Jeugd seizoen 2008/2009

22-jun-2009: Rick Hartman winnaar groep 2 bij Ilper jeugddamtoernooi

Door: Rick Hartman

20 juni 2009 ben ik met Stella naar het jeugddamtoernooi van Den Ilp geweest. Ik was ingedeeld in groep 2. In mijn groep speelden we een rond toernooi.

Als eerste speelde ik tegen Ali Fthalla. Ik haalde een forcing uit en die kwam precies uit in het eindspel en ik won. De 2e ronde speelde ik tegen Stan Brink. Ik speelde een hekstelling tegen, maar ik had het centrum en won. Hierna moest ik tegen Raymond Koopmanschap. Ik nam een zetje naar dam, maar hij kon mijn dam afnemen. Het stond gelijk toen en het werd remise. De 4e ronde was ik vrij.

De vijfde ronde speelde ik tegen Katinka Blanken en het eindspel kwam precies voor mij uit, dus won ik. De 6e ronde speelde ik tegen Wesley v/d Meulen. In het begin trapte ik in een simpel zetje in de hekstelling. Later nam ik een 3 om 3 waarbij ik ver naar voren kwam te staan en doorbrak, maar hij kon ook doorbreken en het werd remise. Nu had ik 2 punten voorsprong op de nummer 2.

De laatste ronde moest ik minimaal remise spelen, want de nummer 2 Raymond had gewonnen. Ik moest tegen Ruth Scholten en zij ging na ongeveer 20 zetten door haar klok. Ik was nu eerste geworden. Dirk Vet reikte de prijzen uit. Ik vond het een leuk toernooi en het was goed ingedeeld.

Klik hier voor foto's en hier voor de einstand en een verslag op DamZ!.

16-jun-2009: Kompas Oost (gedeeld) vierde van Nederland bij NK schooldammen

Door: Wim Winter

Dat Kompas Oost Kampioen van Nederland zou worden leek trainer Jesse Bos zeer onwaarschijnlijk, omdat op met name veel scholen met de Bijbel veel gedamd wordt. Kompas Oost was de enige school uit Noord-Holland die zich geplaatst had voor de finale in Assen. Toch bleven Rick Hartman, Jelmer Gouda, Dana van der Wiele en Jerry Visser prima overeind in het geweld en eindigden zij uiteindelijk als gedeeld vierde tussen de zestien geselecteerden.

De laatste ronde was trouwens heel curieus. De Tamarisk uit Biddinghuizen had zeven partijen gewonnen en was onbereikbaar en kampioen geworden en moest in de laatste ronde tegen Kompas Oost. Maar daar zijn we IJmuidenaren voor. Tegen de kampioen gaat er altijd een tandje bij. De sterkste speler van de Tamarisk werd tegen Rick Hartman gezet en werd hardhandig door Rick van het bord gespeeld. “Wie is dat?” werd er in het publiek geroepen, want de kopman van de Tamarisk wordt als een zeer sterke dammer beschouwd. Dana van der Wiele was ook in topvorm en won snel. En toen hadden we nog een puntje nodig voor de overwinning. Jerry Visser verloor. Jelmer Gouda, een oer-IJmuidense naam natuurlijk en kleinzoon van de bekende vishandelaar Willem Gouda had de hele dag geweldig gedamd en was op dat moment topscorer van Kompas Oost. Hij kwam in een mindere stelling en gaf nog alles om remise te maken, maar moest helaas in een spannend eindspel het onderspit delven. Desalniettemin grote klasse van de IJmuidense ploeg dat ze als enige niet verloren van De Tamarisk. In totaal hebben in Nederland ongeveer 6000 scholen meegedaan met het schooldammen.

Klik hier voor de eindstand en hier voor foto's.

17-mei-2009: Prins Willem Alexanderschool uit Barneveld wint halve finale NK schooldammen in IJmuiden

Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 16 mei was gebouw Jan Ligthart één van de zes speelllocaties voor de halve finale van het NK schooldammen. Vijftien teams (één team kwam niet opdagen) streden om drie finaleplaatsen. Een van deze teams was Het Kompas Oost uit IJmuiden, met DCIJ'ers Rick Hartman, Jelmer Gouda en Dana van der Wiele en oud-paspoortdammer Jerry Visser.

Na vier van de acht rondes leek de strijd om de bovenste plaatsen tussen de Prins Willem Alexanderschool (Barneveld), Het Kompas Oost en De Bron 1 en 2 (Molenaarsgraaf) te gaan. In de derde ronde deelde de Prins Willem Alexanderschool, dat een aantal sterke spelers van DES Lunteren in de gelederen had, de eerste tik uit tegen Het Kompas Oost door het onderlinge duel met 5-3 te winnen. Jelmer Gouda verloor van Henk-Jan Merkus en ook Jerry Visser verloor. Daarna werd het alsnog spannend, aangezien Dana van der Wiele gewonnen stond en Rick Hartman tegen meisjestopper Gerlinda Schaafsma in de tijdnoodfase beland was. Helaas wist Dana de winst niet te vinden, waardoor de Prins Willem Alexanderschool het winnende punt behaalde. Rick wist daarna in een goede stand nog wel op de klok te winnen (met zelf nog 2 seconden over).

zaaloverzichthfnkschooldammenijmuiden09.jpg

In het vervolg wisten de Prins Willem Alexanderschool en Het Kompas Oost uit te lopen op de concurrentie. Daarbij was de 5-3 overwinning van Het Kompas Oost op De Bron 2 zeer gelukkig. In een 4-om-4 eindspel leek Jelmer Gouda nog in de problemen te komen, maar toen zijn tegenstander een schijfwinst over het hoofd zag, kon Jelmer alsnog het vijfde punt binnenhalen. Na zes rondes had de Prins Willem Alexanderschool nog maar één punt nodig om een finaleplaats veilig te stellen. Daarachter volgde Het Kompas Oost, dat twee punten voorsprong had op De Bron 2 en De Ark uit Heemstede (dat getraind wordt door Frans Elzenga).

In de éénnalaatste ronde was er de confrontatie tussen De Bron 1 en het hoger geklasseerde De Bron 2. Op het laatste moment wist De Bron 2 nog een 4-4 uit het vuur te slepen, waardoor het met een punt voorsprong op maar liefst vier teams op de derde plaats stond. Op dat moment hadden de Prins Willem Alexanderschool en Het Kompas Oost zich al voor de finale geplaatst. Wie de derde plaats zou behalen was echter al snel duidelijk, toen de ene na de andere speler van De Bron 2 wist te winnen en het met maar liefst 8-0 voor De Bron 2 werd.

De Prins Willem Alexanderschool wist uiteindelijk als team alle wedstrijden te winnen. Het Kompas Oost moest naast de nederlaag tegen de Prins Willem Alexanderschool alleen een punt afstaan aan De Ark. Kopman Rick Hartman was na zijn minder geslaagde finale van het NK pupillen weer in vorm en wist al zijn partijen in winst om te zetten. Met twee punten voorsprong op de concurrentie werd De Bron 2 de terechte derde finalist. De finale wordt op 6 juni in Assen gehouden.

willemalexanderhfnkschooldammenijmuiden09.jpg

Het winnende team van de Prins Willem Alexanderschool

kompasoosthfnkschooldammenijmuiden09.jpg

Lokale favoriet Het Kompas Oost werd keurig tweede

bron2hfnkschooldammenijmuiden09.jpg

De Bron 2 werd de verrassende derde finalist

Klik hier voor de eindstand halve finale schooldammen pupillen 2009 en hier voor meer foto's. Mocht u zelf ook foto's gemaakt hebben van dit toernooi en deze willen delen, dan kunt u deze per mail opsturen.

