle kanten op. Helaas deed een Coup Philippe haar de das om. Na nog wat zetten was het over en uit. Haar Russische tegenstandster werd hiermee wereldkampioen. Met een zestiende plaats heeft Stella nog een keurig resultaat gehaald. Toch was zij teleurgesteld. Om vier uur was de prijsuitreiking waar diverse sprekers aan het woord kwamen. Uiteindelijk kwam er een spreker aan het woord die vroeg of iedereen Engels kon. Eigenlijk weet ik nog niet wat hij nou precies bedoelde. Was het nou echt de vraag zoals hij die stelde of gaf hij zichzelf een pluim dat er iemand aan het woord kwam die die taal wel ontspannen en zonder fouten beheerste. Positieve resultaten waren voor de Nederlanders Koos van Amerongen (derde bij de jongens junioren), Heike Verheil (derde bij de meisjes junioren) en Martijn van IJzendoorn (wereldkampioen bij de jongens aspiranten). Bij de aspiranten meisjes was kamergenote Gerlinda Schaafsma met een tiende plek de hoogst genoteerde Nederlandse. Ze eindigde op haar gemiddelde. Al met al een leerzaam toernooi met een positieve uitstraling van de organisatie en de rustige locatie. Verder was er voor de jeugd weinig ontspanning. De kinderen werden van en naar het bungalowpark gebracht. Op de vraag waar het dichtstbijzijnde winkelcentrum ligt, antwoordde men in Beilen, zes kilometer van Hijken. Het centrum van Hijken wordt gevormd door een basisschool en een buurthuis. Volgend jaar zullen de kampioenschappen in Frankrijk worden gehouden.

Klik hier voor de eindstanden en partijen.

22-dec-2012: Dirk van Haaster wint december-editie Van der Wiele jeugdtoernooi; Martijn Vis slagvaardig

Door: Wim Winter

Een uitermate spannend Van der Wiele toernooi deze keer en dat kwam omdat Martijn Vis het op zijn heupen kreeg. In de eerste ronden presteerde Martijn vrijwel niets door steeds veel te snel te spelen. Dirk van Haaster stond bovenaan en wie zou hem moeten bedreigen? Martijn dus, die Dirk in een uitstekende wedstrijd, waarin Dirk veel te voorzichtig damde, hem van het bord zette en uiteindelijk met een keurige oppositie wist te winnen. En toen stond een ronde voor het einde Danique Smids ineens bovenaan. Maar Danique moest tegen Martijn en Martijn had blijkbaar de smaak te pakken en overklaste ook Danique. Hierdoor werd Dirk eerste, Danique tweede en haar broertje Timo derde. In de B-groep gebeurde ook van alles, maar de terechte winnaar werd Maarten van Ammers. Tweede werd het Santpoortse meisjestalent Judy de Jong en derde Stacey van der Bom.

Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi december 2012.

22-dec-2012: Dubbele ronde donderdag: aansluiting vinden met de middenmoot

Door: Jack van Buuren

Vandaag een dubbele ronde gehad. Eerst om acht uur ontbijten om vervolgens met de bus naar het centrum(pje) van Hijken te gaan. Stella kan hoe langer het toernooi duurt steeds geconcentreerder spelen en dat mondt uit in goede resultaten.

’s Morgens om tien uur tegen Mariska Veer uit Reeuwijk (Zuid-Holland). Tot de vijfenveertigste zet ging de stand gelijk op. Mariska maakte een positionele fout en Stella maakte daar handig gebruik van. Op de vijftigste zet vergat Stella om dit voordeel te verzilveren en ze moest een paar zetten later in remise berusten.

De zevende ronde begon om drie uur. Stella moest tegen Jagoda Bajkowska, die ’s morgens met een 7-om-8 van Mara Langeveld won. Stella was gewaarschuwd. Tot de vijfentwintigste zet ging het gelijk op, toen de Poolse een centrumaanval toeliet. Stella ging hier gretig op in en na schijfwinst wist ze de partij keurig uit te spelen.

Op vrijdag de één na laatste ronde tegen de uit Litouwen afkomstige Milda Jocaite. Als Stella net zoals vandaag speelt, heeft ze een hele goede kans om uit de middenmoot te komen.

