Jeugd seizoen 2006/2007

30-jul-2007: Den Haag Internationaal Zomertoernooi ( DNC Open)

Door : Feroz Amirkhan

Van Zaterdag 14 juli tot zaterdag 21 juli heb ik het int. Zomertoernooi in Den Haag gespeeld. Ik moest elke dag 1 wedstrijd spelen van gemiddeld 4 uur. Alleen op dinsdag moest ik er 2 spelen. Ik logeerde die week bij meneer Baksoellah, dat is ook een dammer.

De eerste ronde moest ik tegen Andreas Pohan Simandjuntak (rating 700nogwat). In de halve finale junioren heb ik ook tegen hem gespeeld. Toen heb ik de winst laten liggen en werd het remise. Deze keer won ik wel.

De tweede ronde moest ik meteen tegen een grootmeester, Flaubert Ndonzi(1506) uit Frankrijk! Hij is uiteindelijk 2e geworden. Ik mocht tussen alle grootmeesters spelen achter de touwen. Ik was heel bang bij elke zet die ik speelde en durfde het ook steeds niet. Hij zei dat ik niet mijn handen boven een schijf moest houden en dan weer terugtrekken, maar ik was niet echt zelfverzekerd. De partij ging wel heel goed. Ik had een goede flankaanval en later een flankcentrumaanval. Kees Thijssen, Anton van Berkel, Daouda Soumah, Ndjofang en nog andere mensen uit de zaal kwamen heel vaak bij mijn partij kijken. Ik stond ook de hele partij beter en dat kreeg ik later ook nog te horen. Maar doordat ik steeds bang was voor een combinatie en weinig durfde, dacht ik veel te lang na en had ik nog maar 22 min over voor 20 zetten en dat is erg weinig. Dus ik ging wat sneller spelen en toen trapte ik meteen in iets heel simpels in een betere stand. Dat was wel jammer. Na de partij ( de hele week) kreeg ik wel vaak te horen dat ik goed speel van verschillende mensen. Het was ook mijn beste partij van het toernooi denk ik.

’S avonds was er park blitz (sneldamtoernooi). Ik was er een beetje vroeg en Soumah ook en ik sprak nog heel lang met hem. Hij was heel positief over mijn spel. Het park blitz ging niet heel goed. Niek Smeitink won de 1e prijs in mijn categorie.

De derde ronde speelde ik tegen Mike Koopmanschap (1270). Ik had die avond ervoor ook tegen hem gespeeld. De opening die avond ervoor ging zo( ik met wit): 33-29 17-22 34-30 20-24. Maar ik speelde die avond niet heel goed en ik verloor. De opening begon hetzelfde: 33-29 17-22 34-30 en toen speelde hij 11-17 en ik nam een goede flankaanval, die na een stuk of 15 zetten zo goed werd dat hij bijna verloren stond. Maar ik trapte weer in een hele simpele combinatie waar ik helemaal niet op had gelet, dus ik verloor weer.

De 4e ronde was op dinsdag. We moesten toen 2 wedstrijden spelen. De eerste moest ik tegen Tobias Pohan Simandjuntak (614 maar sinds 1 juli boven de 1000). Hij speelde helemaal niet serieus. Ik nam een combinatie die nog niet zo snel gewonnen was, maar ik had veel makkelijker kunnen winnen, wat ik wel had gezien. Maar ik ging toch maar voor de combinatie. Uiteindelijk won ik toch wel. Ik moest nog best wel lang wachten voor de 5e ronde begon, dus in de tussentijd ben ik gaan bowlen met een groepje. Het toernooi werd in een heel groot bowlingcentrum gehouden, dus dat was makkelijk.

De 5e ronde moest ik tegen Daan van Os (1148). Ik speelde gewoon een Roozenburg aanval en daarna Parti-Bonnard. Ik dacht dat alles gewoon helemaal goed ging en ik dacht dat ik zou gaan winnen. Maar uiteindelijk verloor ik toch. Ik nam een zetje, maar na die hele afwikkeling in een Parti-Bonnard ( heel ingewikkeld) zat er nog een combinatie voor hem achteraan. Ik heb de partij nog geanalyseerd met Anton van Berkel. Hij vond dat ik het goed speelde; alleen een paar zetten konden beter. Ik vond het erg jammer dat ik die partij verloren had.

De 6e ronde was op woensdag. Die avond zou ik 1 avond naar huis gaan en de volgende dag weer naar Den Haag gaan. Ik moest die dag tegen Maurits Meijer(1078 ofzo). Ik nam eerst een flankaanval, maar hij ruilde alles eraf. ij hield een stand over met wat zwaktes. Daar speelde ik ook op. Ik dacht dat ik wel zou winnen, maar uiteindelijk in een iets betere stand trapte ik in een combinatie. Later hadden we nog allebei 2 minuten op de klok. Ik had het nog remise kunnen maken, tenminste hoe hij het van plan was om tegen te spelen. Als hij het goed tegenspeelde won het wel voor hem, maar dat had hij zelf niet gezien. Ik verloor die partij toen nog. Ik had toen 4 punten uit 6 rondes. Je zou denken dat je dan nooit meer in de prijzen kan vallen als je concurrenten al 2 punten meer hebben. Dat vertelde ik ook en ik had er zelf ook weinig vertrouwen meer in. Ik stond in mijn klassement op de 24e plaats.

De 7e ronde moest ik tegen Ton Weenink. Na een half uur had ik al een van de simpelste combinaties uitgevoerd in de Roozenburg aanval. Hij ging nog een half uur verder met een dam tegen en een schijf minder. Ik won wel. Ik moest toen heel lang wachten en ik vond het niet leuk dat het zo snel was afgelopen. Ik stond na de 7e ronde in mijn klassement op de 18e plaats. Ik ben wel 2 uur gaan bowlen.

’S avonds was er disco blitz (sneldamtoernooi in een disco). Voor dat disco blitz ben ik met Jeremy Pauwels gaan disco bowlen; dat was heel leuk. Het disco blitz ging best wel goed. Ik had 1 punt te weinig voor de geldprijs. Dat disco blitz is echt hartstikke leuk. Ik speelde wel heel snel en je kan niet goed concentreren, maar het was meer voor de lol. Ik heb ook lekker gejumpt en toen kwam er later een man naar me toe die zei dat ik goed kon breakdancen, haha. We gingen aan het eind met z'sn allen op de foto met Darya Tkachenko (wereldkampioen vrouwen).

Die ochtend erna had ik een beetje hoofdpijn en kon ik niet opstaan, want dat disco blitz was om 12 uur afgelopen. Ik moest de 8e ronde tegen Alex Wijnhorst (1084). Het ging niet heel goed. Hij ruilde in het begin alles eraf, maar hij stond wel beter. In het klassieke middenspel nam ik een kerkhofaanval. Als hij erachter ging dan had ik een combinatie, waardoor ik veel beter kwam te staan. Hij wachtte eerst één zet en liep er daarna achter en toen nam ik die combinatie. Toen stond ik beter en ik kreeg een voordelig eindspel. Toen trapte hij in iets heel simpels, mijn stand was wel gewonnen. Na de 8e ronde stond ik op de 8e plaats met 8 punten uit 8 wedstrijden. We zijn natuurlijk weer gaan bowlen na de wedstrijd.

De laatste ronde was heel belangrijk. Iedereen die boven mij stond in ons klassement moest tegen een speler boven de 1150. Mensen met evenveel punten als ik, maar die onder mij stonden, kregen minder sterke spelers. Ik moest de laatste ronde tegen Hans Jacobsen (1109). Alleen als ik won en iedereen die 9 punten had verloor of 8 punten had en remise speelde zou ik eerste worden. Het ging eerst heel goed een hele goede Roozenburg aanval. Ik had echt verwacht dat ik het zou gaan winnen. Op een gegeven moment liep ik achter zijn centrumschijf en kon hij de 2 om 2 terug steeds niet nemen, omdat ik dan een combinatie had. Maar toen wist ik echt niet meer wat ik moest doen en speelde ik een hele rare zet in een Roozenburg stand. Hij zette me meteen vast en ik stond helemaal verloren. Maar toen wilde hij een aanval nemen. Hij moest meerslag slaan, dat zag hij niet. Dus hij sloeg enkel, maar ik zei dat hij meerslag moest slaan en hij hield een hele slechte stand over. Toen won ik in een klassieke stand met dus veel geluk.

Iedereen die boven mij stond behalve Piet Rozenboom was nog bezig. Dat was dus de partij om 50 euro. Ik vond het heel spannend, maar we gingen met een hele groep disco bowlen. Niek Smeitink stond in ons klassement het hele toernooi 1e. Hij werd uiteindelijk 3e. Hij was heel boos dat ik nog hoger geëindigd was dan hij. Hij vond het niet eerlijk, want hij heeft zwaardere tegenstanders gehad. Maar daar kon ik ook niks aan doen. Piet Rozenboom speelde uiteindelijk remise en ik was dus 1e in mijn klassement! Van de 24e plaats naar de 18e naar de 8e en naar de 1e! Op het eind is het dus toch nog goed gegaan. Ik heb 100 euro gewonnen en ik vind dat ik wel goed heb gespeeld. Alleen de laatste 2 ronde gingen wat minder, maar toen won ik wel.

Het was een hele leuke week en ik denk dat ik volgend jaar weer mee ga doen. Ik ben op een plus 1 score geëindigd (10 punten uit 9 wedstrijden) en een gemiddelde tegenstanderrating van 1036 en ik heb het klassement van 900 tot 1050 gewonnen.

De top 3 in ons klassement:

Feroz Amirkhan ( 100 euro)

Hans de Vast ( 50 euro)

Niek Smeitink ( 25 euro)

Valneris heeft het toernooi gewonnen. Voor meer informatie over het toernooi: http://www.damweb.nl/tho/

02-jul-2007: Geslaagd!

Op vrijdag 29 juni heeft een aantal jeugdleden examen gedaan. Berrie Bottelier behaalde het Sijbrands-zwart diploma en mag na de zomer beginnen aan de Roozenburgmap. Melvin Claassen en Willem van Schie slaagden voor hun Wiersma-wit. Helaas kwamen Jelmer Gouda en Dana van der Wiele een paar punten tekort om te slagen.

02-jul-2007: Damclub IJmuiden in middenmoot bij het NK sneldammen jeugd

Door: Wim Winter

In het verre Roermond werd het Nederlands Kampioenschap sneldammen voor de jeugd georganiseerd. Mee mochten doen een viertal bestaande uit een junior, een aspirant, een pupil en een welp. Vince van der Wiele als pupil en Rick Hartman als welp hielden zich prima met respectievelijk een score van 16 en 14 punten, maar aan de kopborden ging het niet zo goed. Berrie Bottelier, de avond tevoren net zijn Sijbrands diploma behaald, kwam tot een schamele 4 punten en Jan-Maarten Koorn, toch vaste speler van het tweede, wist ook zijn gemiddelde niet te halen en eindigde op 9 punten. Het resultaat was dat DCIJ als viertal onderin de middenmoot eindigde.

Klik hier voor eindstand NK sneldammen jeugd 2007 en hier voor de individuele topscores. Ook op de site van de organiserende vereniging Damclub Roermond is het één en ander terug te vinden. Foto's zullen later op de site geplaatst worden.