14-mei-2009: Halve finale NK junioren in Ureterp

Door: Feroz Amirkhan

Deze keer mocht ik als eerstejaars junior aantreden in het Friese Ureterp. Mijn tegenstanders waren: Iskander Al Sarayfi, Sjoerd ten Brinke, Bas van den Broek, Jan van Dijk, Thijs Gerritsen, Matthias de Kruijf en Derk-Jan Riesthuis. De partijen die ik gespeeld heb tegen hen waren ook op alfabetische volgorde. Qua rating stond ik op de 2e plaats na Jan van Dijk ( 1198). Helaas pakte het anders uit.

De eerste ronde moest ik tegen Iskander. Dat was echt een belachelijke partij. Rekenen ging niet, ik keek niet verder dan 1 zet en ik kon me echt niet concentreren. Ik deed ook echt de meest rare zetten en kwam dus heel slecht te staan. Toen ik in tijdnood kwam, 9 zetten in 1 minuut ( ik weet niet waar ik mijn tijd voor heb gebruikt die partij), gaf ik per ongeluk 2 schijven weg. Dus toen was het helemaal voorbij. Die avond hebben we gepokerd. Ik speelde het voor het eerst, het was erg leuk en ik won ook nog wat geld. De partij die het meest opviel die ronde was die van Jan van Dijk tegen Thijs Gerritsen. Thijs gaf per ongeluk al zijn schijven weg in zijn gewonnen eindspel.

ferozhfnkjunioren09.jpg

Feroz Amirkhan - Iskander Al Sarayfi (bron: Foto Van Dijk-Huizenga)

De tweede ronde moest ik tegen Sjoerd. Die partij ging iets beter. Ik vond zelf dat ik wel mooi stond, maar het pakte allemaal niet zo goed uit. Hij kwam veel beter te staan en nam een doorbraak. De stand leek zowat verloren voor me, maar ik wist er nog een remise uit te prutsen.

De derde ronde moest ik tegen Bas. Deze partij ging weer een stuk beter. Hij speelde het in het begin een beetje raar. Hij nam een flankaanval en liet een 2 om 2 ruil toe waarbij hij een lelijke randschijf had. De flankaanval was makkelijk te omsingelen en dat ging ook lange tijd goed. Ik weet dat bij een omsingeling alles naar rechts moest, maar er kwam een moment waar ik dacht dat ik een keer de andere kant op moest. Op dat moment was het ook wel sterk, maar op lange termijn bleek het toch wel een beetje vervelend. Ik had nog een goed moment gemist, dus dat was ook een beetje zonde. Mijn voordeel werd steeds minder en aan het eind had ik weer tijdnood en stond ik niet heel goed meer. Ik dacht even dat ik er mooi uit kon komen, maar er zat een combinatie in die ik niet had gezien. Hierdoor verloor ik ook.

De vierde ronde op Koninginnedag moest ik tegen Jan van Dijk. Deze partij ging echt heel goed. Ik zorgde ervoor dat hij geen flankaanval kon nemen en nam op het goede moment een kvo, waardoor hij gedwongen helemaal naar achter werd gedrukt. Ik stond echt heel mooi in het midden en won geforceerd met een combinatie een schijf. Na die combinatie stond ik nog steeds erg goed. Ik had alle velden en breidde mijn voordeel uit. Hij speelde nog op een paar combinaties die ik had gezien. Ik lette daar extra op, omdat hij bekend staat als de zetjesspeler. Ik raakte 1x echter de verkeerde schijf aan, wat me nog nooit eerder is overkomen. Na die zet zat er een combinatie in die ik wel gezien had. Ik schrok er zelf van toen ik die schijf aanraakte, voordat ik het verschoven had, maarja toen was het te laat. Hierdoor verloor ik meteen. Dit was echt heel zonde, want zo'sn gewonnen stand had ik. Als ik gewoon iets anders had gespeeld, won ik. Die avond was het wel leuk. We zijn eerst gaan bowlen en daarna zijn we met een groepje naar een discotheek in Drachten gegaan. Dat was echt heel leuk. Ik ben niet al te laat weggegaan, want ik had die dag erna 2 partijen.

De vijfde ronde moest ik tegen Thijs. De partij begon een beetje saai, maar later kwam hij met een centrumomsingeling. Mijn centrum was sterk genoeg en hield stand. Ik kwam er met wat voordeel uit en bij de 37e zet had ik de eindstand al zien aankomen. Precies wat ik had berekend volgde ook. Dit was ook een remisestand. Ik had het wel beter kunnen doen bij die 37e zet. Dat was een beetje zonde, want dat had wel winst kunnen zijn.

De zesde ronde moest ik tegen Matthias. Dat werd echt een hele rare partij. Hij had geen vrij spel op zijn linkervleugel door 2 schijven van mij op 25 en 15. Ik probeerde er ook voor te zorgen dat hij op zijn rechtervleugel zo min mogelijk vrij spel kreeg. Ik bracht er een leuk en best moeilijk zetje in. Een zet later zat datzelfde zetje erin, alleen toen was het een forcing. Hij offerde een schijf om door te breken naar dam. 2 zetten later speelde ik er nog een keer op en toen trapte hij erin. Het zag er nog wel moeilijk gewonnen uit, omdat hij ook vlak voor dam stond. Ik vond een leuk dubbel offer waardoor hij geen dam meer kon halen en waardoor het helemaal uit was. Na die ronde was ik eindelijk vrolijk. We waren ook een beetje in een lacherige bui. Toen kwam de arbiter naar ons toe om te zeggen dat Derk-Jan ziek naar huis was gegaan. De arbiter zei wel dat ik morgen moest komen binnen een uur, ik vatte dat niet al te serieus op, vooral door die lachbui waarin we zaten. Daarna gingen we door naar de wedstrijd Cambuur Leeuwarden - Eindhoven. We zaten in het Cambuur vak en Iskander en ik juichten voor Eindhoven, dit tot irritatie bij de Leeuwardse supporters. Die avond vroeg ik aan de voorzitter van Ureterp of ik die dag erna moest komen bij de partij, hij zei van niet.

Die dag erna deed ik alles rustig aan en kwam om 12 uur naar de zaal. Daar kreeg ik te horen dat ik verloren had! Ik moest volgens hen binnen een uur aanwezig zijn, ook bij een terugtrekking. Een hele discussie volgde, maar ze bleven bij hun standpunt. Ondanks dat er in het boekje stond dat er bij een terugtrekking wegens ziekte ed. naar artikel 30 wordt gekeken. Daar staat niks over binnen een uur aanwezig zijn. Dat staat in artikel 12 en daar hoe je niet naar te kijken bij een terugtrekking. Ze hebben zich dus enorm vergist daarin. Waarschijnlijk krijg ik mijn punten nog.

Nu ben ik gedeeld op de 7e plaats geëindigd met Derk-Jan. Met die 2 punten die ik nog krijg eindig ik op de 5e plaats boven Bas en Iskander. Jan is eerste geworden met heel veel geluk vooral tegen mij en Thijs. 2e is Thijs, 3e Matthias en 4e Sjoerd. Als ik die partij tegen Jan niet zo had verpest was ik derde geweest en zat in ik in de finale ( met die 2 punten van Derk-Jan). Maarja, volgende maand ga ik voor een groot internationaal toernooi naar Salou. In de zomervakantie ga ik Brunssum spelen. Dat moet allemaal wel genoeg ervaring zijn om het NK volgend jaar makkelijk te halen.

Klik hier voor de eindstand en partijen en hier voor meer foto's.

14-mei-2009: NK pupillen in Huissen

Door: Rick Hartman

Van 27 april 2009 tot en met 2 mei 2009 was het NK Pupillen in Huissen. Doordat ik 1e was geworden in een van de 4 halve finales, had ik mij hiervoor geplaatst. Er deden 18 spelers mee. Ook werd er gelijktijdig het NK pupillen voor meisjes gespeeld. Bij aankomst moest je een lootje trekken en ik moest tegen Jannes Kromhout. Ik verloor door een zetje in de hekstelling.

