Jeugd seizoen 2007/2008

01-jul-2008: Geslaagd!

Op de laatste clubavond van de jeugdafdeling heeft een aantal jeugdleden dat (de helft van) zijn/haar KNDB-map heeft afgerond examen gedaan. Stella van Buuren heeft hierbij het Wiersma wit diploma behaald; Jelmer Gouda is geslaagd voor het Roozenburg wit diploma.

Dit bericht is ook op DamZ! verschenen.

01-jul-2008: Jeugdteam DCIJ 10e bij NK jeugdteams; Casper Remeijer 2e bij topscorers junioren

Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 28 juni werd in Amstelveen het NK voor jeugdteams gehouden. Zesentwintig teams speelden tien rondes Zwitsers met een bedenktijd van 5 minuten per partij plus 5 seconden per zet. De samenstelling van de teams zag er als volgt uit:

Bord 1: Junior/aspirant

Bord 2: Aspirant

Bord 3: Pupil

Bord 4: Pupil/welp

Lang leek het erop dat DCIJ dit jaar geen team op de been kon brengen, maar op het laatste moment bleek aspirant Berrie Bottelier nog mee te kunnen doen. Hierdoor kon er een team gevormd worden met junior Casper Remeijer, aspirant Berrie Bottelier en pupillen Vince en Dana van der Wiele.

DCIJ kende een slechte start. In de eerste ronde trof het al WSDV 3 (dat in werkelijkheid WSDV 1 was), dat derde zou worden. Alleen Casper wist met moeite remise te spelen tegen aspirant Jesse van Beek. In de tweede ronde wist DCIJ tegen Huissen 2 zijn eerste punt te behalen. Waar Casper verrassend onderuit ging tegen aspirant Bas van Engelen, wist Berrie ondanks een schijf achterstand nog te winnen. Sindsdien heeft Berrie een nieuw strijdplan: offeren, vastzetten en doordrukken. Ook Dana wist te winnen.

In de derde ronde ging het helemaal fout tegen Witte van Moort 1. Vince en Dana verloren al snel; alleen Casper wist te winnen van Niek Kloppenburg. In de daaropvolgende wedstrijd tegen Lent mocht DCIJ plaatsnemen aan de tafel met de klokken van DCIJ, hetgeen de spelers een flinke oppepper gaf. Vince behaalde ondanks schijfverlies in de opening zijn eerste overwinning en ook Berrie wist vanuit een slechte positie nog te winnen. Casper bezorgde DCIJ met zijn zege de eerste overwinning. Alleen Dana verloor.

Na de middagpauze wist DCIJ met 5-3 van BDV Brummen te winnen. Vince wist uit een kansloze positie nog een remisegaatje te vinden en Casper en Dana wonnen overtuigend. Berrie leek de partij van zijn leven te gaan spelen, toen hij zijn tegenstander met sterk positiespel helemaal wegspeelde. Berrie zag echter een simpele schijfwinst over het hoofd en kreeg een zet later ook nog een dodelijke plakker tegen, waardoor zijn goede spel voor niets was geweest.

Inmiddels was DCIJ in de middenmoot beland. Tegen Denk en Zet Culemborg moest de weg naar boven ingeslagen worden, maar al snel leek het fout te gaan. Berrie trapte al in de opening in een damzet en Casper verloor verrassend van Sjuul Verheij. De familie Van der Wiele bleek echter niet zomaar op te geven. Vince speelde zijn beste wedstrijd. Hij kwam een schijf voor en omsingelde zijn tegenstander, die geen uitweg meer kon vinden en door zijn digitale vlag ging. Ook Dana speelde een sterke wedstrijd. Aanvankelijk leek Dana's tegenstander wel een maatje te groot, maar in een moeilijk te beoordelen stand raakte hij in paniek en kreeg Dana meerdere malen de kans om een combinatie naar dam te nemen. Dana zag deze kansen echter over het hoofd en moest alsnog capituleren. Hierdoor verloor DCIJ met 2-6.

Ook de wedstrijd tegen WSDV 2 ging verloren. Casper won en Vince speelde remise; Berrie en Dana verloren. Vince speelde sterk en miste een paar keer de winst, waardoor de stand meteen om had kunnen slaan. Dana vergat dat ze tegen de sneldamkampioen bij de welpen speelde en ging in zijn snelle spel mee, wat ze beter niet had kunnen doen. De daaropvolgende wedstrijd tegen Dammers Uit Oost (DUO) werd weer gespeeld aan de tafel met de DCIJ-klokken. Een ontketend DCIJ liet niets heel van DUO: 8-0. Casper en Berrie verpletterden hun tegenstander en ook Vince won. Alleen Dana wist de coach nog tot wanhoop te drijven. Waar ze in de tweede ronde nog erg lang wachtte met het offeren van haar dam om de dam van de tegenstander af te nemen, offerde ze nu keurig haar dam, waardoor haar tegenstander met zijn overgebleven schijven geen kant meer op kon. Dana kon haar schijven gewoon laten staan en aan de andere kant verder spelen. Dana besloot echter één van haar verdedigers op te spelen, waardoor haar tegenstander nog een 3-om-1 stand op het bord wist te krijgen. Gelukkig wist Dana met een geniepig damoffer de vijandelijke dam nog af te pakken.

In de laatste twee rondes wist DCIJ het goede spel vast te houden. Achtereenvolgens werden Denk en Zet Laren (6-2) en Denk en Zet Reeuwijk (7-1) verslagen. Die laatste wedstrijd had ook 8-0 kunnen worden, maar Berrie was sociaal en zette een damzet voor zijn overklaste tegenstander open. In een dammeneindspel met twee schijven achterstand mocht Berrie niet klagen dat zijn tegenstander Berries remiseaanbod accepteerde.

Dankzij deze eindspurt wist DCIJ de 10e plaats te behalen met een score van 10-11. Tot zijn eigen verbazing was Casper met een score van 10-15 nog tweede geworden bij de topscorers van de junioren, waarvoor hij een beker ontving. Berrie speelde positioneel sterk, maar trapte nog te vaak in combinaties. Hij behaalde een score van 10-9. Vince begon de dag slecht met drie nederlagen op rij, maar kwam na de middagpauze goed terug, waardoor hij met een score van 10-10 eindigde. Tot slot liet Dana zien dat ze in het afgelopen jaar veel vooruitgang heeft geboekt. Ook zij eindigde op 10-10. Al met al heeft DCIJ een keurige prestatie afgeleverd.

De eindstand en een verslag zijn terug te vinden op DamXL en DamZ!.

24-jun-2008: Winnaar Conall Sleutel doet verslag van Noord-Holland Jeugdcup Den Ilp

Door: Conall Sleutel

Op zaterdag 21 juni was in Den Ilp de laatste Noord-Holland cup wedstrijd van het seizoen. Er waren 7 groepen. Ik was ingedeeld in groep 1. De eerste ronde moest ik tegen Thomas Vermeulen. In het late middenspel nam ik een drie om drie doorbraak die genoeg was voor de winst. De tweede ronde mocht ik tegen Roy Coster. Bijna de hele partij stond ik in een halve-hekstelling. Gelukkig kon ik er op het einde uitkomen. Daarna won ik nog een schijf, wat niet genoeg was voor de winst. Nu moest ik tegen Ritchie Wijnker. Dit is de gevaarlijkste concurrent voor de eerste plaats. Na de opening kwam ik weer in een halve-hekstelling. Ritchie speelde een zet waardoor ik er twee kon offeren en er drie naar dam zou slaan. Vervolgens zou hij er dan twee slaan en een zet later ook op dam komen. Ik offerde een schijf en daarna de andere twee waardoor ik alleen op dam kwam. Het eindspel was niet zo moeilijk daarna.

Nu had ik een pauze, omdat het schema verkeerd was gemaakt. Hierna mocht ik spelen tegen Micha Blanken. In het middenspel nam ik een bomzet, waardoor ik een schijf voorkwam. Daarna speelde hij het eindspel slecht, waardoor het makkelijk was om te winnen. In de laatste ronde speelde ik tegen Simon Fritschy. In het begin nam ik een kaatsingszet, waardoor ik twee schijven voorkwam. Daarna won ik makkelijk. Ik ben zevende geworden in de eindstand van de Noord-Holland cup. Voor de rest was het een leuk en gezellig toernooi.

23-jun-2008: Conall Sleutel wint Noord-Holland Jeugdcup Den Ilp; Rick Hartman tweede in groep 4

Door: Martin van Dijk/Rick Hartman

Op zaterdag 21 juni deden vier DCIJ-ers mee aan de laatste wedstrijd voor de Noord-Holland Jeugdcup in Den Ilp. Conall Sleutel hoefde in de hoogste groep slechts één remise af te staan en volgde daarmee Feroz Amirkhan op als winnaar. Rick Hartman en Vince van der Wiele waren in groep 4 ingedeeld. In deze groep, waarin de krachtsverschillen gering waren, wist Rick tweede te worden. Vince eindigde met vier remises en twee nederlagen op de zesde plaats. In groep 5 eindigde Dana van der Wiele op de vijfde plaats.