25-jun-2007: Alleen maar prijswinnaars bij Noord-Holland Jeugdcup Den Ilp

Door: Martin van Dijk/Rick Hartman

Op zaterdag 23 juni werd in Den Ilp het Dooworld toernooi gehouden. Dit was het laatste toernooi dat meetelde voor de Noord-Holland Jeugdcup. Vooral voor DCIJ'er Rick Hartman was het spannend, aangezien hij gedeeld bovenaan stond in het algemeen klassement. Hieronder volgt Ricks verslag van de beslissende dag:

"Vanaf eind maart keek ik al uit naar de laatste wedstrijd in de Noord-Holland cup. Na Heerhugowaard stond ik op een gedeelde 1e plaats samen met Ad van Amerongen. Ik zat samen met Ad en Raymond Koopmanschap weer in 1 groep. Had ik ook verwacht, want nu konden we onderling de strijd aangaan. Er waren nog 3 spelers die ook eerste konden worden: Ritchie Wijnker, Sandra Langereis en Liza Zwemmer.

De 1e partij speelde ik tegen Kevin van der Burg uit Rijnsburg. Deze partij won ik. Hierna moest ik tegen Eline Dijkstra. Ik kende haar nog van de finale schooldammen Noord-Holland. Eerst bood ik 2x remise aan, maar dat wilde zij niet. Daarna bood zij remise aan, toen wilde ik niet. Had ik het maar wel aangenomen, want door 1 stomme zet verloor ik de partij. Meteen moest ik de 3e partij spelen tegen Raymond Koopmanschap. Ik had geen kans en verloor. Ik baalde, want ik had nu 2 punten, maar ik had op Ad na de zware partijen gehad. Ad had nu uit 3 partijen 4 punten gehaald.

De 4e partij speelde ik tegen Leen Vergunst uit Reeuwijk. Ik won. Hierna moest ik tegen Ad. Ad had 2 punten meer dan ik. Ik won deze partij. We hadden nu evenveel punten. De 6e partij was tegen Raoul Bruens uit Purmerend, opnieuw won ik. De laatste partij moest ik tegen Thomas Schuiling uit Reeuwijk. De laatste moest ik ook winnen en gelukkig deed ik dat. Sandra en Liza hadden geen 14 punten gehaald. Ritchie kon dat nog wel. We stonden dan met z'n drieën op de 1e plaats in de Noord-Holland Cup en ik wist niet hoe ze het dan gingen doen.

Ik hoorde dat we barrages moesten spelen, want Ad had gewonnen van Eline Dijkstra. In onze poule was Raymond 1e geworden en Ad, Eline en ik stonden samen op de 2e plaats. Ik mocht de 1e barrage spelen tegen Ad. De voorgaande barrages tegen Ad in de andere wedstrijden had ik verloren. Het was erg spannend. Gelukkig had ik net vorige week nog sneldammen gedaan, wat nu goed uit kwam. Ik won de 1e barrage. Meteen hierna moest ik een barrage spelen tegen Eline. Zij ging door haar klok heen en ik won. Nu was ik 2e geworden. Ad moest nog een barrage spelen tegen Eline. 2x werd het remise. Volgens de regels had Ad nu gewonnen, maar Ad was heel sportief en zei dat hij er wel voor wilde spelen. De 3e keer won Ad. Hierdoor werd Ad 3e. Het was nog steeds spannend, want we moesten wachten tot iedereen klaar was. We wisten niet wie er nu 1e, 2e of 3e was geworden.

De prijsuitreiking begon en voor de 3e plek werd Ritchie Wijnker genoemd. Toen werd Ad genoemd. Nu wist ik dat ik 1e was geworden. Ik kreeg een enorm grote beker. Dit is mijn mooiste beker die ik ooit gewonnen heb. Ik ben er erg blij mee."

/images/rickwintnhcup.jpg

V.l.n.r.: Ritchie Wijnker (3e), Ad van Amerongen (2e) en Rick Hartman (1e). (Bron foto: Enkhuizer Damclub)

Ook de andere DCIJ'ers wisten het podium te bereiken. In de vierde groep verloor Vince van der Wiele zijn eerste partij, maar in het vervolg speelde hij zeer sterk en wist hij eerste te worden. Ook in de eerste groep waren de DCIJ'ers op dreef. Feroz Amirkhan en Conall Sleutel streden samen met Reindert Vetter uit Rijnsburg om de eerste plaats. Uiteindelijk kwam Conall één punt tekort en moest Feroz een barrage tegen Reindert spelen. In een partij met een speeltempo van 3 minuten per persoon hield Feroz het hoofd koel en won. Door deze overwinning werd hij de nieuwe Dooworld kampioen.

Foto's en eindstanden zijn terug te vinden op de nieuwe site van de Enkhuizer Damclub. Ook is er een artikel verschenen op DamZ!.

18-jun-2007: Rick Hartman vierde bij NK sneldammen voor welpen

Door: Rick Hartman

Het begon 's morgens al fout. We konden de school niet vinden en hadden de weg gevraagd. Een man reed voor ons, maar bracht ons naar de andere locatie van de Compaen school. Opnieuw wilde iemand voor ons rijden en uiteindelijk kwamen we bij de juiste school aan. De 1e ronde misten we hierdoor en kregen Jelmer en ik 2 verliespunten. Gelukkig was er eerst een halve finale. Ik won al mijn partijen. Hierdoor werd ik 2e in mijn poule en mocht de finale spelen in de 1e groep. Jelmer moest nog een barrage spelen tegen R. Moorrees, hij won en werd hierdoor 4e in zijn poule. Jelmer mocht in de 2e groep de finale spelen.

Na de pauze was de finale. Na de 4e ronde stond ik op een gedeelde 3e plaats samen met Henk-Jan Merkus. In de 5e ronde was ik aan zet, maar er viel een steen op de grond. Ik stond in een remisestand. Ik raapte hem op en opeens moest ik slaan en verloor zo 2 schijven. Ook een toeschouwer riep: "je moet slaan". Nu verloor ik deze partij. Als ik remise had gespeeld dan stond ik op de 3e plaats. Door dit verlies stond ik nu 4e. Ik ging na de partij naar de scheidsrechter, meneer Van Zanen. Die kon er niets meer aan doen, want de partij was afgelopen. Hierna moest ik tegen Sil Spieard, en won. Mijn laatste partij moest ik winnen om nog 3e te kunnen worden. Ik moest tegen Martijn van IJzendoorn. Ik had deze kunnen winnen, maar mijn tijd was bijna op, toen werd het remise. Hierdoor werd ik 4e. Ik ben hier niet blij mee, want door die 5e ronde is het nu anders gelopen. Ik heb er van geleerd. Ik zorg ervoor dat wat er in de 5e ronde is gebeurd, mij niet meer zal gebeuren.

/images/ricknksneldammen07.jpg

Rick Hartman

Naast Rick speelde nog een aantal DCIJ'ers mee. Bij de vrouwen belandde Jacqueline Schouten in de tweede finalepoule. Ze eindigde in totaal op een gedeelde dertiende plaats. Bij de junioren kwamen Jan-Maarten Koorn en eerstejaars aspirant (!) Conall Sleutel in de derde finalepoule terecht. Ze eindigden samen op een gedeelde 21e plaats. Bij de aspiranten wisten beide DCIJ'ers de eerste finalepoule te bereiken. Casper Remeijer wist achter supertalent Roel Boomstra tweede te worden en Feroz Amirkhan eindigde op een gedeelde zevende plaats. Tot slot belandde Jelmer Gouda bij de welpen in de tweede finalegroep en eindigde hij op een dertiende plaats.

/images/jelmernksneldammen07.jpg

Jelmer Gouda

De eindstanden van de eerste finalegroepen zijn hier terug te lezen. Klik hier voor alle uitslagen.

12-jun-2007: Het Kompas Oost vijftiende op NK schooldammen

Door: Rick Hartman

Op 9 juni gingen Vince, Siem, Jelmer en ik voor de finale schooldammen pupillen naar Heino. Bij aankomst mocht Jelmer een lootje pakken uit een pot. Jelmer had nummer 14 gepakt. Het begon om kwart voor 11. Vince zat aan bord 1, ik aan bord 2, Jelmer aan bord 3 en Siem aan bord 4.

De 1e ronde speelden we tegen de Oleander uit Arnemuiden, we wonnen met 5-3. Hierna speelden we tegen OBS 't Walien uit Winterswijk. Deze ronde ging ook goed: we wonnen met 7-1. Onze schoolshirtjes hadden we nu uitgedaan, omdat het zo warm was. De 3e ronde moesten we tegen de School met de Bijbel uit Noordeloos. Het ging niet en we verloren met 0-8. Het was bloedheet in het gebouw geworden. Buiten was het in de schaduw nog te doen, maar binnen was het te warm. Ons haar was helemaal nat van het zweet. Gelukkig hadden we nu 1 kwartier pauze.

/images/actienkschooldammen07.jpg

Na de pauze speelden we tegen de School met de Bijbel uit Bleskensgraaf. Ik speelde goed en maakte het spannend, want ik had gezien dat ik toch kon winnen. Ik liet hem 1 dam halen, zelf had ik al 1 dam en ik had nog veel schijven over, pakte zijn dam snel van hem af en won. De 5e ronde speelden we tegen de Koningin Julianaschool uit Heteren. Ik ging nu aan bord 1 zitten en Vince aan bord 2. De jongen die tegen Jelmer speelde riep de scheidsrechter over een schijf slaan. De scheidsrechter zei gewoon doorspelen, maar hierdoor werd er niet geslagen. Vince zijn moeder ging naar de scheidsrechter, hij probeerde de stand van dat moment terug te halen maar dat ging niet meer. Nu werd deze partij remise. Jammer, want anders hadden we remise kunnen halen. Nu verloren we met 5-3. Nu speelden we tegen het Jorai, we speelden remise. De 7e ronde ronde speelden we tegen de Julianaschool. We verloren allemaal, dus 0-8. De laatste ronde moesten we tegen de Oranje Nassauschool, het werd remise.

Uiteindelijk zijn we 15e geworden. Misschien hadden we hoger kunnen eindigen, maar het ging vandaag niet. Ik ben wel trots, want we hebben toch maar mooi de finale schooldammen pupillen van Nederland gespeeld.

/images/prijsnkschooldammen07.jpg

V.l.n.r.: Vince van der Wiele, Rick Hartman, Jelmer Gouda en Siem Gouda

Ook Vince van der Wiele stuurde een kort verslag:

"We zijn 15e geworden. We hebben leuk gespeeld, maar het niet gered om hoger te komen. Het was er heel erg warm. Daar had ik veel last van. W hebben als groep 2 wedstrijden gewonnen, 2 remise en 4 verloren. W hadden ook een beetje pech met de loting. We hebben maar 1x tegen een verliezend team gespeeld als wij ook verloren hadden, 1 x tegen een remiseteam en 2 x tegen een winnaar als wij verloren hadden. Maar we hebben wel goed opgebouwd en de tijd genomen en met elkaar veel plezier gehad."

Op DamZ! zijn een verslag en de eindstand terug te vinden.

27-mei-2007: Rick Hartman vierde bij NK welpen

/images/groepsfotonkwelpen07.jpg

Door: Rick Hartman

Zaterdag 27 mei 2007 ging ik samen met Jelmer Gouda naar Wageningen voor het NK Welpen. Om kwart over 10 kwamen we aan bij WSDV. Als eerste mochten we een lootje uit een glazen pot halen. Ik had nummer 7, hierdoor kon ik mijn 1e partij met wit spelen. Jelmer had nummer 12. Nadat iedereen er was begon het toernooi.

Mijn 1e partij speelde ik tegen Max Gerritsen van WSDV. Hij had heel veel tijd nodig. Ik had dat in de gaten en zo won ik makkelijk, omdat zijn tijd om was. Hierna moest ik tegen één van de favorieten, Henk-Jan Merkus van BDSV Barneveld. Ik speelde met zwart en won vrij makkelijk. De volgende partij speelde ik tegen Mick van Rooijen van DC Zenderstad, het werd al snel remise. Ondertussen waren Martin, Jesse en Wim gekomen. Dat was leuk en erg handig, want we kregen nu te horen wat we beter hadden kunnen doen.