De volgende dag waren er 2 partijen. De 2e partij moest ik tegen Jan Groenendijk. Ik kwam in een hekstelling, maar ik ruilde mij eruit, maar verloor in het eindspel. De 3e partij van het toernooi speelde ik tegen Timo Kuipers. Het werd klassiek, hij nam een 3 om 3. Ik stond toen wat slechter, maar ik kon een ruil nemen waardoor ik beter kwam te staan, maar ik miste de winst in het eindspel. Het werd remise. Later hoorde ik dat ik een 2 om 3 had gemist naar dam. 's Avonds was er levend stratego, maar ik deed niet mee.

Woensdag moest ik weer 2 partijen spelen. De eerste partij tegen Mark Looman trapte ik al snel in een 2 om 3 naar dam en verloor. De vijfde ronde speelde ik tegen Justin Simon. In de opening nam ik een hekstelling, maar die werd snel afgeruild, maar een paar zetten later kon ik een 3 om 4 naar dam nemen en ik won. Dinsdag en woensdag was er een gezamenlijke lunch in het Koelhuis. 's Avonds gingen we pizza eten in Huissen, dat was leuk.

Donderdag speelde ik 1 partij tegen Jitse Slump. Ik kwam in een halve hekstelling, later moest ik een schijf offeren en toen kon hij doorbreken en ik verloor. De zevende ronde speelde ik tegen Adriaan Molendijk. Het werd klassiek, ik kwam in tijdnood en ik verloor uiteindelijk met een 3 om 2 naar dam. 's Avonds was er zaalvoetbal in de sporthal van Huissen, het was leuk.

Zaterdag was de laatste ronde. Ik speelde tegen Marvin Schaaf. Ik had een sterk centrum, maar hij kon het afruilen en het werd remise. Totaal had ik 4 punten en was 17e geworden. Ik vond het een leuk toernooi.

ricknkpupillen09.jpg

Klik hier voor de eindstand en partijen en hier voor meer foto's.

14-apr-2009: Stella van Buuren wint jeugdpaastoernooi

Door: Stella van Buuren

Het paastoernooi bij IJmuiden begon al gezellig. Van 19:00 tot 20:00 deden er 7 mensen mee: Stella, Dana, Jurrian, Max, Rodi, Vince en Berrie. Omdat het aantal spelers een ongelijk aantal was, deed Nicole Schouten mee. De eerste ronde begon. Ik moest tegen Berrie. Het was best spannend in het eindspel. Ik won, omdat Berrie een fout maakte.

De tweede partij moest ik tegen Dana. Ik ben een beetje vergeetachtig.. Want hoe die partij ging was vreselijk… Maar toch wist ik te winnen. De derde partij was tegen Jurrian. Die was ook behoorlijk spannend . De hele partij bleef de stand gelijk staan… En daar bleef het ook bij.

De vierde en laatste partij moest ik tegen Rodi. Die won ik makkelijk. Ik nam een 1-om-drie naar dam en ik wist al zeker dat ik zou winnen. 1. Stella van Buuren 2. Vince van der Wiele… Max Doornbosch 4. Jurrian Fisher… Rodi hulsman 6. Dana van der Wiele 7. Berrie bottelier Van 20:00 tot 00:00 We werden ingedeeld in teams van 2 schakers en 2 dammers. Ik zat in Team 4. Hoe die schaker heet waar het team naar vernoemd is heb ik geen idee van… Ik zat nogal te dromen tijdens het spelen…

De eerste partij moest ik weer tegen Berrie. Daar won ik weer van, alleen dit keer zonder moeite. De tweede partij tegen Jurrian fisher. Daar won ik ook makkelijk van. De derde partij ging me alleen niet zo goed af tegen Dana. Door een goede aanval van Dana raakte ik twee schijven kwijt en stond ik helemaal verloren. Dana had mooi haar revanche van vorige week. De vierde partij verloor ik ook.

De vijfde partij moest ik tegen Nicole schouten. Het begon spannend, alleen ik zette de verkeerde. Nicole haalde de Coup Philippe uit. Maar het bleef spannend, ook al stond ik 2 schijven achter. Later in de partij kon ik een 2-om-5 bij Nicole uithalen, wat ik ook deed. Het eindspel had ik alsnog gewonnen. De 6e ronde verloor ik ook.

Bij de prijsuitreiking kreeg iedereen 8 eieren in plaats van 10. Waarom heb ik geen idee van. Maar ik weet wel dat die 8 eieren heerlijk zullen smaken op de eerste paasdag…

De eindstand van het seniorentoernooi is terug te vinden op de site van Schaakclub Kijk Uit.

14-apr-2009: Rick Hartman wint halve finalepoule NK pupillen!

Door: Rick Hartman

Op 10 en 11 april heb ik de halve finale van Nederland gespeeld. Ik was eerst ingedeeld in Drachten, maar doordat iemand in Dordrecht had afgezegd, was er een vervanger uit Overijssel. Er werd gevraagd of ik misschien in Dordrecht wilde spelen, zodat de vervanger uit Overijssel naar Drachten kon.

We speelden volgens het Zwitsers systeem, 30 minuten + 15 seconden per zet. Vrijdag moest je bij aankomst een lootje trekken. Hierdoor speelde ik als eerste tegen Mara Langeveld. Ik won. De 2e partij moest ik tegen Thomas van der Klis spelen. Ik deed in tijdnood een foute zet en verloor. Hierna speelde ik tegen Jelle Vooijs, deze partij won ik met veel mazzel. De laatste partij van deze dag speelde ik tegen Stan Brink en ik won. Na de eerste dag stond ik op de derde plaats met 6 punten. Adriaan Molendijk had 1 punt meer en Jan Groenendijk had 2 punten meer.

Ik wist dat ik de volgende dag zware tegenstanders zou krijgen. Het was al bekend dat ik de 5e ronde tegen Mariska Veer moest spelen. Ik won deze partij. De 6e partij speelde ik tegen Jan Groenendijk. Ik moest deze winnen om door te gaan. We zaten allebei in tijdnood, maar in het eindspel deed hij een verkeerde zet en ik won. Ik stond nu gedeeld eerste. De laatste partij speelde ik tegen Adriaan Molendijk. Alles werd zo'n beetje afgeruild en het werd remise.

Ik had nu 11 punten. Stan Brink speelde de laatste ronde tegen Jan Groenendijk en Stan won op de tijd. Hierdoor werd ik 1e met 11 punten; 2e werd Jan Groenendijk met 10 punten en daarna waren er 4 spelers met 9 punten. Op weerstandspunten werd Adriaan Molendijk 3e, Thomas van der Klis 4e en Stan Brink 5e. Ik ben nu door naar de finale van Nederland, die is van 27 april tot 2 mei. Het was een spannend toernooi.

scans/hfnkpupillen09.jpg

Klik hier voor foto's. Verslagen van het toernooi en de eindstand zijn terug te vinden op DamZ! en de site van DC Dordrecht.

02-apr-2009: Rick Hartman wint maarteditie Van der Wiele/Aevum Kozijnen jeugdtoernooi

Door: Wim Winter

Rick Hartman, de IJmuidense nieuwe kampioen van Noord-Holland heeft al vaak meegedaan met het Van der Wiele toernooi, maar wist tot op heden nooit te winnen. Maar eindelijk na een spannende strijd, waarbij Stan Brink uit Heerhugowaard steeds op kop ging, wist Rick van Stan in de voorlaatste ronde te winnen en dus de beker met de grote oren te veroveren. Waarschijnlijk zal het niet de laatste keer zijn dat Rick de beker wint, want hij gaat steeds sterker dammen. Stan Brink dus tweede met alleen een nederlaag tegen Rick en Raymond Koopmanschap ook uit Heerhugowaard werd derde.