20-dec-2012: Opleving Stella

Door: Jack van Buuren

Dinsdag was het Coup Philippe-dag. Na Martijn van IJzendoorn, Jannes Kromhout en Ayyyina Sobakina wist ook Stella deze uit te voeren. Stella moest tegen Krisztina Timea Egri. Het Hongaarse meisje, dat een wens in vervulling ziet gaan om één keer op een groot toernooi te spelen, staat nu nog steeds op nul punten. Het is een publiekswens dat zij in dit toernooi toch minimaal een punt pakt. ’s Middags stond de vierde ronde op het programma. Stella kon ’s morgens al lekker warmdraaien en wist de goede lijn voort te zetten. Ze moest met wit tegen Britta Elisabeth Koorem (niet te verwarren met Jan-Maarten Koorn) uit Estland. Stella besliste de partij al gauw door een drie om drie naar dam te nemen. En zo stond Stella opeens weer op haar gemiddelde. ’s Woensdags de vijfde ronde begon voor Stella een beetje laat. Ze had zich verslapen en kon zodoende niet meer aan het ontbijt deelnemen. Om af te reageren heeft ze maar in het pretpark tien rondjes in de achtbaan genomen. Ze was voor deze ronde optimistisch. Haar tegenstandster was de Russische Albina Shangareeva. Helaas, op de 39ste zet speelde ze (12-17) en na 33-28 was praktisch een 1-om-2 onafwendbaar. Morgen weer een dubbele ronde. Om tien uur de eerste en om drie uur de tweede ronde (wordt heel vroeg opstaan). ’s Ochtends moet Stella tegen een ‘oude’ bekende, namelijk Mariska Veer. Tijdens het laatste NK eindigde Stella vier plaatsen boven Mariska, maar tja... dat zegt niks. Bij dammen moet je altijd blijven opletten. Hopelijk kan ze haar winning mood van dinsdag oppakken.

18-dec-2012: Ronde 2: een mokerslag

Door: Jack van Buuren

Je kent wel dat gevoel. Je weet dat je beter kan en dat anderen je vertellen dat je het helemaal verkeerd hebt gedaan. Zo was het bij Stella in de tweede ronde.

Maandag moest Stella tegen de Poolse Daria Babiak. Bij de 22ste zet was de stand gelijk, toen de Poolse een afruil naar voren nam. Stella zag een combinatie zitten, maar dacht dat het gelijk zou blijven als de Poolse achteruit zou slaan. Maar bij het achteruitslaan kon Stella met haar schijf achter een andere schijf kruipen, om zodoende deze op te eisen. Op de 32ste zet trapte ze in een 2 om 4 en Stella gaf op. Hier baalde zij ontzettend van.

Dinsdag de partij om de onderste plaats. Dan mag zij met wit tegen de Hongaarse Krisztina Timea Egri die de afgelopen dagen nog geen boeiende partij op het bord heeft kunnen leggen.

17-dec-2012: Geen goed begin van Stella tijdens WK aspirantenmeisjes 2012

Door: Jack van Buuren

Na een goede nachtrust en een goede voorbereiding moest Stella zondag aantreden tegen de uit Estland afkomstige Joanna Sild. De opening ging goed. Op de zeventiende zet nam Stella een afruil, waardoor schijf zes zich niet meer kon ontwikkelen (kon daar geen driepootje meer opbouwen). Op de drieëntwintigste zet kon Stella nog een gelijkwaardig afruil nemen door eerst een schijf te offeren en daarna achter een schijf te kruipen. Helaas zag ze dit niet en de goed spelende Letse maakte de partij af.

Maandag de tweede ronde. Stella moet tegen de Poolse Daria Babiak. Daria kon in de eerste ronde in een klassieke stand niet tot een remiseafwikkeling komen.

16-dec-2012: Stella van Buuren begint aan WK aspirantenmeisjes in Hijken

Door: Jack van Buuren

Omdat Stella zich in mei kwalificeerde, door derde te worden tijdens het NK aspiranten voor meisjes, kan ze nu meedoen met het WK kampioenschap dammen voor meisjes in Hijken (Drenthe). Dit toernooi wordt van 16 tot en met 22 december gehouden en is voor junioren jongens, junioren meisjes, aspiranten jongens en aspiranten meisjes.

Na haar kwalificatie leefde Stella in de veronderstelling dat het WK nog heel ver weg was en ze zodoende tijd over had om voldoende te kunnen trainen. Naarmate de tijd verstreek, kwam het toernooi steeds dichterbij. De laatste weken werd ze wat zenuwachtiger en had ze eigenlijk wel wat meer aan haar theorie willen doen.

Vrijdag voor het toernooi vertrok Stella al van huis. Niet richting Hijken, maar richting Sittard. Ze had zich al weken verheugd om samen met vrienden de wedstrijd te kijken tussen Fortuna Sittard en MVV. Deze wedstrijd in een uitverkocht stadion (waar ook CEMA/De Vaste Zet haar wedstrijden speelde) is heel beladen. Het gaat hier om een echte streekderby, zoiets als vroeger tussen Telstar en Haarlem. Fortuna speelde beter, maar MVV won met 1-2. Telstar pakte een punt (3-3) tegen Sparta, zodat MVV de koppositie weer kon overnemen. Hiermee zat er toch een IJmuidens tintje aan het duel. Tijdens de wedstrijd werd er vuurwerk afgestoken, ook in het vak waar Stella stond. Een paar rijen achter haar ontplofte een vuurwerkbom. Deze was zo hard, dat de oren van Stella het de komende dag(en) het zwaar te voorduren hebben. Na de wedstrijd zijn ze snel naar huis gegaan en maar goed ook. De sfeer was dermate grimmig, dat er relletjes uitbraken met diverse gewonden.

