Beker 2010

Bekerteam DCIJ sneuvelt in kwartfinale

(08-06-2010) Door: Martin van Dijk

Nadat het bekerteam van DCIJ in de eerste twee rondes van de KNDB-beker gunstig geloot had, kon een loting tegen een sterke tegenstander in de kwartfinale niet uitblijven. De tegenstander werd landskampioen Huissen, dat in eigen huis bestreden moest worden. Met hetzelfde team als in de tweede ronde werd er afgereisd naar het "Koelhuis", dat inderdaad verkoeling gaf in het tropische Huissen.

De vraag vooraf was met welke grootmeesters Huissen voor de dag zou komen. Uiteindelijk bleek de opstelling van Huissen "mee te vallen": slechts twee grootmeesters en verder twee 1300-spelers. Casper Remeijer mocht het opnemen tegen de regerend Nederlands kampioen Alexander Baljakin, die een week eerder nog het toernooi in Salou op zijn naam wist te schrijven. Helaas voor Casper, die met zwart speelde, kreeg hij na de opening

1. 32-28 (17-22) 2. 28*17 (11*22) 3. 37-32 (12-17) 4. 41-37 (6-11) 5. 46-41 (8-12) 6. 31-26 (16-21)? (Casper was met zijn hoofd bij de zetten 6. 32-28 (16-21) 31-26 (21-27) 36-31 (27*36) 26-21 (17*26) 28*6) 7. 33-28! (22*33) 8. 39*28

geen tegenspel meer.

DCIJ's andere talent Feroz Amirkhan speelde tegen Peter Hoogteijling zijn geliefde flankspel. Hoewel hij op tactisch vlak uit moest kijken, werd de aanval op zijn voorpost niet gevaarlijk. Toen de voorpost door een ruil verdween, werd Feroz alsnog door een zetje verrast. Hij liet een twee-om-twee open staan, in de veronderstelling dat hij een doorgebroken schijf terug kon gooien. Aangezien dit niet kon wegens een combinatie naar dam, gaf Feroz direct op.

Kees Pippel en Martin van Dijk moesten vervolgens winnen om een sneldambarrage af te dwingen. Kees was tegen grootmeester Geert van Aalten in een hekstelling terechtgekomen. Naarmate de partij vorderde, kreeg Kees grip op het centrum en met een andere zetvolgorde had Kees mogelijk zeer voordelig gestaan. Na het partijverloop was remise een logische uitslag. Hierdoor was DCIJ uitgeschakeld.

Martin van Dijk nam met wit in de opening een voorpost op 23. Door een tactisch foefje wist hij wat voordeel te behalen met een schijf op 6 en een duidelijk plan om het centrum te veroveren. Na de tijdnoodfase was het voordeel echter verdwenen en werden de punten gedeeld. Hierdoor werd de eindstand 6-2 in het voordeel van Huissen.

De uitslagen (bron: Toernooibase):

DV VBI Huissen - DCIJ 6-2

1. Alexander Baljakin (1516) - Casper Remeijer (1270) 2-0 (1)

2. Geert van Aalten (1431) - Kees Pippel (1331) 1-1 (3)

3. Peter Hoogteijling (1357) - Feroz Amirkhan (1131) 2-0 (2)

4. Fred de Koning (1332) - Martin van Dijk (1229) 1-1 (4)

Bekerteam DCIJ door naar kwartfinale

(23-05-2010) Door: Martin van Dijk

Waar de bekerteams in de eerste ronde hun wedstrijden nog op twee locaties in het land afwerken, spelen zij vanaf de tweede ronde gezamenlijk in Huissen. De zwakkere teams zijn vaak al afgevallen, waardoor de speelzaal gevuld is met hoofdklassers, meesters en grootmeesters. Ook ditmaal was er een aantal prominenten achter het bord terug te vinden.

Voor Casper Remeijer en Feroz Amirkhan is het bekertoernooi een uitgelezen mogelijkheid om de specialisten aan het werk te zien en daarnaast zichzelf in de kijker te spelen. Casper en Feroz, die twee weken eerder verhinderd waren wegens de halve finale van het NK junioren, namen de plaatsen in van Jesse Bos en Koos de Vries. Kees Pippel en Martin van Dijk completeerden het team.

Een meevaller was dat tegenstander Bezint Eer Gij Begint Britsum niet over zijn op papier sterkste viertal kon beschikken. Zo speelde kopman Gerlof Kolk mee met het team van Fryslãn. Wel speelde Oege Dijkstra mee (waar Jesse Bos een jaar terug nog op fraaie wijze van won). Aan de overige borden moest DCIJ op papier het verschil kunnen maken.