De B-groep werd gewonnen door Olivier Verhagen. Tweede werd Maurits Heitkonig en derde Fabian Kossen, allemaal dammend bij Heemstede. In totaal deden 30 kinderen mee aan het Van der Wiele toernooi, dat zo langzamerhand het traditionele jeugdtoernooi van Nederland begint te worden.

vdwielemaart09.jpg

Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi maart 2009 en hier voor alle foto's.

23-maa-2009: Het Kompas-Oost wint Noord-Hollands kampioenschap schooldammen!

Door: Rick Hartman

De finale schooldammen van Noord-Holland werd op 21 maart 2009 in Heerhugowaard gespeeld. Ik deed met mijn school Het Kompas-Oost mee. Vandaag bestond ons team uit Rick Hartman, Jelmer Gouda, Dana van der Wiele en Jerry Visser. 20 Teams speelden om de titel en plaatsing voor de halve finale van Nederland, die op 16 mei 2009 is. De eerste 9 teams gaan door. We speelden volgens het Zwitsers systeem. Vooraf was er geloot.

De 1e ronde speelden we tegen de Vlindertuin 1, we wonnen met 6-2 en de eerste punten waren binnen. Hierna moesten we tegen de Paperclip, deze wonnen we ook, maar met 5-3. Ik speelde tegen Mitchel Mensinga remise. We stonden nu op de 1e plaats met 4 punten. Nummer 2 had 3 punten. De 3e ronde wonnen we overtuigend met 8-0 van de Mei. De laatste ronde voor de pauze speelden we tegen de Boomladder 1 en het werd 6-2. Nu was er een kwartier pauze.

teamkompasoost09.jpg

Het winnend team van Het Kompas-Oost. V.l.n.r. Jelmer Gouda, Jerry Visser, Rick Hartman en Dana van der Wiele

Na de pauze speelden we tegen de Pater Jan Smit 1, we wonnen met 6-2. De 6e ronde speelden we tegen de Thorbecke, opnieuw wonnen we met 6-2. Nu hadden we 4 punten voorsprong op de nummer 2, ons team had de titel al binnen. We hadden met elkaar afgesproken dat we vandaag alle wedstrijden wilden winnen. Onze volgende tegenstander was De Ark. We wonnen met 6-2. De laatste wedstrijd speelden we tegen de St. Joseph 1, ook deze wonnen we met 6-2.

Ons team is kampioen van Noord-Holland geworden en we gaan door naar de halve finale van Nederland op 16 mei. Jelmer en Dana hadden alles gewonnen. Ik had 1 verliespunt. Jerry had ook punten voor het team gehaald en speelde heel goed, bij meerdere partijen zat hij tegen de winst aan.

podiumnhschooldammen09.jpg

Klik hier voor meer foto's.

15-maa-2009: Stella van Buuren en Dana van der Wiele door naar finale NK pupillen voor meisjes!

Door: Stella van Buuren

Op zaterdag 7 en 14 maart vonden in Lunteren en Stolwijk de halve finales van het NK pupillen voor meisjes plaats. De twee vertegenwoordigsters van DCIJ, Stella van Buuren en Dana van der Wiele, wisten zich na een spannende strijd allebei te plaatsen voor de finale. In poule A werd Dana vierde; in poule B werd Stella derde.

Stella van Buuren schreef het volgende verslag:

"De eerste partij die ik speelde op 7 maart was al spannend. Ik speelde tegen Astrid Kastelijn. Ik won al heel snel, omdat zij helemaal vast stond. De tweede partij was tegen één van de besten van het toernooi, Gerlinda. Daar verloor ik van, omdat zij mij vast had gezet in een hekstelling waar ik niet uit kon ontsnappen; ik kon alleen nog maar weggeven.

De derde partij tegen Win-Sie ging me wat beter af. In het begin trapte ze al in de Haarlemmer, waardoor ze 2 schijven achter stond. Ze wist 1 schijf terug te winnen en op het einde een dam te halen. Maar dat had niet veel zin. Ze miste een paar kansen op remise, waardoor ik alsnog haar dam kon afpakken en kon winnen. De vierde ronde ging niet zo lekker. We speelden allebei niet zo goed. Ik trapte in een één-om–drie en had al gelijk opgegeven. Want 4 schijven tegen 5 schijven en een dam speelt niet zo lekker… Het toernooi voor vandaag zat erop… 14 maart Op 14 maart was het nog spannender. Ik moest de eerste partij tegen Tessa. Ik wist dat het niet makkelijk zou worden, maar ik deed m'n best. Het was een behoorlijk lange partij. Op een gegeven moment zat ik te twijfelen om een combinatie naar dam te nemen. Na veel rekenen zag ik dat die dam wel goed was en ik nam de combinatie. Het eindspel vond ik moeilijk te winnen, maar het was me gelukt: ik had Tessa Aleven gepasseerd in de stand. De vijfde partij was tegen Hanna Hoogenraad. Dat was ‘de's belangrijke wedstrijd van die dag. Ik begon niet zo lekker, maar uiteindelijk wist ik haar vast te zetten. Ze kon nog maar twee zetten spelen. Ze deed de verkeerde zet en ik nam een een-om-drie naar dam en had gewonnen.

Nadat ik deze partij had gewonnen, was ik sowieso door naar de finale. Niemand kon me meer passeren in de stand. Maar ik moest nog wel tegen Jacolien Timmerman. Die won ik zonder enige moeite. Ik had ze allemaal vandaag gewonnen en wist de derde plaats te behalen. Voor mij dus een geweldig toernooi!"

Op DamZ! zijn wedstrijdverslagen van de eerste en tweede dag en de eindstand terug te vinden.

23-feb-2009: Dirk Vet wint februari-editie Van der Wiele/Aevum Kozijnen jeugdtoernooi

Door: Wim Winter

Een druk bezocht jeugddamtoernooi op zondag 1 februari bij Damclub IJmuiden. In totaal 26 kinderen deden mee, verdeeld over 2 groepen, afkomstig uit IJmuiden, Heerhugowaard, Den Ilp, Heemstede, Beverwijk, Hoorn en Haarlem. Met name in de hoogste groep was het heel spannend. De prijzen zouden verdeeld gaan worden tussen Dirk Vet uit Den Ilp, Berrie Bottelier, spelend in het tweede van DCIJ, Stella van Buuren, geplaatst voor het meisjeskampioenschap van Nederland en woonachtig in Velserbroek en Jurrian Fischer, ook spelend bij IJmuiden. Rick Hartman, de kersverse jeugdkampioen van Noord-Holland, kon het niet bolwerken tussen dit geweld. Verrassend won uiteindelijk het enorme talent uit Den Ilp Dirk Vet het toernooi, hoewel gelijk geëindigd met Jurrian Fischer, doordat Dirk het onderlinge duel had gewonnen.

De B-groep werd gewonnen door Maurits Heitkoning uit Heemstede. De tweede plaats was voor Max Doornbosch uit IJmuiden en de derde plaats was voor Leon Smids uit Heerhugowaard.

vdwielefeb09.jpg

Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi februari 2009 en hier voor meer foto's.

08-feb-2009: Ook Feroz Amirkhan en Conall Sleutel Noord-Hollands kampioen!

Door: Martin van Dijk

Nadat Rick Hartman twee weken eerder de titel bij de pupillen veroverde, is het ditmaal nog twee DCIJ-ers gelukt om Noord-Hollands kampioen te worden. Bij de junioren hoefde Feroz Amirkhan alleen in zijn laatste partij remise toe te staan; de rest van zijn partijen had hij al overtuigend gewonnen. Feroz heeft zich door zijn eerste plaats geplaatst voor de halve finale van het NK junioren. Thomas Vermeulen werd door een reglementaire overwinning in de laatste ronde vierde.

Bij de aspiranten moest Conall Sleutel in de finale nog drie partijen spelen. Hoewel hij het tegen Tim Karman (Den Ilp) nog moeilijk had, was hij met nog een ronde te gaan al kampioen. Alleen in de laatste ronde kon Conall net niet winnen van Ritchie Wijnker (Den Helder), die vorig jaar nog boven hem eindigde. Conall, die voor het eerst een Noord-Hollands kampioenschap op zijn naam wist te schrijven, gaat samen met Sandeep Gahar (Amsterdam) door naar de halve finale van het NK aspiranten.