Rick Hartman schreef het volgende verslag:

"Op 21 juni heb ik de laatste wedstrijd van de Noord-Holland cup en het seizoen gespeeld. Ik werd ingedeeld in groep 4. Als eerste moest ik tegen Vince spelen en het werd remise. Daarna speelde ik tegen Eline Dijkstra; ik won. De derde ronde moest ik tegen Jurrian Fischer en ook deze partij won ik. Nu moest ik tegen Stan Brink en ik speelde voor de 2e keer remise. Ik stond nu op een gedeelde eerste plaats met Bram Scholten. De vijfde ronde speelde ik tegen Bram en ik verloor. De laatste ronde moest ik tegen Raymond Koopmanschap. Ik dacht dat ik derde zou worden, maar ik won deze partij en zo werd ik tweede in mijn groep. Het was een leuk toernooi met veel spelers."

Ook op DamXL en DamZ! zijn wedstrijdverslagen en foto's verschenen. In het totaalklassement van de Noord-Holland Jeugdcup werd Conall Sleutel 7e, Rick Hartman (winnaar Noord-Holland Jeugdcup 2007) 8e, Vince van der Wiele 11e en Dana van der Wiele 15e. De eindstanden van dit toernooi en de eindstand van de Noord-Holland Jeugdcup zijn terug te vinden op de site van de Enkhuizer Damclub.

18-mei-2008: Het Kompas Oost na spannend slot uitgeschakeld in halve finale NK Schooldammen

Door: Rick Hartman

Op 17 mei 2008 heb ik met Jelmer, Dana en Jerry de halve finale schooldammen in Zegveld gespeeld. De 1e ronde speelden we tegen de Eben-Haezerschool uit Huizen. Dit team speelde met 3 spelers. Hierdoor was ik meteen vrij; we wonnen met 6-2. Daarna moesten we tegen het andere Kompas (Alblasserdam), dit werd remise. Ook de ronde hierna tegen de St. Jozefschool 1 uit Wateringen werd het remise. We stonden nu op een gedeelde 3e plaats.

Na de pauze speelden we tegen de Kinderkring uit Woubrugge. Deze wonnen we. Toen moesten we tegen de School met de Bijbel uit Noordeloos, die was vorig jaar in de finale 3e geworden. We verloren met 5-3. We stonden nu op de vierde plaats. Nu speelden we tegen het Trifolium uit Purmerend, deze wonnen we. De één na laatste ronde speelden we tegen het Jorai uit Zegveld, die verloren we net aan. Het was nu heel spannend: de laatste ronde moesten we winnen om nog als 3e te eindigen, want er stonden 6 scholen op de 3e plaats. We moesten tegen de Ichtusschool uit Hardinxveld-Giessendam. De spanning was te groot en we verloren met 7-1. Uiteindelijk zijn we 8e geworden.

/images/hfnkschooldammen08.jpg

V.l.n.r.: Rick, Jelmer, Dana en Jerry

Klik hier voor meer foto's. De eindstand is op DamZ! terug te vinden.

12-mei-2008: Verslag HF NK aspiranten

Door: Feroz Amirkhan

Van dinsdag 29 april tot zaterdag 3 mei was voor mij de halve finale aspiranten in Culemborg. Ik zat in de poule met Sjoerd ten Brinke, Martijn de Leeuw, Wouter Sipma, Bert Aalberts, Marc den Hartog, Iskander Al Sarayfi en Matthijs Ravensbergen. Sjoerd en ik waren favoriet voor de 1e plaats in de poule. Ik sliep na precies 3 jaar ( NK pupillen 2005) weer bij Henk Stoop. Dit jaar met Matthijs en Iskander. Het was een erg leuke week.

De eerste ronde moest ik tegen Iskander. We speelden Keller en na een tijdje zou ik zijn voorpost gaan winnen. Hij liet die schijf slaan en probeerde met compensatie nog verder te spelen, maar daarna had ik een heel simpele 3 om 3 naar dam en ik won. Sjoerd had al meteen de eerste ronde remise gespeeld tegen Marc. Wouter won van Martijn de Leeuw. ‘s Avonds waren we met z'sn allen gaan zwemmen. Dat was erg gezellig.

De volgende dag had ik twee partijen tegen de twee Culemborgers. Eerst moest ik tegen Sjoerd, dat was al meteen denk ik de belangrijkste wedstrijd van het toernooi. Eerst speelde ik een Springer-doorstoot, maar daarna deed ik het een beetje fout. Hij kreeg een flankaanval en ik besloot om het maar te gaan omsingelen, maar de omsingeling ging niet zo goed. Gelukkig kon ik er na 5.30 uur nog net wel een remise uithalen.

De derde ronde moest ik tegen Marc den Hartog. Dat ging ook niet helemaal geweldig, maar ik kreeg niet een veel slechtere stand. Aan het eind had ik een soort van forcing toen ik iets minder stond. Hij kon alleen nog een 3 om 3 nemen en dan had ik een betere stand en dan zou ik waarschijnlijk doorbreken. Op de andere zetten zou ik of doorbreken of een combinatie uithalen. Hij deed de verkeerde en ik won met een niet al te moeilijk zetje. Vanaf deze ronde stond ik alleen aan kop met 1 punt voorsprong op Sjoerd.

De 4e ronde moest ik tegen Bert. Ik speelde weer met wit Keller en won weer zijn voorpost. Ik kreeg het met een schijf voorsprong nog wel een beetje moeilijk, maar ik nam een combinatie naar dam waarmee ik in een winnend 4 om 2 eindspel terecht zou komen. Ik stond nog steeds 1 punt voor op Sjoerd en Martijn, Matthijs en Marc stonden op plaats 3 met 3 punten minder ( 4 punten). Tot nu toe ging het dus allemaal goed voor mij.

De 5e ronde moest ik tegen Wouter. Na een afwijking van een Keller ging het wel redelijk goed en het bleef de hele partij erg spannend. Aan het eind deed hij iets fout. Hij dacht dat het remise zou worden, want we zouden allebei een dam krijgen. Maar ik zorgde ervoor dat hij geen dam kon halen en ik won, nadat ik ook nog een schijf voor kwam. Sjoerd had deze ronde remise gespeeld tegen Martijn, dus nu stond ik zelfs 2 punten voor op hem en 4 punten voor op de nummer 3. Op dat moment was ik al zeker van een plaatsing voor de finale door mijn totaal aantal winstpartijen.

De 6e ronde moest ik tegen Martijn de Leeuw. Dit was een beetje een ruilpartij in het begin. Later ging het naar remise en bij de 39e zet wisten we al dat het remise zou worden en dat werd het toen ook. Die avond was het nog heel gezellig. Eerst zijn we gaan poolen (daar kan ik echt niks van) en daarna zijn we bij de Chinees gaan eten. Het was daar zo gezellig en we hebben erg veel gelachen, waardoor ik die dag erna nog buikpijn had.

De laatste ronde moest ik tegen Matthijs Ravensbergen. Eerst was het gewoon een normale klassieke stand. In een nog best volle stand had ik een soort van offer van Dussaut. Hij kon het nog wel op één manier gelijk houden, maar dat had hij niet gezien. Dus ik won een schijf. Aan het eind zette ik hem vast en ik won.

Eindstand:

1.Feroz Amirkhan 12 2.Sjoerd ten Brinke 11 3. Martijn de Leeuw 7 4.Wouter Sipma 6 5.Marc den Hartog 5 Matthijs Ravensbergen Iskander Al Sarayfi Bert Aalberts

Het NK is van 14-19 juli in Wapenveld. De deelnemers zijn:

Michel Stempher, Feroz Amirkhan, Rik Verboon, Harmjan Lammers, Sjoerd ten Brinke, Derk-jan Riesthuis, Thijs van den Broek, Martijn de Leeuw, Nick Hoving en Jesse van Beek.

Alle uitslagen en partijen zijn terug te vinden op Toernooibase.

/images/ferozhfaspiranten08.jpeg

04-mei-2008: Conall Sleutel doet verslag van Nationale Jeugddamdag

Door: Conall Sleutel

Op zaterdag 17 april was de Jeugddamdag in Amstelveen. Het team van Noord-Holland bestond uit Feroz Amirkhan, Ritchie Wijnker, Roy Coster, Simon Fritschy en ik. De eerste ronde moesten we tegen Overijssel. Deze wedstrijd verloren we 3-7. Ik verloor zelf van Alex Noppers in een goede stand, waar ik een verkeerde zet deed en in een 2 om 4 trapte. Daarna moesten we tegen Drenthe. Deze wedstrijd wonnen we met 9-1. Ik speelde remise tegen Rik Smit omdat ik mijn tegenstander net niet vast kon zetten.