Feroz speelde aan bord vier zijn geliefde half-open klassiek. Feroz' tegenstander veronderstelde dat Feroz de door hem aangeboden ruil niet zou nemen, aangezien Feroz dan een dam tegen zou krijgen. Nadat Feroz de ruil toch nam, bleek de dam direct van het bord te verdwijnen. Hierna verkreeg Feroz zoveel terreinvoordeel dat hij zijn tegenstander weg kon drukken en simpel de winst kon forceren.

Aan de andere borden verging het DCIJ ook goed. Casper wist in het middenspel de aanval van Oege Dijkstra te ontzenuwen en stevende op een remise af. Kees Pippel had zijn tegenstander in de opening een gezonde aanval gegeven, maar na een combinatie naar dam leek Kees de winst voor het oprapen te hebben. Martin van Dijk had intussen bijna alle belangrijke velden veroverd.

Vervolgens haperde de motor zowel bij Kees als bij Martin. Toen Casper remise overeen was gekomen, kon Martin in tijdnood ontelbare keren de winst forceren, maar liet hij de partij knullig naar remise lopen. Kees had zijn tegenstander ook nog een remisekans geboden, maar kwam goed weg en kon alsnog een overmachteindspel op het bord toveren. Hierdoor won DCIJ wederom met 6-2.

De uitslagen (bron: Toernooibase):

Bezint Eer Gij Begint - DCIJ 2-6

1. Oege Dijkstra (1318) - Casper Remeijer (1270) 1-1 (2)

2. Nick de la Fonteyne (935) - Kees Pippel (1331) 0-2 (4)

3. Pieter Dijkstra (982) - Martin van Dijk (1229) 1-1 (3)

4. Reinout Sloot (1159) - Feroz Amirkhan (1131) 0-2 (1)

In de kwartfinale op 5 juni treft DCIJ landskampioen Huissen.

DCIJ eenvoudig door naar tweede ronde KNDB-beker

(16-05-2010) Door: Martin van Dijk

Na een jaar afwezigheid mocht het bekerteam van DCIJ zich dankzij de titel in Noord-Holland weer opmaken voor de KNDB-beker. Doordat Casper Remeijer en Feroz Amirkhan op dezelfde dag hun laatste partij van de halve finale NK junioren moesten spelen en Stijn Tuytel en Wim Winter niet in Nederland verbleven, reisde DCIJ met Kees Pippel, Jesse Bos, Martin van Dijk en Koos de Vries af naar Den Haag. Ondanks dat Koos in Den Haag besloot de eindbestemming van de TomTom in Heemskerk te veranderen en het adres van de speelzaal in dezelfde straat, maar op een ander nummer dan twee jaar terug bleek te zijn, kon het viertal op tijd achter de borden plaatsnemen.

Bij tegenstander LDG Leiden bleek, tot opluchting van met name Koos, kopman Bronstring afwezig te zijn. Zijn vervanger nam tegen Kees Pippel vanuit de Roozenburgopening de twee-om-twee ruil naar 45. Een tiental zetten later bleek dit te hoog gegrepen voor hem, aangezien hij wel heel ambitieus probeerde de velden 23 en 24 te controleren. Toen schijf 24 van het bord verdween, kon Kees dankzij een klaverblad simpel schijfwinst forceren. Na nog een schijfwinst en een rondslag waren de eerste punten binnen voor DCIJ.

Ook de tegenstander van Jesse Bos ging vol in de aanval. Bij een andere opbouw had Jesse schijfwinst kunnen forceren; nu kon Jesse de witte schijf op 18 niet veroveren door een grote ruil. De overgebleven zes-om-zes was remise, al speelde Jesses tegenstander nog lang door.

Martin van Dijk trof in Hans Kreder een andere (oud-)Zaandijker. Na een voorzichtige opening wist Martin druk uit te oefenen op de witte schijf op 27. Nadat hij zijn tegenstanders lange vleugel leegmaakte, wist Martin ten koste van een schijf door te breken. Een paar zwakke zetten van zijn tegenstander versnelden de winstgang, waardoor DCIJ de benodigde vijf punten binnen had.

Tot slot wist Koos de Vries op Houdini-achtige wijze nog een punt uit het vuur te slepen. Nadat Koos zich in de opening liet afbluffen, kreeg hij in het middenspel grote opbouwproblemen. Wonder boven wonder wist Koos door een dubbeloffer aan twee kanten door te breken en een drie-om-één te forceren.