Klik hier voor de eindstand Noord-Holland kampioenschap pupillen/junioren.

25-jan-2009: Rick Hartman Noord-Hollands pupillenkampioen!

Door: Martin van Dijk/Rick Hartman

Nadat hij twee jaar geleden al de welpentitel van Noord-Holland wist te veroveren, is het Rick Hartman ditmaal gelukt om Noord-Hollands pupillenkampioen te worden. In een bloedstollende finale, waarin lange tijd niet te voorspellen was wie er op het podium zouden eindigen, trok Rick in de laatste partij na een achterstand van twee schijven alsnog aan het langste eind. Een punt achter Rick eindigden SNA-ers Mitchell Mensinga (die de titel in de laatste ronde verspeelde) en Stan Brink. In de barrage wist Stan van Mitchell te winnen, waardoor Stan tweede werd. Stella van Buuren kwam in de laatste ronde net op het moment dat Stan Brink door zijn vlag ging remise met hem overeen, waardoor zij een punt tekortkwam voor een podiumplaats. De eindstand van de finale was als volgt:

1. Rick Hartman (DCIJ) 6-7 2. Stan Brink (SNA) 6-6 3. Mitchell Mensinga (SNA) 6-6 4. Stella van Buuren (DCIJ) 6-5

Alle finalisten hebben zich geplaatst voor de halve finale van Nederland en het pupillenteam dat Noord-Holland bij de nationale jeugddamdag gaat vertegenwoordigen.

Winnaar Rick Hartman schreef het volgende verslag:

"Na een slechte 1e ronde was 24 januari 2009 de finale van het pupillenkampioenschap van Noord-Holland. Ik begon met 2 punten achterstand op de eerste 2, Stan Brink en Mitchell Mensinga. De onderlinge resultaten uit de vorige ronde telden mee.

Ik mocht geen partij verliezen. Ik speelde alle partijen met zwart. De 1e ronde speelde ik tegen Stella. Ik kwam een schijf achter, won hem weer terug en kon doorbreken. Mitchell won van Stan. Stan was zijn 2 punten voorsprong nu kwijt. Hierna moest ik tegen Stan spelen. Ik kwam 2 schijven voor, maar we zaten alle twee in tijdnood. Stan kon doorbreken, ik kreeg nog wel veel kansen, maar ik zag het niet. Uiteindelijk werd het remise. Stella speelde tegen Mitchell en Stella won. Nu had Mitchell nog 1 punt over van zijn voorsprong. Mitchell had nu 6 punten, Stan en ik 5 punten en Stella had 4 punten. Alles was nog mogelijk.

De laatste ronde speelde ik tegen Mitchell. Hij nam een zetje naar dam, ik kon die dam afruilen en daarna kon ik zelf een zetje naar dam nemen. Nu kon ik het eindspel uitspelen en won. Stan en Stella waren nog bezig, dat ging gelijk op en het werd remise. Ik werd kampioen. Mitchell en Stan moesten nog barrage spelen om de 2e en 3e plaats. Stan won en werd zo 2e. Mitchell werd 3e en Stella werd 4e."

nhkamppupillen09.jpg

De finalisten: V.l.n.r. Stella van Buuren (4e), Rick Hartman (1e), Mitchell Mensinga (3e) en Stan Brink (2e)

Klik hier voor meer foto's.

De junioren en aspiranten van DCIJ hebben nog een wedstrijddag te gaan. Bij de junioren lijkt Feroz Amirkhan op overtuigende wijze de titel te gaan pakken; hij heeft vooralsnog al zijn partijen gewonnen en heeft in de laatste ronde nog een punt nodig. Thomas Vermeulen behaalde zijn eerste punt en kan bij een overwinning in de laatste ronde nog gedeeld derde worden. Bij de aspiranten wist Conall Sleutel al zijn wedstrijden te winnen. In de finale, waarin hij nog twee wedstrijden moet spelen, begint hij met twee punten die hij uit de voorronde meeneemt. Jurrian Fischer (poule B) en Vince van der Wiele (poule A) eindigden met een punt op de laatste plaats in hun poule, maar hebben nog een paar jaar te gaan als aspirant.

10-jan-2009: Stella van Buuren en Rick Hartman door naar finale Noord-Hollands kampioenschap pupillen

Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 10 januari is het Noord-Hollands kampioenschap voor jeugd van start gegaan. Ook een aantal DCIJ'ers doet mee.

Bij de junioren spelen Feroz Amirkhan en Thomas Vermeulen in een groep van vijf om de titel. Feroz won tweemaal, waaronder van Thomas. Thomas had in de andere ronde vrij.

Bij de aspiranten zijn er twee groepen. In groep A was Vince van der Wiele als eerstejaars aspirant nog niet opgewassen tegen zijn meer ervaren tegenstanders; hij verloor drie keer. In groep B had Conall Sleutel een ronde vrij en wist hij zijn twee partijen te winnen.

Bij de pupillen werd er in een poule van acht deelnemers om vier finaleplaatsen gestreden. Van de drie DCIJ'ers wisten twee zich voor de finale te plaatsen. Stella van Buuren en Rick Hartman eindigden samen op de derde plaats, op drie punten achterstand van SNA'ers Stan Brink en Mitchell Mensinga. In de finale, die op 24 januari gespeeld wordt, worden de onderlinge resultaten van de finalisten in de voorronde meegenomen. Hierdoor beginnen Rick en Stella met twee punten achterstand op Stan en Mitchell. De eindstand van de voorronde van de pupillen was als volgt:

1. Stan Brink (SNA), Mitchell Mensinga (SNA) 7-12 3. Stella van Buuren, Rick Hartman 7-9 5. Dana van der Wiele, Raul Bruens (Purmerend '66) 7-6 7. Mark de Waal (DC Amstelveen) 7-2 8. Dylan Kadir (DC Amstelveen) 7-0

02-jan-2009: Feroz Amirkhan wint jeugdtoernooi IJsselstein; Rick Hartman wint C-groep, Dana v.d. Wiele 4e in D-groep

Door: Rick Hartman

Op vrijdag 2 januari deed een groot aantal jeugdspelers van DCIJ mee aan het nieuwjaarstoernooi in IJsselstein. Net als vorig jaar wist Feroz Amirkhan de A-groep te winnen. Ook Rick Hartman en Dana van der Wiele vielen in de prijzen. Rick won de C-groep en Dana van der Wiele werd 4e in de D-groep (ook voor de nummers vier was er een prijs). Een compleet overzicht is terug te vinden op DamZ!.

Rick Hartman schreef het volgende verslag:

"Vrijdag 2 januari 2009 ben ik samen met Vince, Dana, Stella en Feroz naar het nieuwjaarstoernooi van Zenderstad geweest. Ik zat in groep C. Er werd gespeeld volgens het Zwitsers systeem.

De 1e ronde speelde ik tegen Christiaan de Jongh (pupil). Ik won deze partij. Hierna speelde ik tegen Martin de Vink (junior). Die partij won ik door een zetje. De 3e ronde moest ik tegen Feroz en ik verloor. Toen moest ik tegen Vivian Moorman (junior). We gingen alle twee bijna door de klok. Ik had nog ongeveer 30 seconden en zij had nog ongeveer 20 seconden over. Het was op dat moment een remisestand en dat werd het ook. De laatste ronde voor de pauze speelde ik tegen Iris van der Grift (aspirant). Ik zat niet echt op te letten, want ik nam een zetje naar dam. Ik kon er 3 slaan, maar ik sloeg er 2 en niet naar dam. Later stond ik verloren, maar ik speelde op een plakker naar dam. Het lukte en het werd remise. Ik had nu 6 punten.