De derde ronde speelden we tegen Friesland. We wonnen deze wedstrijd weer met 9-1. Mijn tegenstander was Geoffrey de la Fontaine. Ik won in het middenspel simpel een schijf, waardoor ik hem in het eindspel makkelijk kon vastzetten. De volgende ronde was belangrijk. We speelden tegen Zuid-Holland-Zuid met Rik Verboon en Martijn de Leeuw. We wonnen deze wedstrijd gelukkig met 6-4. Ik speelde een klassieke partij tegen Karlijn Overes die in een remise eindigde.

De volgende wedstrijd moesten we tegen West-Holland. We wonnen met 6-4. Mijn partij zou gewoon remise worden. Doordat mijn tegenstander een fout maakte in het eindspel won ik nog. We waren tweede geworden in onze poule, waardoor we nu tegen de nummer 1 mochten van de andere poule. We moesten nu tegen het sterke Gelderland. Deze wedstrijd verloren we met 8-2. Daardoor konden we geen eerste of tweede meer worden. Zelf speelde ik remise tegen Dirk Joosten. Door een combinatie kwam ik twee schijven voor. Ik speelde het eindspel slecht, waardoor het nog remise werd.

We moesten in de laatste ronde weer tegen West-Holland. We moesten winnen om derde te worden. Gelukkig wonnen we met 6-4. Zelf verloor ik van Michiel Torn, doordat ik zijn doorbraak niet gezien had. Gelderland werd eerste, Overijssel tweede en wij waren derde.

01-apr-2008: Roy Coster verovert Van der Wiele wisselbeker

Door: Wim Winter

Omdat de familie Van der Wiele een nieuwe wisselbeker wilde aanschaffen of omdat de beker al te vaak gewonnen was door Roy Coster of omdat dochter Dana van der Wiele steeds beter gaat spelen of omdat het de laatste keer was dit seizoen dat het Van der Wiele jeugddamtoernooi gespeeld werd en misschien wel om al die redenen stond deze keer de grote bokaal op het spel. Roy Coster was weer ongenaakbaar en won al zijn partijen. De enige die hem zou kunnen bedreigen was de IJmuidense crack Rick Hartman, maar die had zijn dag niet en speelde een teleurstellend toernooi. Daarentegen was Dana van der Wiele ontketend en wist zij zelfs van broer Vince te winnen. Zij werd dan ook keurig derde. Tweede werd Alex Ketelaars uit Soest. De B-groep werd gewonnen door Niels Zwemmer uit Heerhugowaard en tweede en derde waren respectievelijk Mitchel Mensinga en Niels Weel.

/images/ferozhfaspiranten08.jpeg

Klik hier voor meer foto's.

https://get.google.com/albumarchive/114257634939020227527/album/AF1QipNJx5H1qJhwFD2UpcqwRfNKxLWt2TlcgkrQdWJk

25-maa-2008: Vince van der Wiele en Rick Hartman grijpen net naast finaleplaats bij halve finale NK pupillen

Door: Rick Hartman

Op 21 en 22 maart streden Vince van der Wiele en Rick Hartman in IJsselstein met veertien andere spelers om vier finaleplaatsen voor het NK pupillen. Na de eerste dag stond Vince er met een gedeelde derde plaats goed voor en ook Rick had nog kans op een finaleplaats. Uiteindelijk kwamen Vince en Rick net een punt tekort om zich voor de finale te plaatsen; ze eindigden op een knappe vijfde en zesde plaats.

/images/eindstandhfpupillen08.jpg

Rick Hartman schreef het volgende verslag:

"Op 21 en 22 maart heb ik de halve finale pupillen van Nederland gespeeld. Eerst gingen we loten en daarna begon de 1e ronde. Ik moest tegen Niek van Zoelen. Ik stond goed en kwam 1 schijf voor, maar maakte het niet goed af; het werd remise. Toen moest ik tegen Gerwin Schimmel en ik verloor snel. De 3e partij speelde ik tegen Nick van Weij. Deze partij won ik. Hierna moest ik de laatste partij van de 1e dag spelen. Ik speelde tegen Frank Scholman en ik kwam steeds meer schijven voor en won. De 1e dag sloot ik af met 5 punten, dit was een gedeelde 5e plaats samen met Niek van Zoelen.

De volgende dag begon ik de 5e ronde tegen Justin Simon. Dit was een spannende partij. Ik had 3 dammen en 1 schijf en hij had 1 dam en 1 schijf en deze partij won ik. Hierna moest ik tegen Adriaan Molendijk en verloor. De laatste partij moest ik winnen voor een finaleplaats. Ik speelde tegen Pepijn van de Brink. Het ging de hele tijd gelijk op en het werd remise, daardoor miste ik de finale. Uiteindelijk stonden Vince, Niek en ik op de 5e plaats met 8 punten, door weerstandspunten werd ik 6e. Het was een leuk en heel spannend toernooi. Volgend jaar hoop ik dat ik wel een finaleplaats haal."

/images/vincerickhfpupillen08.jpg

Vince van der Wiele (5e) en Rick Hartman (6e)

De eindstand en een wedstrijdverslag zijn terug te vinden op de site van Damclub Zenderstad en DamZ!

19-maa-2008: Gastgezinnen gezocht voor halve finale NK junioren

Van zondag 27 t/m woensdag 30 april wordt bij DCIJ de halve finale van het NK junioren (leeftijdscategorie 16 t/m 19 jaar) gehouden. Het bestuur van DCIJ is op zoek naar gastgezinnen die gedurende deze vier dagen één of meerdere spelers in huis willen nemen. In totaal wordt er voor acht spelers een onderkomen gezocht.

Gastgezinnen ontvangen van DCIJ een onkostenvergoeding. Daarnaast wordt er voor spelers en gastouders een gezamenlijke activiteit geregeld. Mocht u bereid zijn om één of meerdere spelers in huis te nemen, zou u dan zo vriendelijk willen zijn via deze link contact met het bestuur van DCIJ op te nemen?

02-maa-2008: Roy Coster (SNA) doet ook verslag van het Noord-Hollands kampioenschap aspiranten

Door: Roy Coster

Ik vond het een leuk toernooi de Noord-Hollandse kampioenschappen. Ik wist dat ik nu een veel betere kans had dan vorig jaar.

De 1e partij moest ik tegen Feroz. Ik wist dat dit een zware dobber zou worden. Alhoewel ik vorig jaar remise haalde, wou ik het nu ook weer proberen. Ik begon al snel met voorpostenspel, maar dat liep helemaal uit de hand en ik verloor uiteindelijk. De 2e ronde moest ik tegen Simon. Ik wist niet hoe sterk deze speler ongeveer was, maar dat ik goeie kansen zou hebben was aanwezig. Het begon met klassiek, maar ik kwam in het middenspel heel erg slecht te staan. Hij had daar waarschijnlijk beter gebruik van moeten maken, want hij blunderde heel veel en ik won.

De 3e ronde moest ik tegen Sandeep. Ik wist dat ik deze niet ging verliezen, maar ik ging wel voor de winst en niet voor de remise. Ik had al snel het centrum, maar ik raakte het daarna weer kwijt en daarna werd het klassiek. Ik kwam hier al snel goed te staan. In het laat middenspel stond Sandeep zeer slecht en hij speelde vervolgens ook nog een verkeerd offer en ik had een zetje en won. De 4e ronde moest ik tegen Tim Karman. Ik had gehoord dat hij sterk vooruit is gegaan. Ik had er in de partij eigenlijk niks van gemerkt, want in de opening had ik al een zetje naar dam en het was uit.

In de 5e ronde moest ik tegen clubgenoot Ritchie Wijnker. Ik wist dat ook dit een zware partij zou gaan worden. In het middenspel van een klassiekje kwam ik al gauw aardig goed te staan. Daarna nam Ritchie een grote ruil, waardoor de stand remiseachtig leek, maar ik trapte in een geweldige damcombinatie en gaf ook meteen op. In de 6e ronde moest ik tegen Gadjinder. Ik wist hier ook dat ik hier niet hoefde te verliezen. In het middenspel nam hij al vroeg een kettingstelling in die ik ook meteen afruilde. Ik kwam al gauw goed te staan in een klassiekje en ik had daarna een doorbraakcombinatie en haalde dam. Vervolgens verweerde Gadjinder zich zeer kranig en wist nog remise te halen, waar ik na de afloop van de partij flink van baalde.

