Seizoen 2017-2018 Archief

Volg dit seizoen in toernooibase

DCIJ/Zaanstreek CT op derde plek na fraaie zege op SNA 3

(28-okt-2017) Door: Klaas de Krijger

Vandaag de kans om ons in de kopgroep te voegen. We begonnen prima met een fraaie zege van Boudewijn van der Veen op bord 4 die, nadat hij zijn tegenstander constant onder druk wist te zetten, met een lichte combi naar dam uithaalde: 2-0.

Vince op bord 10 opende sterk, maar maakte twee lelijke blunders na anderhalf uur spelen. Een lelijke tegenvaller en 2-2.

Daarna ging het crescendo: Johan Deubel, al een tijdlang ongeslagen, overklaste op bord 9 de jeugdige Wart Verhagen. Koos speelde een superieure aanvalspartij tegen Jan Bravenboer op bord 8 en Nicole speelde een heel goed uitgekiende winstpartij op bord 7 tegen Jurre Verhagen: 8-2 voorsprong en de vijf nog resterende partijen zagen er goed uit.

Erik van der Haar speelde op bord 6 tegen de sterke Kevin van Langen. Het evenwicht werd niet noemenswaardig verstoord en een prima remise kon genoteerd worden: 9-3.

SNA 3 jeugdspeler Jelle van der Eng, die ook centrale jeugdtraining volgt, zorgde tegen Kaj Kruit voor de sensatie van de dag. Kajs wat afwachtende passieve spel werd in het eindspel fraai afgestraft door Jelle, die een fraaie blauwe overwinning boekte: 9-5.

Max speelde op bord 2 tegen Bert van Leijden, kreeg langzaam maar zeker voordeel en wist uiteindelijk een winnend overmachtseindspel op het bord te krijgen: Max werd matchwinnaar en de 11-5 stond genoteerd!

Captain Jan-Maarten Koorn speelde op bord 1 een pittige partij tegen veteraan Co Filmer, kreeg remise aangeboden, wilde doorspelen, maar vergat op zijn klok te kijken: Jan-Maartens vlaggetje viel en hij had een niet verdiende nederlaag (11-7). Maar het mocht de pret niet drukken, want Marcel was op bord 5 tegen Jan Tol bezig een subliem eindspel op het bord te zetten om de eindstand van 13-7 te realiseren.

We staan nu 3e en gaan over twee weken de uitwedstrijd tegen Den Haag/Hofstad CT tegemoet.

Details (bron: Toernooibase):

this.src='../Afbeeldingen/Logoprov/NoordHol.jpg'IJmuiden Zaanstreek CTthis.src='../Afbeeldingen/Logoprov/NoordHol.jpg'SNA 3137
Jan-Maarten Koorn (914)-Co Filmer (904)0-29Partij
Max Doornbosch (948)-Bert van Leijden (847)2-08Partij
Kaj Kruit (868)-Jelle van der Eng (585)0-27Partij
Boudewijn van der Veen (994)-Jan Algra (797)2-01Partij
Marcel Doornbosch (1046)-Jan Tol2-010Partij
Erik van der Haar (866)-Kevin van Langen (753)1-16Partij
Nicole Schouten (834)-Jurre Verhagen (692)2-05Partij
Koos de Vries (1005)-Jan Bravenboer (857)2-04Partij
Johan Deubel (751)-Wart Verhagen (575)2-03Partij
Vince van der Wiele (719)-Bert Verhagen0-22Partij

Weer punt voor Combinatieteam in Rijnsburg

(01-okt-2017) Door: Nicole Schouten

Zowel het eerste als tweede team speelden de laatste dag van september uit. Het eerste ging naar Den Bosch en wij reden naar Rijnsburg. Dat vervoer vraagt iedere keer nog heel wat geregel, maar ook deze keer kwamen we allemaal ruim op tijd aan.

De Rijnsburgse Damclub zit helemaal in het centrum, tegenover de kerk en een beeld van één van de Hollandse graven, in de oude Wilhelminaschool. Een mooie en bijzondere locatie, waar we trouwens geen aandacht voor hebben, want er moest gedamd worden.