We hadden ongeveer 1 uur pauze. Na de pauze speelde ik tegen Laura Timmerman (aspirant). Ik liep vast en verloor. De 7e ronde speelde ik tegen Thomas Vermeulen (junior). Ik had veel geluk in deze partij, want ik stond verloren, maar in een klassieke stand deed hij een verkeerde zet, waardoor ik hem vast kon zetten en kon winnen. Hierna moest ik tegen Alex Ketelaars (pupil). Ik kwam 1 schijf achter. Later moest ik nog 1 schijf offeren om door te breken; het werd een 4 om 1 stand. Het klopte precies voor mij die stand, want ik kon de hele tijd een schijf aanvallen en won die schijf. Het werd remise.

De 9e partij moest ik tegen Vince spelen: het ging gelijk op en het werd remise. Ik stond nu 2 punten voor, maar de 10e ronde verloor ik van Maaike Kramer (aspirant). Toen werd het weer spannend, want er stonden in mijn groep nu 4 op de eerste plaats. Bij de prijsuitreiking werd de stand verteld. Ik werd eerste in mijn groep, omdat ik meer weerstandspunten had dan de anderen. Ik vond het een leuk toernooi, omdat het door elkaar werd gegooid. Soms speel je dan tegen hele sterke spelers."

ijsselstein09.jpg

De prijswinnaars van DCIJ Rick Hartman, Feroz Amirkhan en Dana van der Wiele samen met het 7-jarig talent Dirk Vet uit Den Ilp

Meer foto's van de DCIJ'ers zijn hier terug te vinden.

11-dec-2008: Rechtmatige eigenaar claimt wisseltrofee Van der Wiele toernooi

Door: Jesse Bos

Het is Vince eindelijk gelukt om de naar zijn familie genoemde wisselbeker te veroveren. In een zeer spannend Van der Wiele toernooi begon Vince nog met een moeizame remise tegen zijn zus Dana, maar behaalde in de vier daaropvolgende partijen de maximale score. De slotpartij tegen Berrie Bottelier zou allesbeslissend zijn. Met een punt achterstand moest Berrie van Vince winnen. Hij kreeg daar de kans ook toe, maar dankzij een sterk eindspel wist Vince nog net het benodigde punt te bemachtigen. Hiermee is het voor het eerst dat de familie Van der Wiele de wisseltrofee in eigen beheer mag houden.

PlRanglijst jongensW+=-P
1.Vince van der Wiele53208
2.Berrie Bottelier53117
3.Rick Hartman52034
4.Jurrian Fischer51042

Bij de meisjes wist Stella van Buuren een overtuigende zege te behalen. Met een voorsprong van drie punten op Dana kwam haar zege nooit in gevaar. Met sterk spel slaagde ze er in om zowel meisjes als jongens kansloos te laten.

PlRanglijst meisjesW+=-P
1.Stella van Buuren53026
2.Dana van der Wiele51133

Hoewel deze editie van het toernooi sterk IJmuidens getint was, kon iedereen toch terugkijken op een gezellig, spannend en dus geslaagd toernooi.

/images/vdwieledec2008.jpg

V.l.n.r.: Jurrian Fischer, Rick Hartman, Berrie Bottelier, Vince van der Wiele, Stella van Buuren en Dana van der Wiele

22-nov-2008: Kompas Oost wint schooldamkampioenschap Velsen 2008

Door: Wim Winter

Net als vorig jaar wist Kompas Oost de titel te behalen door alle wedstrijden gedecideerd te winnen. Dat kon ook haast niet anders met Rick Hartman, Dana van der Wiele en Jelmer Gouda in de gelederen. Drie talenten die allemaal al een keer in het kampioenschap van Nederland hebben gespeeld. Tweede werd Het Anker 1 en derde Het Anker 3. Dat Anker 3 boven Anker 2 eindigde mag opmerkelijk genoemd worden. Het was bijzonder gezellig in de Jan Ligthartschool aan de Eksterlaan waar Damclub IJmuiden zijn thuisbasis heeft. In totaal 12 teams deden mee. Eigenlijk was het zo druk dat het misschien verstandiger is om volgend jaar maar weer in de Burgerzaal van het stadhuis te gaan spelen.

Klik hier voor meer foto's van het schooldamtoernooi.

/images/schooldammenvelsen08.jpg

Eindstand 12-november-2008:010203040506070809101112W+=-P
1.Kompas Oost 1l2222222770014
2.Anker 10l212222751111
3.Anker 300l22222750210
4.Kompas West 1010l222173228
5.Kompas Oost 2000l221273137
6.Anker 200l2022173137
7.Duinroos 10000l22273046
8.Duinroos 200020l2172145
9.Kompas West 20000l21272145
10.Klipper 111000l1271335
11.Brederode Dalton 2000111l170434
12.Brederode Dalton 10010001l70252

/images/kompasoostwinnaarvelsen08.jpg

Het winnende team van Kompas Oost. V.l.n.r. Jelmer Gouda, Rick Hartman, Jeroen Janssen en Dana van der Wiele

19-nov-2008: Roy Coster wint Noord-Holland jeugdcupeditie Van der Wiele/Aevum Kozijnen jeugdtoernooi

Op zondag 16 november werd de Noord-Holland jeugdcupeditie van het Van der Wiele/Aevum Kozijnen jeugdtoernooi gehouden. Foto's van het toernooi zijn hier te vinden. De uitslagen waren als volgt:

Ranglijst categorie AW+=-P
1.Roy Coster761013
2.Raymond Koopmanschap752012
3.Rick Hartman750210
4.Vince van der Wiele750210
5.Tim Karman750210
6.Stan Brink750210
7.Mitchel Mensinga74129
8.Maurice Koopmanschap73046
Ranglijst categorie BW+=-P
1.Dana van der Wiele74129
2.Dirk Vet73228
3.Olivier Verhagen74038
4.Timo Kuipers74038
5.Stella van Buuren74038
6.Roeland Heitkonig73137
7.Niels Weel73137
8.Bram van de Gragt73137
9.Raoul Bruens72236
10.Leon Smids73046
11.Max Doornbosch73046
12.Marijn Wellner72054
Ranglijst categorie CW+=-P
1.Danique Smids73046
2.Michael Stroet73046
3.Emiel van der Wal72145
4.Tinka van der Wal72054
5.Luc van Diepen72054
6.Jeroen Janssen71153
7.Mirre van der Wal71153
8.Timo Smids70161

/images/vdwieletoernooinov08.jpg

19-okt-2008: Jacqueline Schouten wint oud/jong editie Van der Wiele toernooi; Vince van der Wiele beste jeugdspeler

Door: Martin van Dijk

Wellicht kwam het door de herfstvakantie of door een onduidelijke e-mail: bij de oktobereditie van het Van der Wiele/Aevum Kozijnen toernooi liet alleen een deel van de jeugd van DCIJ zijn gezicht zien. Daarop werd besloten om het deelnemersveld aan te vullen met pa en ma Van der Wiele, Cees van der Vlis en Jacqueline Schouten, waardoor er een rond toernooi van zeven rondes gespeeld kon worden.

In de eerste ronde was er al bijna sprake van een stunt, toen vader Nico van der Wiele pas in een dammeneindspel van Jacqueline Schouten verloor. Jacqueline kwam in de rest van de partijen niet meer in de problemen en won alle partijen. Tweede werd Cees van der Vlis. Beste jeugdspeler werd Vince van der Wiele, die sterk begon, maar na een nederlaag tegen zijn zus Dana nog alle zeilen bij moest zetten om Berrie Bottelier en Rick Hartman voor te blijven. Berrie en Rick speelden in de laatste ronde remise tegen elkaar en hoopten op een nederlaag van Vince. Vince wist echter nog met veel pijn en moeite van zijn vader te winnen, waardoor hij een punt boven Berrie en Rick eindigde.