De 4e partij speelde ik tegen Alex Ketelaars van DVSB Soest. Ik het begin deed ik niet zo'n goede zet en kwam een aantal schijven achter. Ik probeerde het nog goed te krijgen, maar dat ging niet meer.

Hierna speelde ik tegen Sil Spieard van VBI Huissen. Ik wilde doorspelen, want ik dacht dat ik kon winnen, want ik had 3 dammen en hij 1 dam, maar de scheidsrechter kwam en zei dat het remise was. Dit was een grote teleurstelling, want normaal mag je wel doorspelen. Martin heeft het nog nagevraagd, maar bij deze finale waren de regels anders dan gebruikelijk bij de welpen.

Ik moest nu de 6e partij spelen. Mijn tegenstander was nu Lisa Aleven van VBI Huissen, zij was 2e geworden bij het NK voor meisjes. Het ging goed en ik won. Ik had nu 8 uit 6 gehaald, ook Henk-Jan Merkus had dit. Alex had 9 uit 6 en Jannes Kromhout 7 uit 6. Martijn van IJzendoorn had 12 uit 6. Ik stond nu op een gedeelde derde plaats.

De 7e partij moest ik tegen Martijn van IJzendoorn van DC Velo Wateringen en ik verloor. Hij was voor ons allemaal te sterk.

Tussen de partijen door had je steeds een pauze van ongeveer 10 minuten.

Nu moest ik tegen Freek van Stijn van DEZ Culemborg. Ik won deze 8e partij. Er moest nu nog 1 partij gespeeld worden en de stand was;

1. Martijn met 16 punten

2. Alex met 11 punten

3 Jannes met 11 punten

Ik stond 4e met 10 punten. Nu lag het eraan wie tegen wie moest spelen. Alle drie konden we nog 2e, 3e of 4e worden.

Mijn laatste partij moest ik tegen Gerlinda Schaafsma van DES Lunteren. Zij was vorige week 1e geworden bij het NK meisjes. Uiteindelijk dacht ik: het wordt remise. Ik bood het aan, maar ze wilde niet. Zij had 2 dammen en ik had 1 dam en 1 schijf. Van Jesse en Martin had ik vandaag eerder gehoord dat als je je schijf weggaf het alleen nog maar remise kon zijn. Ik vroeg aan de arbiter of het zo was dat als ik mijn schijf opgaf het remise zou worden. De arbiter zei ja en ik offerde mijn schijf op en het werd remise.

Uiteindelijk ben ik 4e geworden. Ik ben hier erg blij mee. Ik hoop dat ik bij het NK sneldammen een podiumplaats kan pakken. Jelmer had het ook goed gedaan, want hij stond op een gedeelde 9e plaats.

Het wedstrijdverslag en de eindstand zijn terug te vinden op de site van Wageningen, WSDV (jeugd/nkwelpen2007.htm).

/images/RickenJelmerNKwelpen07.jpg

19-mei-2007: Diverse jeugdspelers DCIJ naar NK sneldammen

Door: Martin van Dijk

Op zaterdag 19 mei werd het eerder uitgestelde Noord-Hollands kampioenschap sneldammen voor jeugd in Krommenie gehouden. Helaas moest welp Dana van der Wiele verstek laten gaan, aangezien zij op hetzelfde moment in Den Bosch de finale van het NK meisjeswelpen speelde. Om niet achter te blijven bij de prestaties van Dana liet elke DCIJ'er zich van zijn beste kant zien.

Bij de welpen werd Rick Hartman, die ook al Noord-Hollands kampioen algemeen was, kampioen. Hoewel in de laatste rondes de punten wat minder overtuigend werden binnengehaald, had hij al vanaf het begin een grote voorsprong op de concurrentie genomen en behield hij deze. Spannender was de strijd om de tweede plaats. In de laatste ronde wist Jelmer Gouda door een overwinning op zijn naaste concurrente de tweede plaats te behalen, waardoor hij samen met Rick Noord-Holland mag vertegenwoordigen bij het NK sneldammen, dat in Zaandam gehouden wordt.

Rick schreef het volgende korte verslag:

"Op 19 mei 2007 heb ik het Noord-Hollands kampioenschap sneldammen gespeeld. De eerste 6 wedstrijden won ik. Bij de 7e partij tegen Jelmer ging het iets minder goed, maar het werd remise. De 8e partij speelde ik tegen Liza Zwemmer. Ik stond op verlies, maar ik knokte terug en haalde remise. De laatste partij tegen Maurice Jak won ik gemakkelijk. Ik speel nu 3 finales van Nederland, NK welpen, NK schooldammen en NK sneldammen

Voor de prijsuitreiking was er een verrassing voor het aspirantenteam en het welpenteam van Noord Holland, die tijdens de jeugddamdag in de prijzen waren gevallen. Van het toernooi kregen we van de PNHDB 2 foto's in een lijstje."

/images/ricksneldammennh07.jpg /images/jelmersneldammennh07.jpg

Bij de pupillen trof Vince van der Wiele een uitermate zwaar deelnemersveld. Na nederlagen in de eerste drie rondes kwam Vince op stoom en moesten een paar favorieten in Vince hun meerdere erkennen. Zelfs de nummer 3 van Nederland, die uiteindelijk sneldamkampioen zou worden, mocht met een remise niet klagen. Vince eindigde weliswaar in de middenmoot, maar heeft laten zien dat hij komend seizoen wel eens voor verrassingen zou kunnen gaan zorgen.

Omdat er maar twee deelnemers bij de junioren waren, speelden de junioren samen met de aspiranten in één poule. Bij de aspiranten werd nieuw lid Casper Remeijer overtuigend eerste, gevolgd door Feroz Amirkhan. De derde DCIJ'er, Conall Sleutel, bleef tot de laatste ronde in de race voor de derde plaats. In een onderlinge confrontatie tegen Dave Bleeker ging Conall echter onderuit, waardoor hij op een vierde plaats eindigde. Ook Casper en Feroz hebben zich geplaatst voor het NK sneldammen.

/images/ferozsneldammennh07.jpg

Tot slot mocht Jan-Maarten Koorn met Mike Koopmanschap strijden om de titel bij de junioren. Mike wist de eerste wedstrijd te winnen, maar kwam in de tweede wedstrijd in de problemen. In hevige tijdnood wist Jan-Maarten op de klok te winnen. Hierdoor was een barrage noodzakelijk. Jan-Maarten nam de zogenaamde Twin Towers stelling in (het tegelijk bezetten van de velden 27 en 29) en merkte waarom die stelling zo genoemd wordt. Jan-Maarten werd dus tweede, maar mag wel aan het NK sneldammen meedoen. Hiermee komt het aantal DCIJ'ers dat aan het NK sneldammen meedoet op 5. Voorlopig lijkt het er echter ook op dat Conall Sleutel aan het NK mee zal doen. In het eerder gehouden Noord-Hollands kampioenschap voor senioren kwam hij namelijk in de C-klasse uit en wist hij daar (toen nog buiten mededinging) eerste te worden. Een knelpunt zou echter kunnen zijn dat Conall nog geen senior is.

Jan-Maarten Koorn schreef het volgende verslag:

"Zaterdag 19 mei 2007 werden de provinciale sneldamkampioenschappen gehouden voor de jeugd. Elke partij duurde 10 minuten per persoon. Aangezien er maar twee junioren waren (Mike Koopmanschap en ik) deden we eerst met de aspiranten mee en daarna hielden we zelf nog een kampioenschap voor de provinciale juniorentitel. We waren automatisch al geplaatst voor de halve finale NK.

De eerste partij speelde ik tegen Casper Remeijer. Ik speelde niet slecht, maar op een gegeven moment dachten we dat Casper een schijf voor zou komen. Door een handig zetje maakte ik zijn schijfvoorsprong ongedaan en werd het remise (later bleek ik de enige te zijn die een punt van hem pakte). De tweede ronde speelde ik tegen Simon Fritchy. Tegen hem gaf ik onnodig een schijf weg. Op het eind wilde hij het echter te mooi doen, waardoor ik twee dammen haalde en een punt wist te pakken. De derde ronde moest ik tegen Tim. Van hem heb ik nooit gehoord, maar hij speelde prima. Op een gegeven moment dacht ik best wel gunstig te staan met een voorpost op 24, maar wat ik daarna deed sloeg nergens op. Toen ik dacht nog een punt te pakken (of misschien wel 2) bleek daar helemaal niets van waar te zijn en gaf ik hem de hand. De volgende partij was tegen Rick, ook al iemand waar ik nog nooit van gehoord heb. Dit keer was ik het niet die blunderde en de eerste twee punten waren binnen.

Van de volgende drie partijen weet ik de volgorde niet meer zeker, maar ik dacht Dave, Conall en Feroz. In de partij tegen Dave kwam ik ook onder druk te staan en kwam ik zelfs een schijf achter. Hij gaf die schijfvoorsprong terug om dam te halen. Hij deed het laatste echter niet, zodat ik met een ruil voorkwam dat hij dam haalde en zelfs beter stond. Helaas was het niet genoeg voor de winst. Ook tegen Conall kwam ik flink onder druk te staan; hij wist het wel goed af te maken. Tegen Feroz had ik voor de zoveelste keer weer last van miscalculaties. Hierna was Ruth mijn tegenstandster, weer iemand waar ik nog nooit van gehoord heb. Zij bood in het middenspel remise aan, maar die heb ik terecht afgeslagen. Hierna nog twee onbekenden: Sander en Wesley. Tegen Sander wist ik na 1 schijf achterstand een simpel één om vijfje uit te halen en tegen Wesley had ik binnen twee minuten al een dam.

Nu was het grote moment aangebroken: het juniorenkampioenschap dat bestond uit Mike en ik. Om te bepalen wie er met de beker naar huis ging werden er twee partijen gespeeld. De eerste partij speelde ik met wit en verloor ik vrij eenvoudig door een twee om drietje en later door onderdrukking. De partij die ik met zwart speelde verliep echter gehéél tegen de verhouding in. Ik stond wel eerst onder druk, maar wist hem vast te zetten en daardoor twee schijven te winnen. Vervolgens haalden we allebei dam, maar ik was veel eerder en wist nog een schijf te winnen. De partij verder uitspelen had geen zin, want Mike ging door z'sn klok. In 2001 won ik voor het laatst van hem. Voordat de barrage van 5 minuten per persoon werd gespeeld was er de prijsuitreiking van de andere drie leeftijdscategorieën, zodat Mike en ik weer een beetje konden ontspannen. Voor de barrage heb ik wit geloot. Hier had ik een beetje de pest in, omdat de eerste twee partijen naar de zwartspeler gingen. Hierbij was dat helaas ook het geval."

Binnenkort komen hier ook nog verslagen van andere deelnemers. Klik hier voor de eindstand Noord-Holland sneldamkampioenschap aspiranten/junioren 2007.

14-mei-2007: Het Kompas Oost door naar finale NK schooldammen

Door: Rick Hartman

Onze school, Het Kompas Oost, moest voor de halve finale schooldammen spelen in Bleskensgraaf (bij Rotterdam). We waren met z'sn vieren: Vince, Siem, Jelmer en ik. Twee teams hadden afgezegd, het Lover uit Asten en de Fuik uit Den Ilp. Er werd eerst een loting gedaan. We speelden volgens het Zwitsers systeem.