De 7e ronde moest ik tegen Wesley. Ik wist dat hij laatste stond in de poule, maar ik deed toch mijn uiterste best. In de opening had Wesley een schijf kunnen winnen in de Roozenburgopstelling, wat hij niet zag. De Roozenburg ging snel over in flankspel en daar stond ik echt mijn mannetje, want toen won ik het ook vrij gemakkelijk. De 8e ronde, de laatste ronde, moest ik tegen Conall. Hij had nog helemaal niks verloren. In de opening speelde ik vrij passief, maar in het laat klassiekje wat ontstond in het middenspel was de stand ongeveer gelijkwaardig en het werd dan ook remise. Ik had de stand vervolgens thuis op Flits gezet en weldra had Conall betere kansen gehad, zelfs winstkansen. Ik moest aan het einde een barrage met Conall die ik door zeer passief spel verloor en vervolgens trapte ik ook in een zetje. Ik vond het een leuk toernooi en volgend jaar ga ik bij de junioren weer mijn best doen.

Groetjes van Roy Coster van damclub SNA.

22-feb-2008: Kampioen Feroz Amirkhan doet verslag

Door: Feroz Amirkhan

Het Noord-Hollands kampioenschap was over 3 zaterdagen verdeeld ( 19-1, 2-2, 16-2). De eerste ronde moest ik tegen Conall Sleutel. Op het eind liet ik het in wederzijdse tijdnood tot remise lopen. Daarna moest ik tegen Roy Coster. Ik won gemakkelijk met een aanval in de rug, waarna ik na een tijdje zijn voorpost won.

De tweede dag moest ik als eerst tegen Simon Fritschy. Die won ik zonder al teveel moeite. De 4e ronde speelde ik tegen Sandeep Gahar. Ik speelde een hekstelling. Hij speelde het ook niet goed tegen en ik bereikte een streefstand! De 5e ronde moest ik tegen Tim Karman. Hij liep in 2 zetjes, dus die partij won ik ook.

De laatste dag moest ik als eerst tegen Ritchie Wijnker. Dat zou waarschijnlijk de beslissende wedstrijd zijn, omdat we allebei 9 punten hadden. Ook hadden we allebei remise gespeeld tegen Conall. Eerst was het gewoon een normale aanschuifpartij. Daarna werd het klassiek. Hij nam daarna het offer van Dussaut. Ik kon plakken en hij stond 3 schijven achter met een dam. Daarna speelde ik op een 3 om 3 naar dam en daar trapte hij in. Nu stond hij dus 3 schijven achter. Hij gaf het ook meteen op.

De 6e ronde moest ik tegen Gajinder Gajadhar. Hij trapte al vrij snel in een damcombinatie, waardoor hij ook verloor. De laatste ronde moest ik tegen Wesley van der Meulen. Hier dacht ik een beetje te gemakkelijk over, omdat ik al kampioen was en omdat hij laatste stond. Het ging ook niet zo moeilijk. Hij liet heel veel toe, maar toen deed ik het een beetje te snel en kon hij een combinatie nemen die ik nog niet helemaal had uitgerekend. Hij nam het ook, maar die combinatie was gelukkig verloren.

De top 5:

Feroz Amirkhan

Ritchie Wijnker

Conall Sleutel

Roy Coster

Gajinder Gajadhar

Ik ben dus voor het eerst kampioen van Noord-Holland geworden ( sneldamkampioenschappen niet meegerekend). In de meivakantie speel ik de halve finale van Nederland. Ik hoop dat het voor de derde keer op rij weer in Wapenveld wordt. Daarna hoop ik naar het Nederlands kampioenschap te gaan.

17-feb-2008: Feroz Amirkhan Noord-Hollands aspirantenkampioen: Conall Sleutel na barrage derde

Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 16 februari werden in Krommenie de laatste wedstrijden van het Noord-Hollands kampioenschap voor aspiranten en junioren gespeeld. Bij de junioren moest Casper Remeijer in de laatste wedstrijd zijn voorsprong op Dave Bleeker verdedigen tegen de al kansloze Richard Bos. Casper kwam echter niet in zijn spel en in een nadelig eindspel werden een damafvang en een tric-trac motief hem noodlottig. Hierdoor werd Casper nog in de stand gepasseerd door Dave Bleeker en moest hij met een tweede plaats genoegen nemen. Ook zag hij nog zijn ticket voor de halve finale van het NK junioren in gevaar komen. Klik hier voor de eindstand bij de junioren.

Bij de aspiranten mocht Feroz Amirkhan direct het onderlinge duel om de titel aangaan tegen Ritchie Wijnker. Zonder al teveel moeite wist Feroz zijn partij te winnen en toen Ritchie in de tweede partij van de dag ook nog een punt morste tegen Simon Fritchy, was Feroz al een ronde voor het einde kampioen. Feroz moest uiteindelijk alleen een punt prijsgeven aan de andere IJmuidenaar, Conall Sleutel; de rest van de partijen wist hij te winnen! Hiermee behaalde Feroz zijn eerste Noord-Hollandse titel (sneldamtitels niet meegerekend) en veroverde hij een ticket voor de halve finale van het NK aspiranten.

Conall Sleutel maakte het zichzelf gedurende het toernooi vooral erg lastig. Bij haast elke partij kwam hij voordelig uit de opening, maar beperkte hij zich daarna tot klassieke standen waarin weinig voordeel te behalen was. Ook in de laatste rondes vergat Conall aan te vallen. Conall begon met een overwinning, waardoor hij nog kans had om op een gedeelde tweede plaats te eindigen. Uiteindelijk mocht hij tevreden zijn met een barrage om de derde plaats. In de partij tegen concurrent Roy Coster leek Conalls klassieke stand te passief, maar met een bomzet wist hij nog een punt af te dwingen. In de laatste partij tegen Sandeep Gahar leek het helemaal mis te gaan. Toen Sandeep de vele winstkansen niet waarnam, kon Conall nog remise afdwingen. Hierdoor eindigde Conall samen met Roy Coster op de derde plaats. In de bloedstollende sneldambarrage speelde Conall weer klassiek met een flink tempovoordeel. Met een agressieve zet wist hij Roy echter onder druk te zetten, hetgeen leidde tot een foutieve ruil van Roy die Conall de winst opleverde.

Klik hier voor de eindstand bij de aspiranten. Binnenkort zal hier nog een verslag van kampioen Feroz Amirkhan verschijnen.

17-feb-2008: Het Kompas Oost naar halve finale NK schooldammen na vierde plaats Noord-Holland

Door: Rick Hartman

Het schoolviertal van Het Kompas Oost, bestaande uit Rick Hartman, Jelmer Gouda, Dana van der Wiele en Jerry Visser, heeft zich geplaatst voor de halve finale van het NK schooldammen. Op zaterdag 16 februari behaalde het team de vierde plaats bij het Noord-Hollands kampioenschap. Rick Hartman schreef het volgende verslag:

"Gisteren was de finale van het schooldammen van Noord-Holland. Eerst zou er op die dag een halve finale gespeeld worden en 8 maart de finale. De finale kon niet op 8 maart gespeeld worden. De eerste 5 teams mochten direct door naar de halve finale van Nederland. De nummers 6 tot en met 13 moesten een knock out systeem spelen. Van deze teams mochten er nog 4 door naar de halve finale.

We begonnen goed. De eerste ronde was tegen de Willink, die wonnen we met 8-0. Hierna speelden we tegen de Vlindertuin, we wonnen met 6-2. Nu moesten we tegen Trifolium 1 spelen, we verloren met 3-5. Ook de ronde hierna tegen de Bosch en Hovenschool verloren we met 2-6. Het ging niet goed. De 5e ronde speelden we tegen Middelie 2 en gelukkig wonnen we weer, 6-2.

Hierna speelden we tegen de Gouw: het werd 4-4. De 7e ronde speelden we tegen de St. Joseph 1 ook nu was het gelijk, 4-4. De laatste ronde wonnen we met 8-0 van de Klimop. Uiteindelijk stonden we op een gedeelde 3e plaats, maar door de weerstandspunten werden wij 4e en de Bosch en Hovenschool 3e."

/images/schooldammennh08.jpg

Het Kompas Oost in actie. V.l.n.r.: Rick Hartman, Jelmer Gouda, Dana van der Wiele en Jerry Visser

03-feb-2008: Rick Hartman en Vince van der Wiele geplaatst voor halve finale NK pupillen

Door: Martin van Dijk/Rick Hartman

Op zaterdag 2 februari werd in Krommenie de finale van het Noord-Hollands kampioenschap pupillen gehouden. Alle IJmuidenaren hadden zich voor de finale geplaatst, maar Dana van der Wiele speelde liever mee in het meisjeskampioenschap. Hoewel Dana een aantal gewonnen standen op het bord kreeg, ging het haar in de afwerking minder goed af. Ze werd vijfde. Klik hier voor de eindstand bij de meisjes.

Rick Hartman en Vince van der Wiele probeerden bij het algemene pupillenkampioenschap de IJmuidense eer hoog te houden. Een podiumplaats bleek er niet in te zitten, hoewel Vince in zijn laatste partij tegen de uiteindelijke nummer twee een punt te weinig kreeg en daarmee een punt tekort kwam voor een barrage om de derde plaats. Rick begon met een goede partij, waarin hij keurig remise leek te forceren. Rick speelde na de forcing echter de enige verliezende zet. In het vervolg van het toernooi kwam hij niet meer op gang. Rick en Vince eindigden op een gedeelde vierde plaats, maar omdat Rick van Vince gewonnen had, werd Rick vierde en Vince vijfde. Hiermee plaatsten zij zich beide voor de halve finale van het NK pupillen.