Ondanks dat het toernooi een IJmuidens onderonsje werd, had iedereen het goed naar zijn zin en werd er al een voorstel gedaan om vaker jeugdspelers en ouders tegen elkaar te laten spelen.

Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi oktober 2008.

05-okt-2008: DCIJ komt bordpunten tekort bij halve finale NK pupillenteams

Door: Martin van Dijk

Het is het pupillenteam van DCIJ niet gelukt om de finale van het NK pupillenteams te bereiken. Op bordpunten legde het team, dat bestond uit Rick Hartman, Jelmer Gouda, Stella van Buuren en Vince en Dana van der Wiele, het af tegen aartsrivaal SNA, dat ook nog het onderlinge duel met nipt verschil won. Ook WSDV Wageningen 2, Drachten en Dronten gaan door naar de finale.

Het team van DCIJ dat in Harderwijk achter de borden plaatsnam, bestond voor het grootste gedeelte uit het succesvolle welpenteam van 2007, dat destijds de tweede plaats bij de welpenteams veroverde. Doordat er met viertallen gespeeld werd, kon er elke ronde één DCIJ-er niet meedoen. In totaal waren er zeven teams die om vier finaleplekken streden.

Direct in de eerste ronde kwam al naar voren dat het niveauverschil tussen welpen- en pupillenteams groot is. Tegen Drachten werd DCIJ direct onder druk gezet. Ondanks dat de DCIJ-ers vrij goed tegenstand boden, bleek Drachten een maatje te groot te zijn. Kopman Rick Hartman trof direct een oud-welpenkampioen en speelde een goede klassieke partij. Helaas trapte Rick in een bomzet, waarna de stand niet meer te redden was. Jelmer Gouda's tegenstander offerde een schijf om naar dam door te breken. Door een dubbeloffer had Jelmer zich nog kunnen redden en misschien nog winstkansen kunnen krijgen, maar Jelmer speelde een andere zet en verloor kansloos. Vince van der Wiele kwam tijdelijk een schijf achter, maar na het terugwinnen van de schijf had hij een sterk centrum en leek hij zijn tegenstandster onder de voet te lopen. Doordat zijn tegenstandster nog kon doorbreken werd de partij helaas remise. Tot slot kreeg Stella van Buuren een sterke centrumaanval tegen. Toen haar tegenstander de trekker niet overhaalde, had Stella nog een doorbraak kunnen nemen. Toen ze dit naliet, kon ze niet meer aan een nederlaag ontsnappen.

DCIJ - OG Drachten 1-7

1. Rick Hartman -Wopke de Vries 0-2 (4) 2. Jelmer Gouda -Harmen Jonker 0-2 (1) 3. Vince van der Wiele - Iris Jaarsma 1-1 (3) 4. Stella van Buuren - Jorn Kruit 0-2 (2)

De start was dus moeizaam, maar niemand had slecht gespeeld. Er werd dan ook vol vertrouwen uitgekeken naar de wedstrijd tegen SNA, dat verrassend met 6-2 van Dronten verloren had. Het begin was hoopvol. Rick had terreinvoordeel, Jelmer kwam een schijf voor en ook Vince had een goede stand. De eerste tegenvaller was dat Rick een te agressieve aanval innam en een schijf verloor. Rick was de kluts even kwijt, gaf pardoes twee schijven weg en kon zijn tegenstander een hand geven. Jelmer daarentegen won overtuigend zijn wedstrijd en Vince stond ook gewonnen. Vince sloeg echter verkeerd en kreeg een dam tegen, die hij meteen had kunnen afvangen. Toen dit niet gebeurde, stond Vince ineens verloren. Dana van der Wiele was intussen een schijf achter gekomen, maar dankzij een goed eindspel was het haar tegenstander die remise aan moest bieden. Aangezien er geen winst meer voor Dana mogelijk was, nam ze het aanbod aan. Hierdoor won SNA met het kleinst mogelijke verschil.

SNA - DCIJ 5-3

1. Raymond Koopmanschap - Rick Hartman 2-0 (1)2.Stan Brink - Vince van der Wiele 2-0 (3) 3. Ad van Amerongen -Jelmer Gouda 0-2(2) 4. Niels Weel - Dana van der Wiele 1-1 (4)

De nederlaag tegen SNA was een kleine domper. Vooral Rick moest even van de schrik bekomen. Tegen Zenderstad moest er iets gebeuren om nog de finale te bereiken. Het team had de boodschap goed begrepen, want ineens leek alles te gaan lopen. Jelmer wist zijn sterke tegenstander, die een week eerder nog Piet Kok alle hoeken van het bord had laten zien, tot een 8-om-8 klassiekje in bedwang te houden. Daarna bleek Jelmer toch nog wat ervaring tekort te komen om een nederlaag af te wenden. Ook de rest van de DCIJ-ers speelde een uitstekende partij. Rick herstelde zich goed van zijn nederlagen en gaf zijn tegenstandster geen kans en Stella speelde haar tegenstander weg. Dana van der Wiele speelde een positioneel sterke partij. Langzaam drukte ze haar tegenstandster naar achteren. Toen haar tegenstandster ook nog in tijdnood kwam, bleef Dana rustig (waar ze vroeger nog wel eens te snel wilde gaan spelen) en wist ze in gewonnen stand op de klok te winnen. Hiermee bezorgde ze DCIJ de eerste overwinning.

DCIJ - Zenderstad 6-2

1. Jelmer Gouda - Rutger Oskam 0-2 (4) 2. Rick Hartman - Anouk v.d. Bijl 2-0 (2) 3. Dana van der Wiele - Iris v.d. Grift 2-0 (3) 4. Stella van Buuren - Joeri van Leeuwen 2-0 (1)

/images/hfnkpupillenteams08actie.jpg

In de vierde ronde was DCIJ vrij. Na een moment van ontspanning moest er vervolgens gespeeld worden tegen koploper WSDV 2. Vince was erg gemotiveerd, want hij moest het opnemen tegen Niek van Zoelen, die op het laatste moment nog ten koste van hem de finale van het NK pupillen bereikte. Een ontketende Vince overspeelde zijn tegenstander volledig en al snel was het 2-0 voor DCIJ. Rick had een lelijke korte vleugel en een doorbraak voor zijn tegenstander was niet meer te voorkomen. Rick wist zijn tegenstander echter met een damzet te verrassen en ineens stond Rick gewonnen. Ook Stella stond gewonnen, nadat haar tegenstandster een combinatie op de verkeerde manier uitvoerde. Bij Dana was er nog weinig aan de hand, dus de winst leek binnen te zijn. Een paar minuten later ging het echter helemaal fout voor DCIJ. Stella probeerde in sneltreinvaart te winnen en kwam bijna nog verloren te staan, Dana kwam een schijf achter en Rick liet zijn dam afvangen. Toen Stella remise speelde en Dana verloor, moest Rick snel over de teleurstelling heenkomen en voor een punt knokken. Zijn tegenstander speelde in een 3-om-1 nog door, maar Rick liet zich niet gek maken en sleepte het verdiende vierde punt voor DCIJ binnen. Uiteindelijk bleek DCIJ het enige team te zijn dat WSDV 2 een punt afsnoepte, maar op basis van het wedstrijdbeeld was het jammer dat de overwinning nog weggegeven werd.