De 1e ronde moesten we tegen OBS Meander uit Amersfoort. Deze partij wonnen we met 6-2. Hierna speelden we tegen de Bernadetteschool 2 uit Naaldwijk. Dit was een makkelijke ronde, want we wonnen overtuigend met 8-0. Door deze winst stonden we op de 1e plaats. Nu moesten we tegen de School met de Bijbel 1 uit Bleskensgraaf. Deze partij was moeilijker, we wisten remise te halen (4-4). We stonden op een gedeelde 1e plaats samen met Jorai uit Zegveld. De volgende partij moesten we tegen het Jorai uit Zegveld. Dit team had een tactische opstelling gedaan. Vooraf zongen ze steeds “wij gaan winnen”, maar wij speelden beter en wonnen met 6-2. Nu was er pauze. We stonden 1e.

De 5e ronde speelden we tegen de Bernadetteschool 1 uit Naaldwijk. Jammer, deze ronde verloren we met 3-5. We zakten naar de 3e plaats. We moesten nu tegen het Anker uit Velserbroek. Deze partij ging makkelijk, we wonnen met 8-0. We klommen op naar een gedeelde 2e plaats. We hadden nu 9 punten. De School met de Bijbel 1 uit Bleskensgraaf had 10 puntenen het Jorai uit Zegveld 9 punten. De 7e ronde moest de School met de Bijbel 1 tegen het Jorai. Het Jorai verloor deze ronde. Wij moesten tegen CBS De Bron uit Molenaarsgraaf. We speelden remise (4-4).

De School met de Bijbel 1 stond 1e met 12 punten, wij 2e met 10 punten en hierna stonden wel 4 scholen op de 3e plaats. De laatste ronde was erg spannend. We moesten gewoon winnen om zeker te zijn van een finaleplaats. De School met de Bijbel 1 had het makkelijk, want die moesten tegen de één na laatste, de DR.H. Bavinckschool uit Haarlem, die hadden 2 x remise gespeeld en de rest verloren. Wij moesten tegen de Bontebrugschool uit Silvolde, die ook nog een kans hadden op een finaleplaats, want ze stonden op een gedeelde 3e plaats. Het was ontzettend spannend. Gelukkig wonnen we met 5-3.

Uiteindelijk zijn we 2e geworden met 12 punten. De School met de Bijbel 1 werd 1e met 14 punten en nadat de scheidsrechters overleg hadden gehad over de weerstandspunten werd het Jorai 3e. Wij zijn blij dat we de finale gehaald hebben. Onze school heeft zich nog nooit geplaatst voor de finale van Nederland. Ik heb 1x remise gespeeld en de rest gewonnen.

/images/hfschooldammen07.jpg /images/hfschooldammen07teamfoto.jpg

03-mei-2007: Aspirantenteam Noord-Holland kampioen; Conall Sleutel behaalt 100% score!

Door: Conall Sleutel

Op zaterdag 28 april werd de nationale jeugddamdag gehouden in Harderwijk. Het team van de aspiranten uit Noord-Holland bestond uit Casper Remeijer, Richard Bos, Dave Bleeker, Feroz en ik. Zo waren we ook opgesteld aan de borden. We hadden een sterk team met Groningen en Gelderland als grootste concurrenten. In de eerste ronde speelden we tegen Overijssel. Ik speelde tegen Joachim van Nieuwkerken. In het midden van de partij zou ik op zijn korte vleugel een schijf kunnen winnen, maar hij deed een twee om twee ruil waardoor hij geen schijf zou verliezen. Op zijn andere vleugel had hij nog twee schijven die vast stonden. Hij maakte een fout op zijn korte vleugel waardoor ik er tussen kon lopen en winnen. Deze wedstrijd wonnen we met 8-2. Nu moesten we tegen Groningen spelen. In het team van Groningen zaten Roel Boomstra, Nick Hoving, Mei-Jhi Wu en Heike Verheul, die bij de meisjes Europees kampioene bij de pupillen was geworden. Ik moest tegen Jan-Peter Visser, hij werd vorig jaar vijfde op het NK pupillen. In het midden van de partij deed hij een ruil waarbij hij op twee manieren kon slaan. Bij de eerste manier bleef de stand gelijk; bij de andere verloor ik. Maar gelukkig zag hij dat niet. Later in de partij werd het klassiek en heb ik hem vastgezet. Hij offerde drie schijven om door te breken. Ondertussen had hij nog 10 seconden over en ik liet hem door zijn vlag gaan. Deze wedstrijd verloren we met 4-6. In de derde ronde mochten we tegen Utrecht. Dit zou niet zo een moeilijke wedstrijd worden, omdat ze alles verloren hadden tot nu toe. Ik moest tegen Alexander vd Mheen spelen. Hij speelde snel en had een slechte schijvenverdeling op zijn lange vleugel, waar ik later doorbrak en won. Deze wedstrijd wonnen we net met 6-4. Feroz haalde met nog 12 seconden op de klok het beslissende punt binnen. Groningen had in de derde ronde verloren van Friesland, waar wij nu tegen mochten spelen. Het zou een moeilijke wedstrijd worden. Ik moest tegen Johan van den Brink. Door hem had Groningen verloren. Op het einde van de partij nam ik een twee om twee doorbraak en won daarna nog een schijf. Op mijn lange vleugel had ik nog een schijf en hij liep erachter, waardoor ik won. We wonnen met 8-2. We stonden nu gedeeld tweede met Groningen. Eerste stond Midden-Holland, waar we nu tegen moesten spelen. Ik moest tegen Peter de Bruijn. Hij zat voor de wedstrijd grappen te maken met Reindert Vetter. In de opening won ik makkelijk een schijf. Daarna dreigde ik een schijf te winnen, maar ik speelde een andere zet waarmee ik een drie om vier naar dam zou nemen als hij niet oplette. Hij lette ook niet op, zoals ik dacht en ik won binnen 6 minuten. We wonnen met 7-3. Gelderland is een sterke damprovincie. Ze wonnen bij de welpen, pupillen en de junioren. Alleen bij de aspiranten ging het niet goed met ze. We moesten nu tegen Gelderland, dat al twee wedstrijden verloren had. Ze wilden ook niet meer spelen. Voor de wedstrijd hoorde ik er één zeggen: "kom op, we doen gewoon of we er zin in hebben". Ik moest tegen Sjuul Verheij. Op het eind van de partij stond ik slechter, maar hij speelde niet de beste zetten vond ik. Zo kreeg ik nog een doorbraak die zeker remise was. Een paar zetten later zou ik twee schijven winnen. Door een plakker dacht hij naar dam te lopen, maar hij had niet goed gekeken en ik sloeg er drie waarna hij meteen opgaf. Deze wedstrijd wonnen we met 8-2 Groningen en wij stonden gelijk. Gelukkig werd er naar weerstandspunten gekeken en niet naar het onderling resultaat of het aantal bordpunten. Wij hadden 2 weerstandspunten meer en daardoor werden we eerste bij de aspiranten. Verslagen, foto's en eindstanden zijn terug te vinden op DamZ!.

/images/aspirantenteamfotojeugddamdag07.jpg

29-apr-2007: Welpenteam Noord-Holland ondanks man minder derde van Nederland

Door: Rick Hartman

28 April 2007 was de jeugddamdag in Harderwijk. Vlak voor we moesten beginnen hoorden we dat er 1 afzegging was. We moesten het nu met zijn vieren doen. Wel jammer, want bij elke ronde hadden we een 2-0 achterstand op de tegenstanders. Ik speelde in een team met Dana van der Wiele, Sandra Langereis en Liza Zwemmer. Onze leider was meneer Nico (Konijn;red.) van damclub SNA.

De 1e ronde speelden we tegen Overijssel, die wonnen we met 8-2. De 2e ronde waren we vrij. Hierna speelden we tegen Utrecht en we wonnen met 6-4. De 4e ronde speelden we tegen Noord-Brabant; die wonnen we ook met 6-4. We stonden nu op de eerste plaats met 8 punten. Nu was het pauze.

Na de pauze moesten tegen nummer 2, Gelderland. Deze partij verloren we met 2-8. We stonden nu op de 2e plaats. De 6e ronde speelden we tegen Friesland en we wonnen met 6-4. De 7e ronde moesten we tegen Zuid-Holland-Zuid; weer gewonnen met 6-4.

De 8e ronde moesten we tegen Midden-Holland, we speelden remise (5-5). De laatste ronde speelden we tegen West-Holland, die verloren we met 4-6. We stonden op een gedeelde 2e plaats, maar op bordpunten werden we 3e. We hadden sowieso al 18 verliesbordpunten. 1e Werd Gelderland, 2e Midden-Holland en wij 3e.

Ik had tijdens dit toernooi 1x verloren, de rest had ik gewonnen.

/images/welpenteamfotojeugddamdag07.jpg

16-apr-2007: Rick Hartman en Jelmer Gouda door naar finale NK welpen

Het is Rick Hartman en Jelmer Gouda afgelopen zaterdag in IJmuiden gelukt om de finale van het NK welpen te bereiken. Inmiddels zijn een verslag en de eindstand terug te vinden op DamZ!. Op deze site zullen vooral foto's en verslagen van de deelnemers zelf terug te vinden zijn.

Hieronder volgt een verslag van Rick Hartman:

Vrijdag dacht ik: misschien kan ik vijfde worden, want ik ken een heleboel spelers niet. Zaterdag was de halve finale NK welpen. We gingen loten, dat vond ik leuk. Ik had dat nog nooit gedaan. Ik had nummer 12.

Als eerste moest ik tegen Marco de Leeuw. Ik kwam in een opsluiting terecht, maar hij maakte een foutje en ik won. De 2e en 3e partij won ik. De 4e partij speelde ik tegen Alex Ketelaars en ik won. Door deze winst stond ik nu eerste. Na de pauze won ik van Jelmer. De partij hierna, tegen Arie van der Knaap, maakte ik een grote fout en verloor ik. Nu stond ik gelijk met Alex. De volgende partij won ik weer en zo ook de één na laatste. De laatste partij speelde ik tegen Dana. Alex zat een tafel achter mij te spelen. Ik ging steeds op zijn bord kijken. Dana moest winnen om nog kans te hebben op de vijfde plaats. Uiteindelijk werd het remise en werd ik hierdoor tweede.

In de pauze kregen we kroketten. De scheidsrechter was aardig en schoot lekker op. Hierdoor waren we al om half 3 klaar. Ik vond het leuk dat er verschillende mensen van de club kwamen kijken. Op 26 mei ga ik naar Wageningen voor de finale NK welpen. Het was een spannend toernooi.

/images/Ricktweedehfwelpen.jpg

12-apr-2007: Halve finale NK welpen bijna van start!

Nog een paar dagen en dan is het zo ver! Op zaterdag 14 april organiseert DCIJ de halve finale van het NK welpen. Maar liefst drie spelers van DCIJ doen mee aan deze belangrijke kwalificatiewedstrijd. Rick Hartman en Dana van der Wiele hebben zich via het Noord-Hollands kampioenschap voor deze halve finale geplaatst; Jelmer Gouda ontving namens de toernooiorganisatie een startbewijs, nadat hij op de clubavond in een onderling duel Peter Sintenie voor bleef.

/images/Ricktweedehfwelpen.jpg /images/Dana_derde.jpg

Rick in actie bij het Noord-Hollands kampioenschap Dana ontvangt de beker voor de derde plaats van Noord-Holland

Om 10.30 uur worden de spelers bij het clubgebouw verwacht. Om 10.45 zullen de opening en de loting plaatsvinden. Nadat de loting bekend is, kan de eerste ronde van start gaan. In totaal worden negen wedstrijden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De beste vijf spelers van de zestien deelnemers gaan door naar de finale van het NK welpen in Wageningen. De prijsuitreiking vindt rond 17.00 uur plaats.