Rick schreef het volgende stukje:

"Ik weet niet wat ik had vandaag, want het ging niet goed. We moesten 5 partijen spelen, want wat je de vorige keer gespeeld had tegen de andere (uit je poule) die door ging naar de finale telde mee. Twee partijen heb ik gewonnen, 2 partijen remise (ook 1 partij van de vorige keer) en 2 partijen verloren. Eén van de verloren partijen had ik normaal gesproken moeten winnen, maar vandaag speelde ik slecht. Ik heb nog geluk dat ik de halve finale van Nederland mag spelen en ik hoop niet meer zo'n dag als vandaag te hebben."

Klik hier voor de eindstand bij de pupillen.

Ook bij de aspiranten en junioren werd er gespeeld. Bij de junioren blijft Casper Remeijer aan kop na een remise tegen Dave Bleeker en een overwinning op Kevin van Langen. In de laatste ronde mag hij het opnemen tegen Richard Bos, die een slecht toernooi speelt. Winst is voldoende voor de titel, bij een remise moet Casper waarschijnlijk een barrage spelen tegen Dave Bleeker. Klik hier voor de stand bij de junioren.

Bij de aspiranten won Feroz Amirkhan al zijn partijen, waardoor hij gedeeld aan kop staat met Ritchie Wijnker. Op de laatste wedstrijddag zal in een onderling duel beslist worden wie er kampioen wordt. Conall Sleutel verspeelde tegen Tim Karman een kostbaar punt. Verder speelde hij remise tegen Ritchie Wijnker en won hij de derde partij van de dag. Hierdoor staat hij op een gedeelde derde plaats. Klik hier voor de stand bij de aspiranten.

31-jan-2008: Roy Coster wint januari-editie Van der Wiele toernooi

Door: Wim Winter

Het was weer druk en gezellig bij Damclub IJmuiden op de zondagmorgen. Veel jonge dammers uit de wijde omstreken vochten om de Van der Wiele beker. Roy Coster uit Heerhugowaard was de winnaar van de vorige keer en dus de te kloppen persoon. Maar Roy was ook deze keer onoverwinnelijk en wist al zijn partijen te winnen. De sterke Rick Hartman uit IJmuiden werd tweede en Niels Weel derde. In de B-groep werd Mark Brouwer eerste en Stella van Buuren uit Velserbroek na een barrage derde. Tweede werd Leon Smids. Stella van Buuren is nog geen lid van een damclub, maar is wel van plan het binnenkort te worden. Talent heeft ze genoeg, want ze is de dochter van de bekende dammer Jack van Buuren.

Klik hier voor de eindstand van der Wiele toernooi januari 2008 voor de eindstand en hier voor foto's.

/images/vdwieletoernooijan08.jpg

27-jan-2008: Groot succes voor DCIJ-pupillen bij voorronde Noord-Hollands kampioenschap

Door: Martin van Dijk/Rick Hartman

Op zaterdag 27 januari reisden Rick Hartman en Dana en Vince van der Wiele af naar Krommenie voor de voorronde van het Noord-Hollands kampioenschap pupillen. Alle drie waren in een andere poule geplaatst. Per poule plaatsten de eerste twee spelers zich voor de finale. Rick Hartman en Vince van der Wiele wisten hun poule te winnen en Dana van der Wiele werd tweede in haar poule. Dit betekent dat ze zich alle drie voor de finale geplaatst hebben!

Rick Hartman schreef het volgende verslag:

" Gisteren heb ik meegedaan aan de halve finale pupillen van Noord-Holland. Ik wist niet dat er 3 poules waren, want het bericht was niet aangekomen. Misschien maar goed ook, want zo kon ik mij niet er druk over maken. Ik zat in een poule met Raymond Koopmanschap en Jurrian Fisher. Ik wist dat ik als laatste tegen Raymond moest spelen, dus ik moest zoveel mogelijk punten halen.

Als eerste speelde ik tegen Marijn Wellner en won. Daarna moest ik tegen Jurrian Fisher, dat ging niet makkelijk, maar het werd remise. De 3e ronde speelde ik tegen Tom. Op een of andere manier ging het niet zo goed. Ik kwam eerst een schijf voor. Toen liep ik vast, waardoor ik een schijf moest offeren, maar ik offerde er 2 en dacht hem vast te zetten. Dat was niet zo, want later liep ik vast, waardoor ik die opsluiting op moest geven. Daarna maakte hij een fout en ik won.

Nu moest ik de 4e ronde spelen tegen Jamie Tasdelen. Deze partij ging goed en ik won. Ik had nu samen met Raymond 7 punten en Jurrian had 6 punten. De laatste partij moest ik winnen. Als het remise zou worden, moesten er 3 barrages gespeeld worden, maar gelukkig won ik. Ik werd 1e in mijn poule.

Ook Vince en Dana deden het goed. We zaten allemaal in een andere poule. Vince werd ook 1e in zijn poule en Dana werd 2e in haar poule. Volgende week is de finale. Daar moet ik spelen tegen Gilles Yeung, Loek Dijkman, Dana, Jurrian Fischer, Bram Scholten en Vince."

/images/voorrondenhkamppupillen08.jpg

De finalisten van DCIJ. V.l.n.r.: Dana van der Wiele, Vince van der Wiele en Rick Hartman

De eindstanden zijn terug te vinden op de site van de Enkhuizer Damclub.

22-jan-2008: Redelijke start DCIJ-jeugd bij Noord-Hollands kampioenschap

Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 19 januari is het Noord-Hollands kampioenschap voor aspiranten en junioren in Krommenie van start gegaan. DCIJ is met één junior (Casper Remeijer) en twee aspiranten (Feroz Amirkhan en Conall Sleutel) vertegenwoordigd. Alle drie strijden om een plaats in de halve finale van Nederland.

Casper Remeijer heeft zijn eerste partij in winst omgezet. Belangrijkste concurrent Richard Bos verloor verrassend zijn eerste partij. Bij de aspiranten mochten Feroz Amirkhan en Conall Sleutel direct de onderlinge strijd aangaan. Feroz stond gewonnen, maar met een laatste truc wist Conall nog een punt uit het vuur te slepen. Feroz won zijn tweede partij vervolgens overtuigend van Roy Coster (SNA). Conall haalde een Coup Royal uit tegen Simon Fritschy (Amstelveen), hetgeen hem een 4-om-2 eindspel opleverde. Conall gaf echter te vroeg remise.

Op zaterdag 26 januari beginnen ook de pupillen van DCIJ aan hun kampioenschap. DCIJ'ers Rick Hartman en Vince en Dana van der Wiele proberen zich op die dag te plaatsen voor de finale. Klik hier voor de uitslagen en standen in alle categorieën.

21-jan-2008: Jeugdspelers leggen Kees Pippel het vuur aan de schenen

Door: Jesse Bos

Na vele zware trainingen van Stijn Tuytel mochten de jongens met sportpas en de paspoortdammers laten zien wat ze geleerd hebben tegen de kopman van het eerste team van onze vereniging. Na een uitgebreide fotosessie kon de simultaan beginnen. Kees Pippel stelde direct al orde op zaken door na een kwartier zijn eerste partijen te winnen. Daarna ging het echter veel lastiger. Vooral de hoek met Max Doornbosch, Maarten Meijer, Dumain en Eddy Westerhof maakte het Kees bijzonder lastig. Max keek lange tijd tegen een goede stand aan en Maarten was er zelfs in geslaagd om een schijf te winnen. Aan het einde van de rit waren de jongens echter nog net wat te licht en wist Kees iedereen te verslaan.

Tijdens de seánce werden de prijzen van de competitie uitgereikt. Na een spannende strijd, waarin Vince de laatste avond nét twee punten morste, wist Rick met minimaal verschil de hoofdprijs te pakken. Eddy slaagde erin om in het geweld van de clubdammers mee te draaien won de prijs voor beste niet-clubdammer, op de voet gevolgd door Max Doornbosch. Ook de spelers die niet in de prijzen vielen behaalden succes: bijna iedereen slaagde erin om het Van der Wal diploma te behalen. Enkele jongens haalden zelfs het Wiersma Wit examen. Jesse sloot de avond af met de opmerking dat iedereen die geen lid geworden is volgend jaar weer welkom is en dan een hoger diploma kan proberen te halen. Na het succes van de serie lessen, zijn veel spelers lid geworden. Deze jongens beginnen maandag met de cursus voor dammen voor gevorderden.