DCIJ - WSDV 2 4-4

1. Rick Hartman - Gerben van Steenbergen 1-1 (4) 2. Stella van Buuren - Denise van Dam 1-1 (2) 3. Dana van der Wiele - Mark Looman 0-2 (3) 4. Vince van der Wiele - Niek van Zoelen 2-0 (1)

Inmiddels was er een duidelijke schifting in de stand ontstaan. WSDV 2, OG Drachten en Dronten hadden een ruime voorsprong op de rest genomen; SNA, DCIJ en Zenderstad moesten strijden om de vierde plaats en Samen Sterk was nog puntloos. In de twee resterende rondes moest er van Dronten en Samen Sterk gewonnen worden om zeker te zijn van de vierde plaats. Tegen Dronten leek de vorm uit de voorgaande rondes echter weg te zijn. Vince trapte al snel in een damzet en na een paar minuten stond het al 2-0 voor Dronten. Dana stond goed, maar nadat ze een schijfwinst over het hoofd zag kwam ze in de problemen, waardoor ze nog verloor. Rick en Jelmer konden het tij niet meer keren. Jelmer kwam nog goed weg met remise. Rick had in de opening een schijf gewonnen. In het middenspel liet hij zijn tegenstander echter een sterke aanval innemen. Toen Rick met een 3-om-3 de aanval af wilde breken en zijn tegenstander slechts één schijf wegsloeg, was Rick te sportief door zijn tegenstander hierop te wijzen. Vervolgens trapte Rick nog in een 4-om-4 met doorbraak, waardoor er geen winst meer te vinden was voor Rick.

Dronten - DCIJ 6-2

1. Jelmer Visser - Rick Hartman 1-1 (4) 2. Jan van der Star - Jelmer Gouda 1-1 (3) 3. David Maduro - Vince van der Wiele 2-0 (1) 4. Marijn Samifzand - Dana van der Wiele 2-0 (2)

Door deze nederlaag was DCIJ in de laatste ronde afhankelijk van het resultaat bij SNA - WSDV 2. Wanneer DCIJ met 8-0 van Samen Sterk zou winnen en SNA van WSDV 2 zou verliezen, zou DCIJ doorgaan naar de finale. Aangezien Samen Sterk in de voorgaande rondes slechts één bordpunt behaald had, was er een goede kans op 8-0. Jelmer en Stella gaven het goede voorbeeld door snel te winnen. Vervolgens moest de familie Van der Wiele de 8-0 over de streep trekken. Vince had een zeer goede stand, maar wilde te snel dam halen. Zijn doorgebroken schijf werd nog afgeruild, waardoor de winst ver te zoeken was. Toen Vince ook niet snel naar remise afwikkelde, kwam hij in een verloren 4-om-1 eindspel terecht. Vince' tegenstander wist gelukkig niet hoe hij moest winnen en liet ook nog één van zijn dammen afpakken. In de 3-om-1 bleef Vince koel. Dana had intussen een verloren stand bereikt, maar mocht van haar tegenstander toch nog een dam halen. Toen Dana echter haar dam afruilde tegen de dam van de tegenstander, moest ze met een schijf minder doorspelen en was de stand alsnog verloren. Hierdoor werd er slechts met 5-3 gewonnen.

DCIJ - Samen Sterk 5-3

1. Jelmer Gouda - Wouter 2-0 (2) 2. Vince van der Wiele - Ewout 1-1 (4) 3. Dana van der Wiele - Mike 0-2 (3) 4. Stella van Buuren - Olaf 2-0 (1)

Alleen wanneer SNA met 8-0 zou verliezen, zou DCIJ nog doorgaan. Door een snelle overwinning van Raymond Koopmanschap was SNA echter direct zeker van plaatsing. Uiteindelijk zou SNA met 5-3 verliezen en 2 bordpunten boven DCIJ eindigen. De eindstand:

1. WSDV 2 6-11 37 bordpunten 2. Drachten 6-9 35 "" 3. Dronten 6-9 30 "" 4. SNA 6-5 23 5. DCIJ 6-5 21"" 6. Zenderstad 6-3 18"" 7. Samen Sterk 6-0 4""

Individuele scores:

1. Stella van Buuren 4-5 2. Jelmer Gouda 5-5 3. Rick Hartman, Vince van der Wiele 5-4 5. Dana van der Wiele 5-3

Ondanks dat de finale niet bereikt werd, heeft het pupillenteam van DCIJ een goede indruk achtergelaten. Iedereen speelde geconcentreerd en de meeste partijen werden goed opgezet. Volgend jaar mogen vier van de vijf (alleen Vince is dan aspirant) het opnieuw proberen, dus hoop ik alvast stiekem op een finaleplaats en misschien nog wel meer.

/images/hfnkpupillenteams08team.jpg

V.l.n.r.: Vince van der Wiele, Stella van Buuren, Dana van der Wiele, Jelmer Gouda en Rick Hartman. Op de achtergrond het feestvierende team van SNA.

28-sep-2008: Mitchel Mensinga wint eerste editie Van der Wiele/Aevum Kozijnen toernooi; Max Doornbosch wint B-groep

Door: Wim Winter

Afgelopen zondag is het maandelijkse jeugdtoernooi bij damclub IJmuiden weer begonnen. Een twintigtal kinderen uit heel Noord-Holland speelde om de nieuwe Van der Wiele wisselbokaal. De nieuwe bokaal is zo groot, dat de winnaar er in kan.

/images/nieuwebokaal.jpg

Rick Hartman uit IJmuiden leek tot het eind toe de grootste kans te maken op de zege, maar verloor op de eindstreep van Vince van der Wiele. Uiteindelijk ging de strijd tussen Mitchel Mensinga en Niels Weel. Omdat Mitchel het onderlinge wedstrijd had gewonnen van Niels, won Mitchel de eerste prijs en Niels de tweede prijs. De derde plaats ging naar Stan Brink.

PlRanglijst categorie AW+=-PWP
1.Mitchel Mensinga75111161
2.Niels Weel75111159
3.Stan Brink73401065
4.Rick Hartman7412960
5.Vince van der Wiele7412951
6.Stella van Buuren7412950
7.Leon Smids7403850
8.Berrie Bottelier7403846
9.Raymond Koopmanschap7313749
10.Dana van der Wiele7304646
PlRanglijst categorie BW+=-PWP
1.Max Doornbosch7304646
2.Jessica Tol7304648
3.Danique Smids7205438
4.Kubulay Yilmaz7205436
5.Mariska Rood7106241
6.Maurice Koopmanschap7106238

In de B-groep wist DCIJ-lid Max Doornbosch, de kleinzoon van de bekende boswachter, te winnen. Wanneer Max in dit tempo in zijn ontwikkeling doorgaat, zal hij zeker in de toekomst onder de dammers een gevreesde opponent worden. Jessica Tol werd tweede met evenveel punten als Max, maar ook hier besliste het onderlinge resultaat. Derde werd Danique Smids uit Heerhugowaard.

Klik hier voor foto's.

23-aug-2008: Vince van der Wiele wint jeugdeditie Kerst de Jong toernooi

Door: Martin van Dijk

Op vrijdag 22 augustus is de jeugdafdeling van DCIJ weer van start gegaan met de jeugdeditie van het Kerst de Jong toernooi. Zeven jeugdspelers hadden de weg naar het Jan Ligthart gebouw weer gevonden. Zij speelden een rond toernooi en kregen per partij 5 minuten bedenktijd.

Vince van der Wiele wist direct in de eerste ronde af te rekenen met zijn grote concurrent Rick Hartman. Ook Stella van Buuren, de dochter van de redacteur van de IJ'dammer, wist van Rick te winnen. Vince verdedigde zijn opgebouwde voorsprong goed en leed alleen tegen Berrie Bottelier een nederlaag. De rest van zijn partijen wist hij te winnen, waardoor hij overtuigend de titel pakte. Rick Hartman herstelde zich goed na zijn slechte begin en werd met twee punten achterstand op Vince tweede.

De rest van het deelnemersveld was erg aan elkaar gewaagd. Alleen Max Doornbosch, de enige welp in het gezelschap, kwam (nog) niet tot scoren in het sterke deelnemersveld. Voor zijn goede wedstrijdmentaliteit ontving hij de aanmoedigingsprijs. Felix van den Berg, Jelmer Gouda, Berrie Bottelier en Stella van Buuren (die na een nederlaag in de laatste ronde nog terugviel) eindigden samen op de derde plaats.

Klik hier voor de eindstand jeugdeditie Kerst de Jong toernooi 2008.

Terug