Zullen Rick, Dana en Jelmer zich plaatsen voor de finale? Dan zullen ze zaterdag hard hun best moeten doen, want ze treffen de volgende tegenstanders:

Alex Ketelaars, provincie Utrecht, lid van DVSB Soest/Baarn

Pim La Crois, provincie Groningen, lid van DC Warffum

Nathalie van der Linden, provincie Friesland, lid van DC Huizum Leeuwarden

Pieter de Boer, provincie Friesland, lid van DC Oudega

Welmer Dijkshoorn, provincie Friesland, lid van DC Oudega

Sandra Langereis, provincie Noord-Holland, lid van HDC Den Helder

Raoul Bruens, provincie Noord-Holland, lid van DC Purmerend '66

Luca Vollebregt, provincie West-Holland, lid van DC Naaldwijk

Falco Toet, provincie West-Holland, lid van DC Velo Wateringen

Arie van der Knaap, provincie Midden-Holland, lid van Kijk Uit Zegveld

Dylan van Wetten, provincie Midden-Holland, lid van Samen Sterk Hazerswoude

Tyren Harkes, provincie Midden-Holland, lid van Samen Sterk Hazerswoude

Marco de Leeuw, provincie Midden-Holland, lid van RDC Rijnsburg

Jeugdleden van DCIJ zullen Alex Ketelaars wel kennen, aangezien hij vaak aan het Van der Wiele toernooi meedoet. Rick en Dana kennen ook al de kracht van de andere Noord-Hollandse deelnemers, aangezien ze deze bij het Noord-Hollands kampioenschap al tegengekomen zijn. De rest van het deelnemersveld zal voor de meesten wat minder bekend zijn, maar ze zullen niet zonder reden naar IJmuiden afreizen.

In het programmaboekje van de halve finale was helaas het voorwoord van DCIJ weggevallen. Bij deze nog een welkomstwoord aan alle deelnemers:

Beste deelnemer,

Allereerst feliciteer ik je namens het organisatiecomité met het behalen van een plaats in de halve finale van Nederland. Dat je op jonge leeftijd al zo ver weet te komen belooft veel voor de toekomst!

Damclub IJmuiden (DCIJ) is een club met een rijk verleden. Zo is het sinds de oprichting in 1925 meerdere malen kampioen van Nederland geweest. Veel bekende dammers hebben voor het eerste tiental van DCIJ gespeeld, waaronder Piet Roozenburg, Ton Sijbrands en Harm Wiersma, die je vast wel van naam kent.

Sinds DCIJ in 2003 het NK pupillen organiseerde is er op de club het één en ander veranderd. In de afgelopen jaren is er namelijk veel werk verricht om een sterke jeugdafdeling op te bouwen. Zo wordt er onder begeleiding van vier jeugdtrainers in de verschillende KNDB-mappen getraind en spelen er al een aantal jeugdspelers mee in de seniorencompetitie om lange partijen te leren spelen. Ook wordt er door DCIJ in de periode van september tot en met maart elke maand het “Van der Wiele Jeugdtoernooi” gehouden, waar jeugdspelers tot en met 14 jaar (hun eerste) ervaring kunnen opdoen in het spelen van toernooien.

De eerste resultaten van dit beleid zijn inmiddels zichtbaar. Zo werd het pupillenteam van DCIJ twee jaar geleden vijfde van Nederland en hebben verschillende jeugdspelers al meegedaan aan een NK. Ook aan deze halve finale doen er drie jeugdspelers van DCIJ mee. Als club zijn we uiteraard trots op Rick Hartman, Dana van der Wiele en Jelmer Gouda. Voor een enthousiast thuispubliek mogen ze een dag lang strijden om een finaleplaats. Maar ze zullen het niet makkelijk krijgen, aangezien de andere deelnemers natuurlijk niet voor niets naar IJmuiden afreizen!

Mocht je meer over de club of de jeugdafdeling willen weten, dan kun je terecht op onze website: http://damclubijmuiden.nl . Op deze site zullen na afloop van het toernooi ook de uitslagen en foto's geplaatst worden.

Ik wens je veel succes en verwacht een spannende strijd om de startbewijzen voor de finale. Laten we er met zijn allen een mooie dag van maken!

Namens het organisatiecomité

Martin van Dijk

09-apr-2007: Vince van der Wiele en Rick Hartman delen eerste plaats bij paaseierentoernooi jeugd

Hoewel een groot aantal jeugdspelers op dezelfde avond bij de senioren meedeed aan het paaseierentoernooi, werd er eerder op de avond ook bij de jeugd om de (chocolade)eieren gespeeld. Vince van der Wiele en Rick Hartman kwamen in hun onderlinge duel tot een puntendeling en wisten de overige wedstrijden te winnen, waardoor ze samen op de eerste plaats eindigden. Berrie Bottelier eindigde op korte afstand van het tweetal op de derde plaats. De eindstand:

1. Vince van der Wiele, Rick Hartman 4-7

3. Berrie Bottelier 4-5

4. Dana van der Wiele, Peter Sintenie 4-2

6. Willem van Schie 4-1

Iedereen ging met de nodige chocolade-eieren naar huis.

27-maa-2007: Rick Hartman aan kop bij Noord-Holland Jeugdcup

Op zondag 25 maart werd in Heerhugowaard alweer het vierde toernooi om de Noord-Holland Jeugdcup gehouden. Van de jeugdleden van DCIJ wist uiteindelijk alleen Rick Hartman een podiumplaats te behalen. In groep 3, waarin ook clubgenoten Berrie Bottelier en Vince van der Wiele ingedeeld waren, wist Rick eerste te worden en daarmee zijn grote concurrent van dit seizoen, Ad van Amerongen van SNA, voor te blijven. Ook Dana van der Wiele leek in haar groep eerste te worden, maar werd in de laatste ronde nog door drie spelers achterhaald. In een barrage om de 2e t/m 4e plaats was Dana de minst gelukkige, waardoor ze net niet op het podium eindigde.

Rick Hartman schreef het volgende verslag:

Op 25 maart was het Lentejeugddamtoernooi bij damclub SNA in Heerhugowaard. Toen we er waren zag ik in welke poule ik speelde. Ik dacht: in deze poule kan ik misschien derde worden.

Als eerste speelde ik tegen Berrie. Daarna tegen Eline Dijkstra, Meggie Lennaerts en Vince. Al deze partijen won ik. Ik stond eerste. Na de pauze moest ik tegen Ad van Amerongen spelen, het werd remise. De volgende partij was er ook een sterke tegenstander, Raymond Koopmanschap. Gelukkig won ik deze partij. De laatste partij speelde ik tegen Robin Bakker. Ik moest remise spelen of winnen, anders moest ik weer een barrage spelen tegen Ad.

Robin haalde als eerste een dam. Gelukkig kon ik ook een dam halen en uiteindelijk werd het remise. Ik ben eerste geworden. Ad had maar 1 punt minder. Nu sta ik samen met Ad op de eerste plaats in de Noord-Holland cup. Dit was een spannend en leuk toernooi.

Dankzij deze eerste plaats staat Rick nu gedeeld eerste in de strijd om de Noord-Holland Jeugdcup. Per toernooi krijgt elke deelnemer op basis van zijn resultaten een aantal punten. De vier beste prestaties worden bij elkaar opgeteld. Een verslag van alle groepen, eindstanden en de tussenstand van de Noord-Holland Jeugdcup zijn terug te lezen op de site van de Enkhuizer Damclub.

11-maa-2007: Noord-Hollands kampioenschap, deel 3

Door: Conall Sleutel

Op 17 februari werd de laatste ronde van het Noord-Hollands kampioenschap gespeeld. Ik moest tegen Ben Jansen Verplanke, een sterke tegenstander. Toen we aankwamen was Ben er niet, en later hoorden we van Martin van Zanen dat hij had afgebeld. Dus als Dave zou winnen, moest ik een barrage spelen voor de tweede plaats in de groep. Dave won ook, waardoor ik nu een barrage kon spelen. Het was een barrage van tien minuten. In het begin ruilde hij veel af waardoor hij beter kwam te staan en dreigde een kettingstelling te nemen. Een paar zetten later trapte ik in een combinatie en verloor. Casper Remeijer werd Noord-Hollands kampioen en Richard Bos tweede, Dave derde en Feroz vierde.

04-maa-2007: Noord-Hollands kampioenschap, deel 2

Door: Feroz Amirkhan

De 2e dag moest ik tegen Richard, Rosa en Rick. Ik won van Rosa en Rick en ik verloor van Richard. De laatste dag was ik de laatste ronde vrij. Ik wist nog niet zeker of ik door was, maar als Richard van Simon zou winnen was ik wel door. En dat gebeurde ook, dus ik was door naar de finale van Noord-Holland.

Als eerst moest ik tegen Casper Remeijer. Het ging heel lang goed en het ging gelijk op, totdat ik in het late middenspel een fout maakte en slechter kwam te staan. Ik trapte daarna ook nog in een Coup Royal, omdat ik niet goed oplette en niet heel veel tijd meer had. Richard en Dave speelden remise tegen elkaar.

Nu moest ik tegen Dave. Hij had na 10 zetten al een schijf voor kunnen staan, maar dat zag hij gelukkig niet. Ik wilde een flankaanval spelen en nam deze op het goede moment, toen ik met twee zetjes dreigde en hij naar achter moest ruilen, waardoor ik een hele goede aanval op kon bouwen. Ik kreeg daarna een flankcentrum aanval en die was heel sterk, maar ik kwam eigenlijk wel in tijdnood en daardoor raakte ik een beetje in paniek. Ik stond echter nog steeds beter. Maar ik had nog ongeveer 3 minuten en ik moest nog een stand zien te winnen en dat ging niet zo makkelijk. We braken daarna allebei door en toen werd het remise. Ik had net iets minder dan 1 minuut op de klok. Ik heb wel een goede partij gespeeld en ik had het ook wel moeten winnen.

Casper is uiteindelijk 1e geworden van Noord-Holland, Richard 2e, Dave 3e en ik ben 4e geworden. Casper en Richard zijn geplaatst voor de halve finale van Nederland en Dave krijgt waarschijnlijk een keuzeplaats. Op de jeugddamdag (dan moeten we met ons team tegen andere provincies spelen)wordt de vijfde persoon gekozen. Waarschijnlijk wordt dit Conall Sleutel van DCIJ. We hebben wel een sterk team!

21-feb-2007: Het Kompas Oost, Anker en Kompas Zuid naar de halve finales van Nederland

Door: Wim Winter

De Thorbeckeschool uit Den Helder heeft een damgekke onderwijzer en daarom wint deze school jaarlijks het scholenkampioenschap van Noord-Holland. Bijna doorbrak het Kompas-Oost uit IJmuiden dit jaar deze traditie. Tot twee ronden voor het einde gingen beide scholen gelijk op tot ze tegen elkaar moesten. Kopman Vince van der Wiele speelde remise en bord twee Rick Hartman won, maar helaas verloren de broertjes Siem en Jelmer Gouda. Hierna won het Kompas Oost de rest van de wedstrijden. In de laatste ronde speelde Thorbecke remise tegen Bosch en Hoven zodat achteraf Kompas Oost genoeg had aan een extra bordpunt tegen Thorbecke om kampioen van Noord-Holland te worden. Behalve Kompas Oost plaatsten ook het Anker en Kompas Zuid uit de Velserbroek zich voor de halve finales van Nederland. De gemeente Velsen gaat dus met 3 scholen verder. Een hele knappe prestatie natuurlijk.

Rick Hartman maakte het volgende wedstrijdverslag:

"17 Februari 2007 heeft mijn school de finale schooldammen van Noord-Holland gespeeld. Het was eerst de bedoeling dat we de halve finale zouden spelen, maar tijdens het toernooi hoorden we dat het de finale was. Drie teams van Kompas Oost deden mee. Ook deed 1 team van het Kompas Zuid mee. Ik speelde in Kompas Oost 1 samen met Vince, Siem en Jelmer. We speelden 8 ronden. Van de 8 verloren we 1 ronde met 3-5 van de Thorbecke. Ik heb al mijn partijen gewonnen. We zijn 2e geworden met 14 punten. De 1e, de Thorbecke, had 15 punten. Op 12 mei spelen we de halve finale schooldammen van Nederland. Waar dat is horen we nog. Toch snap ik het niet helemaal, want we kregen een vaantje waar op stond dat het de halve finale schooldammen van Noord Holland was."