03-jan-2008: Feroz Amirkhan wint nieuwjaarstoernooi IJsselstein; Rick Hartman eerste in C-poule

Door: Rick Hartman

Voor de 2e keer ging ik naar het nieuwjaarstoernooi van damclub Zenderstad. Het was de 1e keer dat ik bij de pupillen moest spelen. We speelden met de groepen A, B en C door elkaar. Er waren 6 groepen.

Mijn 1e partij moest ik tegen Mick van Rooyen en speelde ik remise. Hierna tegen Anita de Wit, deze partij won ik. Nu moest ik tegen Joris Ketelaars, ik verloor deze partij. Er had remise in gezeten, maar dat zag ik niet. De 4e partij was tegen Thomas van der Klis, deze partij won ik. De laatste partij voor de pauze speelde ik tegen Ali Ftallah en won. Ik had nu 7 punten en stond op de 1e plaats in mijn groep.

Na de pauze kreeg ik een zware tegenstander, Rik Verboon. Ik was verbaasd, want hij haalde zijn dam op een verkeerde plek, toen kon ik hem afruilen en won. Ik was hier erg blij mee. De 7e partij moest ik tegen Karlijn Overes en speelde remise. Hierna kreeg ik opnieuw een zware tegenspeler, Martijn de Leeuw. Opnieuw ging het erg goed, want ik speelde remise. Ik had nu 11 punten en stond 2 punten los van de 2e in mijn groep. De 9e partij moest ik tegen Feroz spelen en verloor. Feroz had 4 dammen en ik 1. De 10e en laatste partij speelde ik tegen Brian van Ringelestijn. Ik haalde een mislukte combinatie uit en verloor. Ik bleef op 11 punten staan. Dit was genoeg voor de eerste plaats in mijn poule. Ik vond het een leuk toernooi.

De top 3 van de poules waarin DCIJ-ers uitkwamen:

Poule A

1. Feroz Amirkhan (Koog aan de Zaan) 10-18

2. Maarten de With (IJsselstein) 10-16

3. Martijn de Leeuw (Hoogblokland) 10-15

Poule C

1. Rick Hartman (IJmuiden) 10-11

2. Sammi van Kalles (IJsselstein) 10-10

3. Mick van Rooyen (IJsselstein) 10-10

/images/rickferozijsselstein.jpg

21-dec-2007: Joop Geuke toernooi 2007

Door: Feroz Amirkhan

Op zaterdag 15 december werd het Joop Geuke toernooi gehouden in Assendelft. Ik was lekker fris na 13 uur geslapen te hebben en het toernooi ging uiteindelijk ook heel goed. Ik speelde dit jaar wederom in de eregroep. Vorig jaar werd ik 3e. Favoriet dit jaar was Richard Bos uit Enkhuizen.

De eerste ronde moest ik tegen clubgenoot Conall Sleutel. In het begin vond ik het wel goed gaan, maar op een gegeven moment stond ik veel slechter. Ik had ook het gevoel dat ik van het bord zou vliegen. Vooral toen hij een goede ruil nam, maar hij sloeg gelukkig voor mij de verkeerde kant op. Anders had het hard kunnen gaan. Nu stond ik nog steeds slechter, maar er zat wel een moeizame remise in.

De tweede ronde moest ik al tegen Richard Bos. Dit was dus een belangrijke wedstrijd, want het ging vooral tussen ons twee. Meestal wint hij wel van me, dus het zou moeilijk worden. Hij speelde eerst gewoon een flankaanval. Ik speelde maar een omsingeling, omdat ik daar de meeste kansen in zag. Ik dacht zelf dat het toch niet zo goed was. Maar het pakte heel goed uit voor mij. Hij stond op een gegeven moment helemaal vast en hij kwam niet verder op veld 19. Toen moest hij een schijf offeren en zat ondertussen ook al in tijdnood. Ik had nog genoeg tijd dacht ik en ik speelde het gewoon rustig uit. Tot mijn grote verbazing kwam ik er een paar minuten later achter dat ik ook niet meer zoveel tijd over had. Ik raakte een beetje in paniek, want ik moest winnen met een schijf voorsprong en een betere stand. Ik deed het niet helemaal goed. Gelukkig werd zijn tijdnood ook steeds erger. Op een gegeven moment had hij nog maar iets van 10 secondes en ik 30. Ik stond nog steeds een schijf voor en we hadden bijna allebei een dam. Toen hij nog maar 2 secondes op de klok had bood hij remise aan. Ik zei nee en z'sn vlag viel. Hij vond dat niet zo leuk, want het was een remisestand volgens hem. Het was ook wel een remisestand, maar ik had heel veel voordeel. En achteraf gezien heb ik er helemaal geen spijt van gehad. Ik heb uiteindelijk toch een betere partij gespeeld, dus vind ik het wel terecht dat ik heb gewonnen.

De derde ronde mocht ik tegen Ritchie Wijnker. Dat was een hele passieve partij. Later wilde ik dat er toch maar iets gebeurde en nam ik een flankaanval. Ik kreeg nog een betere stand en ik speelde op een lokzetje waar hij ook in trapte en waardoor ik won.

De 4e ronde moest ik tegen Simon Fritschy. Dat ging zo goed, ik veegde hem helemaal. Ik had al een winstvariant berekend, maar er zat nog een offer voor hem in dat ik niet gezien had. Toen zag het er opeens wat minder rooskleurig uit. Ik stond slechter, maar in het eindspel speelde hij het heel slecht, waardoor hij 2 schijven moest offeren om door te lopen. Hij zat ook in tijdnood. Ik speelde het niet zo goed. Hij bood nog remise aan ,maar ik wees het af en zijn vlag viel ook. Richard zeurde nog dat hij remise kon claimen. Maar er zat nog een winst in voor mij als ik het goed speelde, dus dat kon niet.

De laatste ronde moest ik tegen Micha Blanken. Ik zat helemaal in spanning omdat dit de partij was voor de toernooiwinst: ik moest winnen of gelijk spelen. Het ging niet geweldig, maar ik kwam er nog wel uit. En toen…. ik geloofde me ogen gewoon niet.. hij trapte in een 1 om 3 doorbraak! Ik was natuurlijk heel blij. Hij wilde het nog teruggooien door iets te doen, maar daar zat een 1 om 4 in… echt niet normaal. En hij kon opgeven.

Ik heb dus het Joop Geuke toernooi gewonnen! De 3e DCIJ-er en de 2e Zaankanter ( na Martin van Dijk, vermeld ik er nog even bij). Tweede werd Richard Bos en derde Ritchie Wijnker.

16-dec-2007: Feroz Amirkhan wint Joop Geuke toernooi; Rosa Vermeulen wint meisjesgroep

Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 15 december vond voor de 33ste keer het Joop Geuke toernooi in Assendelft plaats. Dit traditionele kersttoernooi, dat door steeds meer concurrentie van andere jeugdtoernooien helaas elk jaar iets kleiner van omvang wordt, telde ook mee voor de Noord-Holland Jeugdcup. Uiteindelijk gingen 5 van de 8 IJmuidenaren met een prijs naar huis.

In de eregroep wist Feroz Amirkhan vriend en vijand te verrassen door slechts één punt af te staan (tegen clubgenoot Conall Sleutel) en de rest van zijn partijen te winnen, waaronder tegen rivaal Richard Bos. Hiermee werd Feroz de eerste Zaanse winnaar sinds Martin van Dijk en de eerste DCIJ'er sinds Stijn Tuytel. Conall Sleutel kon zijn tweede plaats van vorig jaar niet evenaren en werd vierde, achter Feroz, Richard Bos en Ritchie Wijnker.

Bij de eregroep voor meisjes wist Rosa Vermeulen na een barrage tegen Arfidah Beset de eerste plaats te veroveren. Hierdoor mochten Feroz en Rosa (die volgens organisator Martin van Zanen weliswaar bij DCIJ spelen, maar natuurlijk gewoon van Zaanstreek en Den Ilp komen) samen voor de winnaarsfoto op het podium. Ook Rick Hartman, Dana van der Wiele en paspoortdammer Eddie Westerhof mochten het podium op: zij werden tweede in hun poule. Berrie Bottelier en Vince van der Wiele behaalden een vierde plaats.

De uitslagen zijn terug te vinden op de website van de Enkhuizer Damclub. Foto's en verslagen van o.a. winnaar Feroz zullen binnenkort hier geplaatst worden. Klik hier voor een interview met Rick Hartman voor DamZ!. Rick Hartman schreef ook nog het volgende korte verslag:

" Gisteren was het Joop Geuke toernooi. Ik was ingedeeld in groep 6. De eerste 3 partijen speelde ik remise, want ik kon de partijen niet afmaken. Ik dacht: dit wordt helemaal niets, maar na deze 3 partijen ging het goed. Ik won alle 4 overige partijen en werd uiteindelijk 2e in mijn groep".