De wedstrijd van vorig jaar stond nog vers in ons geheugen, want toen miste Rijnsburg door ons in de laatste ronde het kampioenschap van de tweede klasse. Jan-Maarten had een opstelling gemaakt zonder tactische grapjes. Officieel vielen Johan Deubel en Bram van Bakel in, maar de verwachting is dat er dit seizoen regelmatig een beroep op ze gedaan zal worden (redactie: Johan Deubel heeft Peter van der Merwe vervangen als basisspeler). Dit jaar was het eerste van Rijnsburg, sinds dit jaar spelend in de ereklasse, niet aanwezig. Vanwege het wereldkampioenschap in Tallinn speelde de ereklasse al vorige week.

Het duurde twee uur tot we ons eerste punt binnenhaalden. Johan Deubel en Teun de Kluyver deelden de punten na een partij met veel ruilen. Niet veel later verloor Marcel Doornbosch. Dat gebeurt niet veel, maar nu liep Marcel in een lokzet die eindigde met een plakker naar dam voor Arno Kooloos. Die verliespartij moesten onze acht overgebleven spelers zien te compenseren voor een gelijkspel.

Erik van der Haar speelde tegen Daniël Boom. Vanaf het middenspel stond er een klassieke stand op het bord. Toen beide spelers nog 9 schijven hadden nam Erik een 3 om 2 met kansen op een voordelige doorbraak. Het liep niet helemaal goed. Het eindspel werd nog zeer spannend voor Erik, maar toen hij één van de vier stukken van zijn tegenstander kon slaan werd de remise getekend. Onze achterstand bleef. Ook Klaas de Krijger slaagde er niet in de achterstand weg te werken. Het was een gelijkwaardige remise en datzelfde gold voor de partij van Nicole Schouten tegen Nico Mul. Zo bleef onze achterstand staan.

Zaankanter Kaj Kruit speelde tegen Gé Berbee. Na een grote ruil in het middenspel ontstond een rustige open stand. Hoewel Kaj wel enige tempiwinst had was dat te weinig voor de winst. We stonden nog steeds twee punten achter!

Max Doornbosch had een tegenstander met meer dan 200 ratingpunten meer, Albert Huisman. Dat zou betekenen dat een remise al een blauwe vermelding opleverde. In het middenspel had Huisman met wit een schijf op 15. Thomas Wielaard toonde aan dat hij die op de 25ste zet had kunnen offeren en dan een combinatie naar dam had kunnen uithalen. Dat gebeurde niet toen in de partij. Wielaard toonde ook aan dat Max had kunnen winnen op de 32ste zet met een combinatie naar dam. Max zag het toen niet, maar nam wel even later een vergelijkbare combinatie waarbij hij en zijn tegenstander op dam kwamen. Niet lang daarna werd de vrede getekend. Een knappe prestatie van Max, maar wij stonden nog wel op verlies!

Bram van Bakel had een gelijkwaardige tegenstander met Laura Andriessen. In het middenspel ontstond een klassieke partij, waarin Bram met drie tempi achter theoretisch voordeel had. Door verschillende ruilen veranderde dat in voordeel voor Laura. Het bleef bij voordeel; toen beiden naar dam doorbraken werd de vrede getekend. Een opluchting voor Bram en het team, de achterstand bleef beperkt tot twee punten.

Nog twee partijen waren aan de gang: Jan-Maarten Koorn speelde tegen Casper Vroegop en Boudewijn van der Veen tegen Cees van den Bosch. Beide partijen zagen er remise-achtig uit en de spanning steeg behoorlijk in de zaal. Bij Jan-Maarten ontstond er in het late middenspel een dun klassiek standje. Toen Casper Vroegop een kerkhofaanval deed en Jan-Maarten de voorspost meteen afruilde liep het snel remise.

Bijna had Jan-Maarten een blauwe vermelding vanwege het ratingverschilmet zijn tegenstander, maar wij waren allemaal heel blij met dat éne punt. Hoewel, blij? Nu was er nog maar één partij gaande en als die ook remise zou lopen, zouden we met 11-9 verliezen. Die laatste partij wist Boudewijn te winnen. Vraag me niet hoe, want de notatie van de partij is beslist niet goed overgekomen. Maar wat waren we blij! Boudewijn was voor ons de held van de dag. De spelers van DCIJ en Zaanstreek gingen gelukkig terug naar het noorden.