20-feb-2007: Conall Sleutel sneuvelt in barrage om finaleplek; Feroz Amirkhan 4e in finale aspiranten Noord-Holland

Door: Martin van Dijk

De aspiranten van DCIJ zijn er bij het Noord-Hollands kampioenschap voor aspiranten niet in geslaagd om op het podium te eindigen. Conall Sleutel wist in zijn halve finalepoule nog wel een barrage om de tweede plaats af te dwingen tegen Dave Bleeker uit Heerhugowaard, maar verloor het eerste sneldampotje. Feroz Amirkhan wist met de hakken over de sloot de finale te bereiken, maar kon ondanks goed spel in de finale niet meer dan een remise tegen Dave Bleeker afdwingen.

Casper Remeijer uit Haarlem werd overtuigend kampioen door al zijn partijen in winst om te zetten. Tweede werd Richard Bos uit Enkhuizen, derde werd Dave Bleeker uit Heerhugowaard en Feroz werd vierde. Foto's en eindstanden zijn terug te vinden op de website van de Enkhuizer Damclub.

Binnenkort wordt nog een wedstrijdverslag van Conall verwacht. Volgend jaar krijgen ze wellicht meer kans op een podiumplaats, aangezien de top drie van dit kampioenschap dan junior wordt.

05-feb-2007: Dana van der Wiele tweede bij welpenmeisjes

Nadat Dana van der Wiele een week eerder al derde was geworden bij het algemene welpenkampioenschap van Noord-Holland, mocht ze ditmaal om het welpenkampioenschap voor meisjes spelen. Helaas was het deelnemersveld erg klein; slechts drie deelneemsters. In een dubbele ronde werd Dana tweede achter Sandra Langereis, die bij het algemene kampioenschap al tweede was geworden. Uitslagen zijn terug te vinden op de site van de Enkhuizer Damclub.

05-feb-2007: Feroz Amirkhan en Conall Sleutel blijven in de race bij Noord-Hollands kampioenschap aspiranten

Door: Conall Sleutel

Op 3 februari werden de drie volgende rondes gespeeld van het Noord-Hollands kampioenschap. Als eerst moest ik tegen Tim Karman. In het begin nam ik een kvo. Hij kon mijn doorbraak naar dam niet meer tegenhouden. Even later pakte hij mijn dam ten koste van 3 schijven af, maar hij stond daarna zo slecht, dat hij al vrij snel opgaf. Nu moest ik tegen Wesley van den Meulen deze partij zou moeilijker worden dan de vorige. In het midden van de partij was het klassiek. Hij dacht een Coup Phillippe te nemen die niet zou lukken. Daardoor stond ik twee schijven voor en won daarna makkelijk. Nu moest ik tegen Dave Bleeker, hij is een van de sterkste aspiranten. Vandaag had hij een zwaar programma. Hij moest als eerst tegen Ben Jansen Verplanke die hij won. Daarna speelde hij tegen Casper Remeijer een lange partij, waar hij nog een minuut over had en Casper 45 sec. Dave verloor, maar zei dat hij bijna remise had en nu moest hij tegen mij. In het begin wilde hij Rozenburg spelen wat ik niet wou en wat dus ook niet gebeurde. Daardoor kreeg ik een slechte schijvenverdeling, maar door een fout werd dat later beter. Daarna werd er veel geruild en hij speelde 44-39, wat verkeerd was. Een paar zetten later speelde ik 19-23 waar hij een combinatie kon nemen die hij niet zag vanwege de tijdnood. Ik had die combinatie ook niet gezien. Het was Martin die het na afloop liet zien. Eén zet later kon ik ertussen lopen en won ik een schijf die ik in het eindspel weer verloor door een stomme zet. Met nog weinig tijd werd het remise. Ik was tevreden met dit punt.

Over 2 weken heb ik nog een moeilijke wedstrijd tegen Ben. Ik moet winnen omdat Dave niet zo'sn moeilijke tegenstander heeft. Als het lukt moeten we een barrage spelen. Stand in groep A aspiranten:

1. Casper Remeijer 6-12 (al geplaatst voor finale) 2. Dave Bleeker 5-7 3. Conall Sleutel 5-7 4. Ben Jansen Verplanke 5-6 5. Wesley van de Meulen 5-2 6. Ruth Scholten 5-2 7. Tim Karman 5-0 Programma 17-02-2007 Ruth Scholten-Dave Bleeker Tim Karman-Wesley van der Meulen Conall Sleutel-Ben Jansen Verplanke Stand in groep B aspiranten:

1. Richard Bos 5-10 (al geplaatst voor finale) 2. Feroz Amirkhan 6-8 3. Simon Fritschy 5-7 4. Rosa Vermeulen 5-6 5. Pascal Muis 5-4 6. Roy Coster 5-1 7. Rick Kemper 5-0

Binnenkort verschijnt hier ook een artikel waarin Feroz Amirkhan zijn partijen bespreekt.

29-jan-2007: Jeugddammers maken het Jacqueline Schouten lastig

Door: Jesse Bos

Vrijdag 26 januari was de afsluiting van de 10 gratis damlessen die horen bij het schooldamkampioenschap van Velsen. Voormalig WK-deelneemster Jacqueline Schouten nam het bij deze gelegenheid op tegen alle deelnemers van de lessen én de jeugd van DC IJmuiden. Onder aanmoediging van vele ouders probeerden de dammers het Jacqueline zo moeilijk mogelijk te maken. Hierbij vielen vooral de pogingen van Emmanuel en Rick op, die het Jacqueline zeer lastig wisten te maken. Helaas slaagde niemand er in om Jacqueline punten afhandig te maken, maar dat mocht de pret niet drukken. Tijdens de simultaan werden ook de diploma's uitgereikt die bij de cursus hoorden en ontvingen Jelmer en Emmanuel respectievelijk de eerste en tweede prijs van de competitie die tijdens de 10 damlessen gehouden is. De volgende diploma's werden uitgereikt:

Roozenburg zwart: Conall Sleutel

Sijbrands zwart: Rick Hartman

Sijbrands wit: Berrie Bottelier, Felix van den Berg

Paspoortdamdiploma:

Emmanuel Makonga, Jordi Samson, Willem van Schie, Eddy Westerhof (100% score), Peter Sintenie, Sophie, Melvin Claassen (100% score), Tyrone Kyere en Mike van den Bos.

De eindstand van de competitie is (paspoortdammers zijn dikgedrukt):

 1. Rick Hartman 14-26
 2. Vince van der Wiele 11-18
 3. Jelmer Gouda 10-16
 4. Emmanuel Makonga 15-16
 5. Felix van den Berg 13-15
 6. Berrie Bottelier 10-13
 7. Jordi Samson 10-12
 8. Melvin Claassen 12-11
 9. Jerry 10-10
 10. Niels Otter 10-10
 11. Dana van der Wiele 11-10
 12. Eddy Westerhof 12-10
 13. Tyrone Kyere 11-9
 14. Siem Gouda 6-8
 15. Sophie 12-8
 16. Jonathan 6-7
 17. Peter Sintenie 8-7
 18. Willem van Schie 12-7
 19. Jan-Maarten Koorn 3-6
 20. Stefan Buijs 6-6
 21. Robin Duisterhof 5-4
 22. Mike van den Bos 11-4
 23. Mathijs 3-3
 24. Kelvin 2-0
 25. Marc Visser 12-0

Al met al waren de damlessen voor basisschooljeugd een bijzonder geslaagde gebeurtenis. Damclub IJmuiden verwacht iedereen in april nog éénmaal terug als Dana van de Wiele, Rick Hartman en een door de vereniging aan te wijzen derde deelnemer de halve finale van het Nederlands kampioenschap welpen gaan spelen in IJmuiden.

29-jan-2007: Rick Hartman welpenkampioen van Noord-Holland; Dana van der Wiele wint brons!

Op zaterdag 27 januari werd in Krommenie het Noord-Hollands kampioenschap voor welpen en pupillen gehouden. DCIJ was met drie spelers vertegenwoordigd: Vince van der Wiele bij de pupillen en Rick Hartman en Dana van der Wiele bij de welpen. Bij de pupillen werd in poules gespeeld voor een plaats bij de eerste vier om in de finale te komen. Bij de welpen werd door middel van een rondtoernooi direct voor het kampioenschap gespeeld.

Bij de pupillen kwam Vince van der Wiele nog net tekort om zich voor de finale te plaatsen; hij werd vijfde. Bij de welpen daarentegen was het DCIJ dat de klok sloeg. Met een perfecte score wist de onlangs 10 jaar geworden Rick Hartman de concurrentie voor te blijven en werd kampioen. De 9-jarige Dana van der Wiele wist na een bloedstollende barrage de derde plaats op te eisen. Met deze resultaten hebben Rick en Dana zich geplaatst voor de halve finale van Nederland, die in IJmuiden gehouden wordt.

Hieronder een verslag van de twee prijswinnaars:

Rick Hartman:

Op 26 januari heb ik meegedaan aan het kampioenschap welpen van Noord-Holland in Krommenie. Eerst zouden er 8 kinderen meedoen, maar 1 meisje werd alsnog geplaatst bij de pupillen. Hierdoor was er steeds iemand 1 ronde vrij. De eerste partij moest ik tegen Dana spelen. Deze partij won ik. Voor de pauze waren er 4 rondes. De 2e ronde was ik vrij. De 3e partij speelde ik tegen Maurice Jak en won ik. Zo ook de 4e partij tegen Dylan Wellner.

Na de pauze speelde ik de 5e ronde tegen Raoul Bruens. Ik won deze. De 6e partij moest ik tegen Sandra Langereis. Ik wist dat het tussen ons om de 1e plaats zou gaan, want ook het onderlinge resultaat zou tellen. Ook deze partij won ik. Sandra stond nu gelijk met mij, maar zij was de volgende ronde vrij en was na mij uitgespeeld. Ik moest mijn laatste partij nog spelen tegen Chris van der Hulst. Ik speelde heel snel. Deze partij duurde nog geen 3 minuten. Ik had 1 minuut en 19 seconden speeltijd gebruikt en won. Nu was ik kampioen Welpen van Noord-Holland. Ook was ik blij dat ik dit keer alle partijen gewonnen had. Het was een leuk toernooi. De halve finale Welpen van Nederland is in Tilburg en IJmuiden op 14 april 2007. Ik hoop dat ik in IJmuiden mag spelen.

/images/Rick_in_actie.jpg /images/Rick_kampioen.jpg

Dana van der Wiele:

De eerste ronde moest ik tegen Rick Hartman spelen. Deze wedstrijd verloor ik. De tweede ronde moest ik tegen Raoul Bruens. Dit was een moeilijke wedstrijd en het werd remise. De derde ronde was ik vrij, want er deden 7 kinderen mee. De vierde ronde moest ik tegen Sandra Langereis. Deze wedstrijd verloor ik ook. Ik had mazzel, want ik moest eerst tegen de drie sterkste spelers en toen had ik nog maar 1 punt.