/images/rickjoopgeuketoernooi07.jpg

Foto: Rick Hartman bereidt zich voor op de wedstrijd

Foto's Joop Geukes toernooi 2007

10-dec-2007: Roy Coster wint decembereditie Van der Wiele jeugdtoernooi

Het laatste Van der Wiele jeugdtoernooi van het kalenderjaar is gewonnen door Roy Coster uit Heerhugowaard. Klik hier voor de eindstand van der Wiele toernooi december 2007. Klik hier voor foto's. Inmiddels is het verslag ook op DamZ! verschenen.

> /images/vdwieletoernooidec07.jpg

10-dec-2007: NK aspiranten clubteams 2007

Door: Feroz Amirkhan

Op zaterdag 1 december zijn wij afgereisd naar Hoogblokland. Daar werd het NK clubteams voor alle categorieën gehouden. Ik speelde mee bij de aspiranten. Ik vormde een team samen met Casper Remeijer, Conall Sleutel en Rosa vermeulen: een heel sterk team dus! We maakten ook grote kans om in de top 3 te eindigen, want we hadden een halve finale poule gewonnen. Favoriet was Het Noorden met Roel Boomstra, Nick Hoving, Mei-Jhi Wu en Heike Verheul.

De eerste ronde speelden we tegen Zenderstad. Zij waren de zwakste. Toch ging het niet erg makkelijk. Ik speelde een Keller partij tegen Koos van Amerongen. Maar het omsingelen ging niet echt goed met zo weinig tijd. We wonnen met 6-2.

De 2e ronde moesten we tegen Het Noorden. Wij hadden een tactische opstelling gemaakt, maar dat hadden zij ook gedaan. Ik moest tegen Nick Hoving. Het ging heel goed en ik zou ook wel gaan winnen, maar het werd nog net aan remise. Het team verloor met 6-2. Casper speelde remise tegen Roel!

Daarna moesten we tegen Culemborg. In de halve finale wonnen we met 6-2 van ze. Nu moest ik tegen Derk-Jan Riesthuis. Ik trapte in een combinatie en verloor. We speelden nog wel gelijk. De 4e ronde moesten we tegen RDC. In de halve finale wonnen we ook met 6-2 van ze. Nu moest ik tegen Frerik Andriessen. Het ging gewoon gelijk op, maar in een 10 om 10 stand werd ik helemaal geveegd. We speelden ook gelijk tegen hen.

De laatste ronde moesten we tegen VBI Huissen. Wij hadden evenveel punten als zij, alleen hadden zij meer bordpunten. Als we zouden winnen, zouden we 3e worden en als we zouden verliezen (of remise) zouden wij 4e worden. Ik speelde tegen Dirk Joosten. Ik stond heel slecht en hij bouwde alles heel goed uit. Casper won als eerst van Bas van Engelen (zoals gewoonlijk). Rosa stond verloren, Conall had een remisestand en ik stond ook verloren. Dus dan zou het 5-3 worden en dan zouden wij 4e worden. Maar toen had ik een mooi offer, waardoor ik beter kwam te staan. Conall won toen ook nog en het stond al 4-0. Ik stond toen ook gewonnen en Rosa verloren. Ik won de partij nog. Ik weet niet wat Rosa heeft gedaan, dus het was 6-2 of 7-1. Wij zijn dus 3e van Nederland geworden. En dat is een goede prestatie.

1e is Het Noorden en 2e is Culemborg. Casper is topscorer geworden van iedereen!

06-dec-2007: Vier jeugdspelers DCIJ toegelaten tot centrale trainingsgroepen

Door: Martin van Dijk

Inmiddels is de uitslag van de op zaterdag 3 november gehouden centrale jeugdselectiedag bekend. Maar liefst vier van de zes DCIJ'ers die aan de selectiedag hebben meegedaan, hebben zich geplaatst voor één van de centrale jeugdtrainingsgroepen. Bij de junioren wist Casper Remeijer de beste score van de dag te behalen. Bij de aspiranten doorstond Conall Sleutel de test en viel Rosa Vermeulen af. Dit betekent dat Conall Feroz Amirkhan, die al tot de aspirantengroep behoorde, op de training mag gaan vergezellen; Rosa blijft lid bij de trainingsgroep voor meisjes.

Bij de pupillen wisten zowel Rick Hartman als Vince van der Wiele zich voor de trainingsgroep te plaatsen. Tot slot wist Dana van der Wiele zich nog niet voor de meisjestraining te plaatsen, maar gezien haar leeftijd krijgt zij nog genoeg kansen om zich in de toekomst voor deze groep te plaatsen.

02-dec-2007: Welpenteam DCIJ wint zilver bij NK jeugdteams; aspirantenteam derde

Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 1 december reisden twee teams van DCIJ voor het NK jeugdteams af naar het naast Gorinchem gelegen Hoogblokland. Zowel het welpen- als aspirantenteam leek vooraf een goede kans op een podiumplaats te hebben. Het welpenteam streed met 17 andere teams in 9 rondes volgens het Zwitsers systeem om de landstitel, terwijl het aspirantenteam na de groepsoverwinning in hun halve finalepoule (eerder in Culemborg) tegen 5 andere teams een rond toernooi speelde.

Welpen:

Bij de welpen was het vooraf moeilijk in te schatten hoe ver DCIJ kon komen. Alleen het welpenteam van WSDV Wageningen leek op papier een maatje te groot. Uiteindelijk verloor DCIJ de onderlinge confrontatie tegen WSDV met 6-2 en hoefde het verder slechts een 4-4 toe te staan aan Huissen. Met een score van 9-15 eindigde het welpenteam op een knappe tweede plaats, achter WSDV (dat alles won), maar twee punten voor de nummer drie, Huissen.

Kopman Rick Hartman wist op overtuigende wijze al zijn wedstrijden te winnen. Ook Jelmer Gouda zette een indrukwekkende score neer: hij verloor alleen tegen WSDV en won de rest van zijn wedstrijden. Dana van der Wiele behaalde een score van 9-11. Eén van haar punten behaalde ze zeer slim door in een zo goed als verloren dammeneindspel remise aan te bieden, waar haar tegenstander mee akkoord ging en Dana het vijfde punt mee scoorde. Tot slot debuteerde paspoortdammer Bjorn Pouw verdienstelijk. Hoewel hij moest wennen aan het niveau (zo mocht hij aantreden tegen de nummer twee van Nederland, Jannes Kromhout), wist hij bij twee wedstrijden het winnende punt binnen te halen.

/images/nkwelpenteams07.jpg

Het welpenteam dat het zilver naar IJmuiden meenam. V.l.n.r.: Dana van der Wiele, Jelmer Gouda, Bjorn Pouw en Rick Hartman

Rick Hartman schreef het volgende verslag:

" In Hoogblokland werd gisteren (1 december) het Nederlands kampioenschap voor clubteams gespeeld. Ons welpenteam bestond uit Jelmer, Dana, Bjorn en ik (Rick). De 1e ronde speelden we tegen DC Zenderstad uit IJsselstein. Mijn partij duurde lang, bijna 40 minuten en het was spannend. Het stond toen 3-3, dus ik moest winnen. Gelukkig lukte dat. De eerste punten waren binnen. Bjorn speelde remise. Dat is erg goed, want hij zit nog maar pas op dammen. Nu moesten we tegen DES Lunteren. We waren zo klaar en wonnen met 8-0. Door deze winst hadden we de meeste bordpunten en stonden we op de 1e plaats. De 3e ronde speelden we tegen VBI 2 uit Huissen. Dat werd 5-3. Nu stonden we 2e op bordpunten.

Hierna moesten we tegen onze grootste concurrent, WSDV uit Wageningen. Martin had een tactische opstelling gedaan. Ik speelde op bord 2 tegen Max Gerritsen. Deze partij won ik. Jammer genoeg verloor de rest. Nu speelden we tegen Naaldwijk, we wonnen met 6-2. Ook Univé Arnhem was een concurrent, maar we wonnen de 6e ronde overtuigend van hen met 7-1. De 7e ronde moesten we tegen onze andere concurrent, VBI 1 uit Huissen. Nadat Jelmer had gewonnen, wist ik dat het gelijk werd. Even later won ik en haalden we 1 punt binnen. Nog steeds stonden we op de 2e plaats, maar we moesten nog 2 ronden spelen.

We speelden nu tegen SNA uit Heerhugowaard. In het begin maakte ik een foutje, maar ik kon het weer herstellen. We wonnen met 6-2. De laatste ronde moesten we tegen HDC uit Hoogeveen. Ook deze partij wonnen we met 6-2. De 2e plaats was binnen. Zelf heb ik alle wedstrijden gewonnen. Ik vond dat Bjorn Pouw het heel goed heeft gedaan. Hij heeft 4 punten voor het team gehaald, terwijl hij een aantal keren eigenlijk geen punten kon halen, omdat we met een tactische opstelling speelden. Het is ons gelukt om op de 2e plaats te eindigen in een Nederlands kampioenschap. Ik ben blij met deze 2e plaats."

Klik hier voor een artikel op DamZ! en hier voor meer foto's.