Zaterdagmiddag is Stella afgereisd naar Oranje waar ze een bungalow deelt met haar door de KNDB toegewezen coach Ester van Muijen, aspirant Gerlinda Schaafsma en junior Heike Verheul. Het Team KNDB bestaat uit 23 spelers en is hierdoor het meest vertegenwoordigd.

Zondag staat de opening en de eerste wedstrijd op het programma. Omdat er nog spelers zijn die misschien niet komen opdagen, zijn de wedstrijden voor deze dag nog niet bekend. Wordt vervolgd...

12-nov-2012: Raoul Bruens wint ook novembereditie Aevum Kozijnen/Van der Wiele jeugdtoernooi

Door: Nicole Schouten

Afgelopen zondagmorgen, op 11 november, werd in het clubgebouw van Damclub IJmuiden weer het befaamde Van Der Wiele jeugdtoernooi gehouden. Naast onze eigen IJmuidense jonge dammers en damsters waren er kinderen uit Purmerend, van de Zaanstreek en van de damclub uit Heerhugowaard, SNA.

Opvallend was de afwezigheid van Willem Winter, die normaal in zijn eentje dit toernooi regelt. Zijn vader, ook altijd een actief dammer geweest, werd tachtig en beide heren gingen naar een wedstrijd van Arsenal om dit te vieren. Er waren vier vervangers nodig, die het met elkaar niet slecht deden.

Het toernooi begon klokslag half elf. De kinderen speelden met tien minuten op de klok. Het niveau van de kinderen is zeer verschillend. Bij de één is het een prestatie als er goed wordt geslagen, bij de andere verschijnt er eenheuse Roozenburg op het bord. Daarom worden er altijd twee groepen ingesteld. Na vier ronden wordt de verdeling gemaakt. Zo kwamen er twee groepen van twaalf kinderen.

Voor de kinderen is het spelen van toernooien een belangrijke manier om ervaring op te doen. Om dit te stimuleren is er weer een Noord-Holland cup voor de jeugd ingesteld. Door aan verschillende toernooitjes mee te doen, kunnen kinderen punten verzamelen voor de cup. Het bijzondere van het Van der Wiele jeugdtoernooi is dat dankzij de sponsor alle kinderen een prijsje krijgen. De winnaar van groep 1 wordt gefotografeerd met de enorme beker van dit toernooi en krijgt een kleine beker mee naar huis. De winnaar van groep 2 krijgt ook een beker. De prijsjes bestaan uit kleine cadeautjes; dit keer waren de handlampjes favoriet.

Grote winnaar van het toernooi werd Raoul Bruens. Hij won zes wedstrijden en speelde er 1 remise. Om de tweede en derde prijs werd zwaar gevochten. De nummers 2 tot en met 5, Richard Slagter, Matthijs ter Avest, Martijn Vis, Rianne Mensinga en Dirk van Haaster, haalden alle tien punten. Richard en Matthijs kregen de medailles voor de tweede en derde prijs. Naast de IJmuidenaar Martijn Vis speelden ook Yunus Piroglu en Judy de Jong in de eerste groep, een mooie prestatie.

In de tweede groep werd Limar Pieters kampioen met acht punten uit zeven wedstrijden. Tweede werd Rick de Wolf; een goede prestatie van de IJmuidenaar.

Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi november 2012 en hier voor foto's.

17-okt-2012: Raoul Bruens wint oktobereditie Aevum Kozijnen/Van der Wiele jeugdtoernooi

Door: Wim Winter

>De vorige winnaar van het Van der Wiele jeugdtoernooi deed er alles aan om het toernooi opnieuw te winnen, maar dat mislukte nipt. In het onderlinge duel had Dirk van Haaster van Raoul Bruens verloren, maar hij kwam uiteindelijk bijna nog langszij. In de voorlaatste ronde had Danique Smids alle kansen om te winnen van Raoul. In de laatste ronde maakte Raoul echter geen fout en ging met de eer en de hoofdprijs strijken. Danique was abusievelijk in de B-groep terecht gekomen door een vergissing van arbiter Dick Lust en zoals verwacht won Danique de B-groep met overmacht. Tweede werd Matthijs ter Avast en derde werd Diego Gummels.

Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi oktober 2012 en hier voor foto's.

Terug