Toen moest ik tegen Maurice Jak. Dit was een lastig potje, maar ik won toch. Als één na laatste moest ik tegen Chris van der Hulst. Deze wedstrijd won ik ook. Nu had ik 5 punten en stond gelijk met Raoul. We moesten nog 1 ronde spelen. Ik moest tegen Dylan Wellner spelen. Raoul had zijn wedstrijd al gewonnen, dus ik moest deze ook winnen. Dat lukte gelukkig. Toen hadden Raoul en ik allebei 7 punten en stonden we gedeeld 3e en 4e . We hadden tegen elkaar remise gespeeld, dus dat werd een barrage spelen. Deze was heel erg spannend, want het stond weer remise. Ik had een dam en 1 steen en Raoul 1 dam. Toen maakte Raoul een grote fout. Hij gaf per ongeluk zijn dam weg en toen werd ik dus 3e van Noord-Holland.

/images/Dana_derde.jpg

De einduitslagen zijn terug te vinden op de website van de Enkhuizer Damclub. Ook is er een kort bericht in de IJmuider Courant verschenen. Binnenkort zal ook De Jutter verslag doen van deze fantastische prestaties .

28-jan-2007: Joris Ketelaars uit Soest wint Van der Wiele toernooi

Door: Wim Winter

Na barrage met Roy Coster uit Heerhugowaard, die vorige keer ook al tweede werd, wist Joris Ketelaars de eerste prijs in de wacht te slepen. Roy Coster wist verrassend, maar wel al voor de tweede keer te winnen van Conall Sleutel door een venijnige combinatie. Doordat de broer van Joris Ketelaars, Alex remise wist te maken tegen Roy moest er een barrage aan te pas komen met het bekende resultaat als gevolg. Joris Ketelaars eerste, Roy Coster tweede en Conall Sleutel derde. In de B-groep werd Alex Ketelaars eerste, Ad van Amerongen werd tweede en het nieuwe grote talent uit IJmuiden, Jelmer Gouda, werd derde.

Inmiddels is er ook een verslag op DamZ! geplaatst.

22-jan-2007: Redelijke start DCIJ'ers bij Noord-Hollands kampioenschap aspiranten

Groep A

Door: Conall Sleutel

Voor het Noord-Hollands kampioenschap aspiranten 2007 hebben zich 14 aspiranten aangemeld. Er zijn 2 groepen van 7 aspiranten. Afgelopen zaterdag werden de eerste 3 wedstrijden gespeeld. We waren maar net op tijd. In de eerste ronde moest ik tegen Casper Remeijer spelen. Hij had vorig jaar bijna de NK Finale gehaald van de aspiranten (red.; het jaar daarvoor haalde hij wel al de finale) dus het zou heel moeilijk worden. In het begin van de partij had ik een Roozenburg-aanval genomen die niet goed was en ik verloor een schijf. Daarna ging ik klassiek spelen waarna ik te snel zette. Ik trapte in een Coup Royal en verloor. De tweede ronde was ik vrij en ging ik in het centrum van Krommenie lopen. Daar worden de kampioenschappen van Noord-Holland gespeeld. Per partij heeft elke speler een uur denktijd, dus het duurt zeker 2 uur voor de volgende partij gespeeld wordt. Nu moest ik tegen Ruth Scholten. In het begin van de partij werd er veel geruild op mijn lange vleugel. Daardoor kon ik een drie om drie doorbraak kon nemen en ik had een dam. Meteen daarna kon ik een korte vleugel opsluiting nemen en werd ze vastgezet en niet veel later gaf ze op. Er komen nog 2 weekenden en daarin moet ik nog 4 partijen spelen. In mijn groep is de stand nu als volgt. Stand in groep A aspiranten: 1. Ben Jansen Verplanke 3-6 2. Casper Remeijer 3-6 3. Dave Bleeker 2-4 4. Conall Sleutel 2-2 5. Wesley van de Meulen 2-0 6. Tim Karman 3-0 7. Ruth Scholten 3-0

De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de finale.

Groep B

Door: Feroz Amirkhan

Het Noord-Hollands kampioenschap werd dit jaar in Krommenie gehouden. Ik reed met Conall Sleutel mee. Ik moest als eerste tegen Roy Coster uit Heerhugowaard. Ík speelde klassiek. En daar had ik achteraf spijt van. Ik had een combinatie naar dam kunnen nemen maar ik dacht dat die te duur zou zijn en dat was hij ook.

Later speelde hij 2-7 en toen ruilde ik 37-31x31 en hij mocht er niet achter lopen met 21-26 want dan ging ik naar dam met 27-21 dus ik kreeg een kortevleugelopsluiting. Hij dacht dat hij 17-22 kon spelen en dan eruit kon komen. Maar ik had een vijfklapper die wel winnend was. Maar ik had nogal wat zenuwen en was nog bang dat ik zou verliezen met 4 min op de klok. Ik stond wel 2 schijven voor en we hadden allebei een dam. Het werd dus remise.

Die avond keek bekeek ik mijn partij op Truus en toen kwam ik erachter dat ik die combinatie gewoon anders had kunnen nemen. Dan had ik wel een dam en hij niet en stond het gelijk. Dus dat vond ik wel jammer.

De 2e ronde moest ik tegen Pascal muis uit Purmerend. Hij trapte al snel in een 1 om 2, daarna in een 3 om 3 naar dam en nog in een 1 om 3. Dat won ik dus.

De 3e ronde moest ik tegen Simon Fritschy uit Amstelveen. Ik probeerde te omsingelen. Maar het ging een beetje fout, dus ik ruilde alles maar eraf en hield een flankaanval over. Ik kreeg daarna een flankcentrum aanval. Maar ik kwam in tijdnood en trapte in een simpel zetje. Daarna haalde ik ook nog iets uit waar hij niks meer tegen kon doen en toen werd het weer remise.

Ik sta nu 2e in de poule. De volgende keer moet ik tegen Richard, Rosa en Rick.

Stand in groep B aspiranten: 1. Richard Bos 2-4 2. Feroz Amirkhan 3-4 3. Pascal Muis 3-4 4. Simon Fritschy 3-3 5. Rosa Vermeulen 2-2 6. Roy Coster 2-1 7. Rick Kemper 3-0

De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de finale. Inmiddels is ook op de site van de Noord-Hollandse Dambond een verslag te lezen.

04-jan-2007: Rick Hartman valt wederom in de prijzen

Door: Rick Hartman

Vandaag(3 januari 2007) ben ik naar het jeugdtoernooi van damclub Zenderstad in IJsselstein geweest. Ik werd ingedeeld in groep D van de welpen. We speelden zonder klok volgens het Zwitsers systeem. Voor de pauze speelde ik 5 partijen. Al deze partijen won ik en toen stond ik eerste. Na de pauze verloor ik mijn 6e partij. Hierna werd het spannend. Ik stond nu derde. Ik wist mij terug te knokken. Ik won de volgende partij en klom op naar een gedeelde tweede plaats. De 8e partij won ik en nu stond ik op een gedeelde eerste plaats. De 2 laatste partijen won ik. Omdat ik iets minder weerstandspunten had werd ik tweede. Jammer dat er geen barrages gespeeld werden, anders had ik nog een kans om als eerste in mijn groep te eindigen. Het was een leuk toernooi waar veel kinderen aan deelnamen. Ook vond ik het leuk om eens tegen andere kinderen te spelen. Nu speelde ik onder andere met kinderen uit Bennekom. Ik ben blij met mijn tweede plaats.

Een verslag en uitslagen komen nog op DamZ! en op de site van damclub Zenderstad.

17-dec-2006: Diverse jeugdspelers DCIJ in de prijzen bij Joop Geuke toernooi Assendelft

Door: Martin van Dijk

Tijdens de derde wedstrijd om de Noord-Holland Jeugdcup, het traditionele Joop Geuke kersttoernooi in Assendelft, heeft de jeugd van DCIJ flink toegeslagen. Maar liefst 4 van de 7 deelnemers wisten het podium te bereiken.

In de eregroep was DCIJ met maar liefst 2 deelnemers vertegenwoordigd. In de eerste ronde wist Conall Sleutel al verrassend remise te behalen in het onderonsje met Feroz Amirkhan en ook in de rest van het toernooi bleef hij goed presteren. Hoewel zowel Conall als Feroz verloor van de 19-jarige toernooiwinnaar Martin van der Sluis (Alphen a/d Rijn), wisten ze de rest voor te blijven. In de laatste ronde wist Conall te winnen en kwam Feroz niet verder dan remise, waardoor Conall tweede en Feroz derde werd.

Ook in de andere groepen presteerden de DCIJ'ers goed. In groep 8 bleef het tot het eind spannend. Vince van der Wiele stond met nog een ronde te gaan met twee andere spelers op de eerste plaats. In de laatste ronde kwam één van zijn tegenstanders niet tot winst, waardoor Vince een barrage om de eerste plaats tegen Gilles Yeung van Hiltex moest spelen. In de barrage kwam Vince echter tekort, waardoor hij op een tweede plaats eindigde.

In groep 10 speelde Rick Hartman zeer sterk en met nog een ronde te gaan was hij al kampioen. Een onnodige nederlaag in de laatste ronde hield hem van een perfecte score af. Dana van der Wiele had een slechte start, maar won vervolgens haast alles. De eindspurt kwam echter net te laat om nog op het podium te eindigen. Tot slot kwamen Berrie Bottelier (groep 6) en paspoortdammer Eddie (groep 11) nog tekort om voor de prijzen te spelen, maar al met al was het een geslaagd toernooi voor de jeugd van DCIJ.

Eindstanden en foto's van de prijswinnaars zijn terug te vinden op de site van de Enkhuizer Damclub. Op DamZ! is er inmiddels ook een verslag met foto's te vinden.

12-dec-2006: Conall Sleutel wint opnieuw Van der Wiele Jeugddamtoernooi

Door: Wim Winter

Het Van der Wiele jeugddamtoernooi van afgelopen zondag eindigde wel heel spannend. De bij IJmuiden spelende Conall Sleutel stond op kop vanaf de tweede ronde, maar verloor in de voorlaatste ronde verrassend van Roy Coster uit de Heerhugowaard. In de laatste ronde won Conall en speelde Roy remise tegen Gilles Yeung uit Amsterdam. Maar de vlag van Gilles was al minuten gevallen en Roy had de partij natuurlijk op moeten eisen, maar hij zag het niet. En omdat het onderling resultaat geldt zou Roy het toernooi gewonnen hebben. Maar Roy zag het niet en werd uiteindelijk derde. Conall dus eerste. In B-groep werd na barrage Toan Nguyen eerste, Niels Weel tweede en Stan Brink derde. In totaal deden een twintigtal kinderen mee.

Klik hier voor het verslag op DamZ!.

03-dec-2006: Juniorenkampioenschap van Nederland

Door: Wim Winter

Al weer enige tijd geleden plaatste Damclub IJmuiden zich met een afvaardiging junioren voor de finale van het Kampioenschap van Nederland. De eerste wedstrijd was tegen SNA uit Heerhugowaard, dat zich plaatste achter IJmuiden. Maar dit keer liep het anders. Stijn Tuytel liep in een prachtige combinatie tegen Mike Koopmanschap. Jan Maarten Koorn aan bord 2 hield keurig de sterke Richard Bos op remise en helaas verloor Feroz Amirkhan tegen Dave Bleeker op knullige wijze. De eerste ronde verloren we dus met 5-1.

De tweede wedstrijd was tegen het sterke Meurs. Stijn was aan het onderste bord gaan zitten en won. Jan Maarten had remise kunnen maken, maar zag het niet. Feroz verloor ook, maar dan van de wereldkampioen junioren Pim Meurs en zo ging ook de tweede wedstrijd verloren met 4-2.