Details (bron: Toernooibase):

this.src='../Afbeeldingen/Logoprov/whdbdmh.jpg'RDC Rijnsburg 2this.src='../Afbeeldingen/Logoprov/NoordHol.jpg'IJmuiden Zaanstreek CT10-10
Albert Huisman (1177)-Max Doornbosch(948)1-17Partij
Cees van den Bosch (995)-Boudewijn van der Veen (994)0-210Partij
Arno Kooloos (1074)-Marcel Doornbosch (1046)2-02Partij
Casper Vroegop (1013)-Jan-Maarten Koorn (914)1-19Partij
Laura Andriessen (1035)-Bram van Bakel (1027)1-18Partij
Gé Berbee (932)-Kaj Kruit (868)1-16Partij
Daniël Boom (902)-Erik van derHaar (866)1-13Partij
NicoMul (836)-NicoleSchouten (834)1-15Partij
AlexanderZwanenburg (851)-Klaas deKrijger (777)1-14Partij
Teun deKluyver (573)-JohanDeubel (751)1-11Partij

Combinatieteam begint seizoen met moeizame zege

(17-sep-2017) Door: Klaas de Krijger

Het begon al niet lekker, géén Vince. Paniek. Captain Jan-Maarten regelde Bram. Opluchting. Erik speelde een prima partij op bord 6 en tekende de 2-0 aan. Marcel op bord 1 hield het 30 zetten vol, deed een foute zet, kwam daardoor een schijf achter en verloor: 2-2. Kaj speelde een positioneel slechte partij, maar won gelukkig wél: 4-2.

Invaller Bram speelde op bord 10 een geweldige partij en zette ons verder op voorsprong: 6-2, maar daarna sloeg het noodlot toe. Ikzelf maakte in een gezonde stand een kapitale blunder door achter een schijf te kruipen en een lichte combi naar dam over het hoofd te zien. Ik had beter meteen kunnen opgeven...6-4 en paniek in de tent!

Gelukkig keerde het tij: Max op bord 2 won na een strakke partij: 8-4. Peter van der Merwe kwam op bord 5 in een superieure en kansrijke eindstand terecht, maar nam met nog maar 7 minuten op de klok geen risico en bood remise aan: 9-5 derhalve.

Nicole had op bord 8 de betere kansen, maar moest genoegen nemen met een remise die wél ons eerste punt veiligstelde: 10-6. Boudewijn kwam op bord 3 in een moeizame partij goed weg met remise, bracht de stand op 11-7 en werd matchwinnaar. Onze voorbeeldige captain Jan-Maarten Koorn vocht in een voordelige stand tot het laatst voor de winst, die er helaas niet meer inzat en we mochten met 12-8 onze handjes dichtknijpen.

Goed was het allemaal niet, al is een gedeelde 3e plek geen slechte start. We lieten belangrijke bordpunten liggen gisteren en gaan op 30 september de zware uitwedstrijd tegemoet tegen Rijnsburg 2.

Details (bron: Toernooibase):

IJmuiden Zaanstreek CTthis.src='../Afbeeldingen/Logoprov/whdbdmh.jpg'DOS Delft 12 8
MarcelDoornbosch (1046)-HenkValk (1012)0-22Partij
MaxDoornbosch (948)-LoekTillemans (981)2-06Partij
Boudewijn van derVeen (994)-JanFrissen (1021)1-19Partij
Jan-MaartenKoorn (914)-RobSmits (855)1-110Partij
Peter van derMerwe (832)-JanEekhout (820)1-17Partij
Erik van derHaar (866)-Ton vanNamen2-01Partij
KajKruit (868)-ChielOvervoorde (724)2-03Partij
NicoleSchouten (834)-Cees vanAtten (816)1-18Partij
Klaas deKrijger (777)-Wynton Meijer(507)0-25Partij
Bram vanBakel (1027)-Mees van denBosch (767)2-04Partij

Archief wedstrijdverslagen Nationale Clubcompetitie KNDB

Terug