Aspiranten:

Ook het aspirantenteam, bestaande uit kopman Casper Remeijer, Feroz Amirkhan, Conall Sleutel en Rosa Vermeulen, wist een podiumplaats te behalen. Vooraf was het duidelijk dat Het Noorden uit Groningen, met o.a. Roel Boomstra in de gelederen, de grote favoriet was. Gezien de groepswinst in de halve finale had DCIJ echter wel een goede kans op het zilver.

Al in de eerste wedstrijd werd het duidelijk dat het een zware dag voor DCIJ zou worden. Met de nodige moeite werd DC Zenderstad uit IJsselstein met 6-2 verslagen. Al in de tweede ronde mocht DCIJ tegen Het Noorden aantreden. De opstelling zat niet mee, waardoor DCIJ niet voor een verrassing kon zorgen en met 2-6 verloor. Vervolgens kwam DCIJ niet verder dan 4-4 tegen RDC Rijnsburg en Culemborg, waardoor DCIJ met nog een ronde te gaan van Huissen moest winnen om op het podium te eindigen. Al snel bleek dat Casper Remeijer zou winnen en Rosa Vermeulen zou verliezen. Toen Conall Sleutel won en Feroz Amirkhan vanuit een mindere positie ook nog wist te winnen, was de derde plaats een feit.

Een kort verslag en de eindstand zijn op DamXL terug te vinden.

20-nov-2007: Ritchie Wijnker wint Noord-Holland Jeugdcup editie Van der Wiele toernooi

Door: Wim Winter

Een 40-tal jeugdspelers dromde afgelopen zondag samen in het “Jan Ligthart” gebouw om te strijden om de “Van der Wiele” bokaal. Een kopgroep was gevormd uit de bij IJmuiden spelende Conall Sleutel, Rick Hartman en Berrie Bottelier, de broertjes Alex en Joris Ketelaars uit Soest, uit Heerhugowaard de sterke Roy Coster en Ritchie Wijnker uit Den Helder. Zij speelden een rond toernooi. Ritchie Wijnker bleek uiteindelijk de sterkste en won de beker. Tussen Roy Coster en Joris Ketelaars was een barrage nodig om de 2e plaats die gewonnen werd door Roy. Opmerkelijk was trouwens de winst van Rick Hartman op Conall Sleutel.

De rest van de dammertjes speelde in een A-groep en een B-groep afhankelijk van de sterkte en leeftijd van de spelers een Zwitsers toernooi, waarbij iedereen van te voren een A-kwalificatie of een B-kwalificatie kreeg in verband met de prijzen. Hoe discutabel een dergelijke kwalificatie is, bleek wel uit het feit dat Stan Brink als B-speler werd neergezet en ondertussen alles won en dus eigenlijk ook de eerste plaats won in de A-groep. In de A-groep ging de winst naar Sander Verschuren. De tweede plaats ging naar Sandra Langereis, die de barrage wist te winnen van Ad van Amerongen, die dus derde werd. In de B-groep ging de eerste plaats naar Stan Brink, de tweede plaats naar Martijn Korver en de derde plaats heel verrassend naar de wel zeer jonge Niels Kievits, die net bij Damclub IJmuiden is beginnen te spelen en de spelregels nog tijdens het toernooi moest leren, maar over een opmerkelijk inzicht bleek te beschikken.

Klik hier voor eindstanden, hier voor foto's en hier voor het verslag op DamZ!.

/images/nhjeugdcup07.jpg

08-nov-2007: Kompas Oost wint wederom schooldamtoernooi

Door: Wim Winter

Kompas Oost is één van de beste schoolteams van Nederland. Vorig jaar stonden ze al in de finale en ook dit jaar maken zij grote kans om zich te gaan plaatsen. Kopman is natuurlijk Rick Hartman, één van de beste welpen van Nederland, vorig jaar vierde in de finale, maar ook Jelmer Gouda barst van het talent en speelde vorig jaar in het Kampioenschap van Nederland en Dana van der Wiele is één van de beste meisjes van Nederland. Als vierde man deed Jerry Visser mee, die ook over talent zat bezit, maar helaas niet aan clubdammen doet. Het team was ongenaakbaar en won alle wedstrijden. Tweede werd Kompas Zuid II en derde Kompas Zuid I na een barrage met Het Anker. Het was weer erg gezellig en alle spelers kregen een herinneringsmedaille van de gemeente Velsen. Het jeugddammen vindt plaats op vrijdagavond 19.00 uur in het Gebouw "Jan Ligthart" aan de Eksterlaan te IJmuiden.

Klik hier voor foto's.

/images/Schooldammen07.jpg

24-okt-2007: Feroz Amirkhan wint eerste Van der Wiele toernooi 07/08

Door: Wim Winter

Feroz Amirkhan, speler in het eerste van IJmuiden, won met overmacht het toernooi. Hij wist alle partijen te winnen. Conall Sleutel, uitkomend voor het tweede van IJmuiden, werd tweede. Alex Ketelaars uit Soest, net terug uit Sint Petersburg waar hij meedeed aan het Europees Kampioenschap welpen, werd derde. In de B-groep ging de eerste prijs naar Bram van der Gragt uit de Heerhugowaard. Tweede werd Jessica Tol en derde Dana van der Wiele uit IJmuiden.

Klik hier voor de eindstand van der Wiele toernooi oktober 2007 en hier voor foto's. Ook is er op DamZ! een artikel verschenen.

09-okt-2007: Damclub IJmuiden wint halve finale clubteams aspiranten

Door: Wim Winter

Met redelijk veel zelfvertrouwen gingen de IJmuidenaren naar Culemborg om zich te plaatsen voor de finale van de Nederlandse kampioenschappen die gehouden wordt op 1 december in Hoogblokland met twee spelers uit het eerste, Feroz Amirkhan en Casper Remeijer. Rosa Vermeulen en Conall Sleutel spelen momenteel in het tweede van IJmuiden en beginnen ook te dringen voor het eerste.

De eerste wedstrijd was tegen Rijnsburg met in hun gelederen de tweede bij de jeugdwereldkampioenschappen Frerik Andriessen, die door Casper op remise gehouden werd. De wedstrijd werd gewonnen met 6-2. De tweede partij ging tegen Reeuwijk en werd gewonnen met 7-1. De derde partij moest de beslissing brengen tegen het sterke Culemborg. Casper won snel en ook Feroz kwam een schijf voor en won uiteindelijk. Rosa verloor en Conall speelde tegen de Nederlandse finalist Sjoerd ten Brinke en wist deze in een spannende partij op remise te houden. 5-3 voor ons dus. De rest was een gelopen race. Van ADC Alphen a/d Rijn wonnen we met 7-1 en van Purmerend met 8-0. IJmuiden heeft de finale nog nooit gewonnen, maar gaat vol vertrouwen in december naar Hoogblokland. Klik hier voor de eindstanden en hier voor foto's.

/images/hfnkaspirantenteams07.jpg /images/hfnkaspirantenteams07actie.jpg

10-sep-2007: Rick Hartman eerste in Reeuwijk

Door: Rick Hartman

8 September was er weer een toernooi. Van onze club gingen Dana, Vince en ik heen. Vooraf keken we naar de indeling. Vince zat in groep C, Dana in groep F en ik in groep D. De indeling veranderde op het laatste moment, omdat 1 speler autopech had. Hierdoor ging Vince naar groep B en ik naar groep C. Ik moest tegen pupillen spelen van 13 of 14 jaar en speelde als volgt:

Rick Hartman- Stefan van Maarten 2-0; Rick Hartman- Bastiaan de Gunst 1-1; Rick Hartman-Stefan de Vink 2-0; Rick Hartman-Anouk van de Bijl 2-0. Na de 4e ronde was er pauze. Ik stond 1e.

De 5e ronde verloor ik. Rick Hartman-Kariem Droog 0-2; Rick Hartman-Katinka Blanken 1-1; Rick Hartman-Ali Fthalla 2-0

Deze partij won ik met veel moeite, de partij ging over en weer. Ik moest winnen om gelijk te komen met Anouk en Kariem voor de 1e plaats. Anouk moest tegen Kariem en zij won deze partij. Nu stonden we met z'n drieën op de 1e plaats met 10 punten. We moesten barrage spelen. Als eerste speelde ik tegen Anouk van de Bijl. Met veel geluk kon ik er remise uithalen. Kariem Droog moest nu tegen Anouk van de Bijl dat werd ook remise. Nu moest ik tegen Kariem Droog spelen, ik moest winnen om 1e te worden. Ik won deze partij. Zo werd ik dus 1e in deze groep.

Dana werd in haar groep gedeeld 1e en na een hele spannende barrage werd Dana 2e. Vince zat in een zware groep en viel helaas buiten de prijzen. Toch weer een goede dag voor damclub IJmuiden.

Klik hier voor foto's en een wedstrijdverslag op DamZ!.

Terug