In de derde wedstrijd begon de victorie en dat was tegen Bennekom. Feroz haalde in de opening een verwoestende damzet uit en won. Jan Maarten vergiste zich en verloor, maar Stijn won ook. Dus 4-2 voor IJmuiden en de eerste punten waren binnen. Hierna moest IJmuiden tegen Lunteren. Stijn wist te winnen, maar de anderen verloren. Helaas bleven we op 2 punten staan. Op dit moment bleek de scheidsrechter in staat om het toernooi in het honderd te laten lopen. De competitie klopte niet meer en niet alle ploegen konden nog gelijktijdig spelen.

De volgende tegenstander was ADC uit Alphen aan de Rijn. Stijn won al snel een schijf. Jan Maarten verloor en Feroz speelde remise tegen Martijn van der Klis, die tot de top van de Nederlandse jeugd wordt beschouwd. Heel knap dus. Stijn won en dat betekende 3-3 en remise. DCIJ eindigde op 3 punten en dat betekende een vijfde plaats in het Nederlands Kampioenschap. En vijfde worden van Nederland mag toch een knappe prestatie genoemd worden.

21-nov-2006: Ritchie Wijnker wint Noord-Holland Jeugdcupeditie van Van der Wiele Jeugdtoernooi

Door: Wim Winter

In totaal 30 kinderen deden er afgelopen zondag mee aan het Van der Wiele jeugddamtoernooi dat maandelijks gehouden wordt in het "Jan Ligthart" gebouw aan de Eksterlaan. Spannend begon het toernooi alleen al omdat de medailles ontbraken. De bekers waren er wel, maar de medailles waren verdwenen. Gelukkig was Gerard Swier van de gelijknamige hakkenbar bereid om nieuwe medailles te komen brengen want anders hadden een aantal kinderen toch sip gekeken na afloop van de wedstrijden. Kampioen werd Ritchie Wijnker uit Den Helder en dat was eigenlijk ook wel de verwachting. Conall Sleutel gaf nog de meeste tegenstand en werd tweede. Derde werd Roy Coster uit de Heerhugowaard.

In de B-groep was een enorme strijd gaande tussen Ad van Amerongen, Rick Hartman, Raymond Koopmanschap en Alex Ketelaars. De barrage om de eerste plaats ging tussen Ad van Amerongen en Rick Hartman. Ad van Amerongen ging met de eer strijken. Rick Hartman liet als echte IJmuidenaar zien uit het goede hout gesneden te zijn, want bij de prijsuitreiking kon er nog geen lachje af. Rick kan niet goed tegen zijn verlies, maar dat tekent de winnaar. De derde plaats ging naar Raymond Koopmanschap ook na barrage tegen Alex Ketelaars. In de derde groep ging de eerste prijs naar Jelmer Gouda, ook uit IJmuiden. De tweede plaats ging naar Liza Zwemmer en de derde plaats ging naar Siem Gouda, de broer van Jelmer. De broertjes Gouda dammen nog niet zo lang, maar als ze blijven dammen kan Damclub IJmuiden er veel plezier van krijgen.

Klik hier voor de eindstand van der Wiele toernooi november 2006. Inmiddels is er ook een artikel op DamZ! geplaatst.

10-nov-2006: Het Kompas Oost I wint schooldamtoernooi Velsen

Op woensdag 8 november vond in het stadhuis in IJmuiden het schooldamtoernooi van Velsen plaats. Zo'n 20 teams van basisscholieren streden tegen elkaar om de titel en plaatsing voor het Noord-Hollands kampioenschap. Het Kompas Oost I, met DCIJ'ers Vince van der Wiele en Rick Hartman, maakte zijn favorietenrol waar en won na acht ronden volgens het Zwitsers systeem. Tweede werd Het Anker 4; Het Kompas Zuid werd derde. Klik eindstand schooldamtoernooi Velsen 2006 voor de volledige einduitslag.

De beste schooldammers hebben zoals gebruikelijk een dampaspoort van 10 gratis lessen gekregen en zullen vanaf 10 november tussen 19.00 uur en 20.00 uur op de club aanwezig zijn.

Inmiddels is ook op DamZ! een verslag van het toernooi geplaatst.

05-nov-2006: Podiumplaats voor Rick Hartman bij Noord-Holland Jeugdcup in Enkhuizen

Door: Rick Hartman

Gisteren zijn Berrie en ik (Rick) naar Enkhuizen gegaan. Ik zat in een groepje van 8. Het begon goed. De 1e partij moest ik tegen Marijn Wellner. Ik speelde met wit en won deze partij met gemak. De 2e partij speelde ik met zwart tegen Sandra Langereis. Ook deze partij won ik gemakkelijk. De 3e partij speelde ik met wit tegen Robin Bakker. Nu werd het moeilijker. Ik hoorde 16 zetten te krijgen maar van de scheidsrechter kreeg ik er 4. Het werd remise.

De 4e parij speelde ik met wit tegen Eveline Wiering. Deze partij won ik met gemak. De 5e partij speelde ik met zwart tegen Mieke Koopen. Opnieuw was het een gemakkelijke overwinning. De 6e partij speelde ik met wit tegen Ad van Amerongen. Nu werd het moeilijk.Uiteindelijk won ik maar het koste me veel moeite.

Ik stond nu op de 1e plaats. Ik hoefde alleen nog maar de volgende partij te winnen. De 7e partij speelde ik met zwart tegen Thessa Burgmeijer. Ik stond op verliezen maar ik wist met 3 schijven en 1 dam en zij had 2 dammen en 7 schijven remise te spelen. Dit was echt jammer. Ik had hier moeten winnen maar ik was niet goed geconcenteerd. Nu stond ik op een gedeelde 1e plaats en moest een barrage spelen tegen Ad van Amerongen. Ik speelde met zwart. Helaas verloor ik. Eerst was ik teleurgesteld maar even later was ik erg blij met mij 2e plaats. Ik vond het een leuk en spannend toernooi.

Alle uitslagen van het toernooi in Enkhuizen zijn inmiddels ook terug te vinden op de site van de Enkhuizer Damclub onder het kopje Noord-Holland Jeugd Cup 2006-2007.

25-okt-2006: Spannend Van der Wiele damtoernooi

Door: Wim Winter

De Amsterdammer Sandeep Gahar wist na een spannende strijd de eerste prijs van het maandelijkse Van der Wiele jeugddamtoernooi in de wacht te slepen. Hoewel hij gelijk eindigde met Joris Ketelaars uit Soest won Sandeep, omdat hij het onderlinge duel had gewonnen. Immers het onderling resulaat gaat voor bij gelijk eindigen. Gadjinder Gajadhar werd derde in de A-groep. In de B-groep won Ad van Amerongen uit Heerhugowaard voor Alex Ketelaars en Jarno Coevert. De IJmuidenaren kwamen er niet aan te pas in dit toernooi met een sterk deelnemersveld. Het volgende toernooi in november zal gelden voor de Noord-Holland cup en dan wordt het deelnemersveld nog sterker, maar dan zal ook Conall Sleutel weer van de partij zijn, die nu op vakantie was.

Inmiddels is het toernooiverslag met foto's terug te vinden op DamZ!.

09-okt-2006: Juniorenteam DCIJ wint halve finalepoule NK juniorenteams

Op zaterdag 7 oktober is het het juniorenteam van DCIJ in eigen huis gelukt om de finale van het NK juniorenteams te bereiken. Het drietal Stijn Tuytel, Jan-Maarten Koorn en Feroz Amirkhan (die pas eerstejaars aspirant is) werd met een score van 3-5 eerste in de poule. Doordat het team van Den Haag af moest zeggen vanwege problemen met vervoer, werd er tussen vier teams om drie finaleplaatsen gestreden. De eindstand in IJmuiden was als volgt:

DCIJADCSNAGDCTotBordpunten
1.DCIJX5353-513
2.ADC Alphen a/d Rijn1X443-49
3.SNA32X53-310
4.GDC Gorinchem121X3-04

De persoonlijke uitslagen waren als volgt:

DCIJ- GDC Gorinchem 5-1

Stijn Tuytel- N. Verkaik 2-0

Jan-Maarten Koorn- M. van Meerkerk 2-0

Feroz Amirkhan- A. van Genderen 1-1

SNA- DCIJ 3-3

Mike Koopmanschap- Stijn Tuytel 0-2

Dave Bleeker- Jan-Maarten Koorn 2-0

Andrea Gutter- Feroz Amirkhan 1-1

ADC- DCIJ 1-5

Martijn van der Klis- Stijn Tuytel 0-2

Martin van der Sluis- Feroz Amirkhan 0-2

Jeroen Stolwijk- Jan-Maarten Koorn 1-1

Klik DCIJ junioren kampioen HF juniorendrietallen 2007 voor een verslag door Stijn Tuytel.

25-sep-2006: Wereldkampioen dammen Alexei Tsjizjov reikt prijzen uit op "Van der Wiele Jeugdtoernooi"

Door Wim Winter

In het prachtige gebouw 'Jan Ligthart' aan de Eksterstraat werd afgelopen zondag voor het eerst weer na de zomer het maandelijkse "Van der Wiele Jeugdtoernooi" gespeeld. Tot ieders grote verrassing liep daar de Russische wereldkampioen Tsjizjov rond. En iedereen wilde natuurlijk even tegen hem spelen en een fotootje maken. De hele toernooiplanning werd omgegooid om iedereen gelegenheid te geven even tegen de wereldkampioen te spelen. Die kans krijg je niet vaak.

Het toernooi werd overtuigend gewonnen door Conall Sleutel. Alleen in de voorlaatste ronde liep Conall tegen een nederlaag aan in de wedstrijd tegen de Amsterdammer Sandeep Gahar, waardoor het nog even spannend werd, maar toen Conall in de laatste ronde wist te winnen van Vince van der Wiele was de zaak beklonken. Dit was de tweede keer dat Conall het toernooi op zijn naam wist te schrijven.

De B-groep werd overtuigend gewonnen door de IJmuidenaar Rick Hartman, die nooit met lege handen thuis komt en een geweldige wedstrijdmentaliteit heeft. Tweede werd Dana van der Wiele, de zus van Vince en de derde prijs werd opgeëist door Jordi Zwirs.

Inmiddels is het verslag ook op DamZ! verschenen.

16-sep-2006: Rick Hartman behaalt derde plaats bij jeugdtoernooi Reeuwijk

Op zaterdag 16 september werd in Reeuwijk een jeugdtoernooi gehouden. Rick Hartman was als enige van DCIJ bij dit toernooi aanwezig. Hij werd in een poule van 12 deelnemers ingedeeld. Zijn eerste partij tegen Coen Boot ging verloren. In de tweede en derde ronde wist Rick met de hakken over de sloot de punten binnen te halen en in de vierde ronde verloor hij weer. Daarna wist Rick drie wedstrijden op rij te winnen, gevolgd door twee nederlagen.

Na in de twee laatste ronden een remise en een overwinning binnen te halen, eindigde Rick op een gedeelde derde plaats, waardoor een barrage noodzakelijk was. Deze barrage besliste Rick al binnen 3 minuten in zijn voordeel. Hierdoor eindigde Rick op de derde plaats. Wederom een knappe prestatie van DCIJ's 9-jarige welp!

Inmiddels is ook op DamZ! een verslag van dit toernooi verschenen.

09-sep-2006: Vince van der Wiele wint jeugdeditie Kerst de Jong toernooi

Omdat alle jeugdleden inmiddels weer naar school mogen, werd op vrijdag 8 september de jeugdeditie van het Kerst de Jong toernooi gehouden. Vince van der Wiele wist dit toernooi overtuigend te winnen door een 100% score te behalen. Tweede werd Berrie Bottelier en als derde eindigde Felix van den Berg.

De einduitslag was als volgt:

VWBBFBRHDWTot
1.Vince van der WieleX22228
2.Berrie Bottelier0X2226
3.Felix van den Berg00X224
4.Rick Hartman000X22
5.Dana van der Wiele0000X0

Terug