De uitslagen (bron: Toernooibase):

Leids Damgenootschap - DCIJ 2-6

1. Hans Tangelder (1111) - Jesse Bos (1283) 1-1 (2)

2. Peter van de Berg (859) - Kees Pippel (1331) 0-2 (1)

3. Hans Kreder (1182) - Martin van Dijk (1220) 0-2 (3)

4. Maurits Meijer (1121) - Koos de Vries (999) 1-1 (4)

Op zaterdag 22 mei treft DCIJ in Huissen het Friese BEGB Britsum.

Bekerviertal DCIJ Noord-Hollands kampioen

(15-03-2010) Door: Stijn Tuytel

Afgelopen zaterdag streed DCIJ met SNA 2, Zaanstreek 1 en Zaanstreek 3 om het Noord-Hollands kampioenschap bekerviertallen. Door het wegvallen van Jesse bos wegens studieverplichtingen, bestond het team uit Kees Pippel, Casper Remeijer, Feroz Amirkhan en Stijn Tuijtel. In de halve finale mocht het aantreden tegen SNA 2. Na de overwinning op het eerste team van Heerhugowaard twee weken eerder was DCIJ het aan zijn stand verplicht de wedstrijd in winst om te zetten. Maar dat was ook het geval bij Samen Sterk.

Ook nu was na een kleine twee uur spelen de uitslag nog allerminst duidelijk. Kees was op weg de risicovolle omsingeling van Jan Groeneweg hard af te straffen, maar Casper had tegen Guido Verhagen zichtbaar nadeel en ook Feroz (tegen Ritchie Wijnker) en Stijn (tegen Rinus Veenstra) leken de mindere kansen te hebben.

Maar net als altijd rijst de vraag: wat betekent goed staan? Er zijn zoveel andere factoren die een rol spelen bij het goed tot een einde brengen van een partij, zoals concentratie, lef en het kunnen handelen onder tijdsdruk. Dit laatste is zeker bij bekerwedstrijden een cruciale vaardigheid. Waar de niveauverschillen kleiner worden en beide spelers tot het uiterste dienen te gaan, belandt men maar al te vaak in een situatie waarbij de digitale klok aftelt. Met de beangstigende wetenschap dat er geen seconde meer bijkomt, worden op dit soort momenten fouten begaan, wedstrijden verloren.

Op het bord van Kees hoefde het zover niet te komen: na een verrassende zet moest zijn tegenstander opgeven. Maar op de andere drie borden was men nog wel bezig. Tijdnood. Wat is wijsheid? Op het bord van Stijn werden de stenen als eerste opgezet. In een spannende slotfase bleek een voor beide spelers geforceerde afwikkeling remise op te leveren. Even later kwamen Feroz en Ritchie eenzelfde uitslag overeen.

Het was dus wachten op Casper. In wederzijdse tijdnood had hij een mindere stand om weten te zetten in een in ieder geval moeilijk taxeerbare stand. Zijn tegenstander had zichtbaar moeite met het doolhof aan mogelijkheden waarvoor hij zich geplaatst zag, en koos uiteindelijk voor de verkeerde voortzetting. Na het offer dat hier verrassend op volgde bevatte de stand nog wel remise, maar liet deze zich met een ras tikkende klok eigenlijk alleen vanuit het meekijk-perspectief vinden: 6-2 en een ticket voor de landelijke arena.

Eenzelfde lot was bezegeld voor Zaanstreek 3. In de halve finale verwees het team met vier gelijke spelen hun eerste team verrassend naar de troostfinale. Dit leidde tot het duel Zaanstreek 1- SNA 2 om de derde plek en Zaanstreek 3 - DCIJ 1 om het kampioenschap. Een speler van het derde merkte cynisch op dat na de soepele overwinning op DCIJ 2 (5-3), uitschakeling van het eerste team geen problemen mocht vormen.

Het werd inderdaad ook niet echt spannend. Al gauw combineerde Feroz naar dam tegen Schelte Betten, die in de halve finale verdienstelijk Paul van der Lem op remise hield. Niet veel later kon ook Kees een capitulatie in ontvangst nemen. Een wederzijdse doorbraak met een schijf meer stelde tegenstander Van den Veen voor schier onoplosbare problemen, waar deze in de praktijk ook niet meer uit kon komen.

Intussen was het wachten op Casper en Stijn. Casper had in een klassieke partij langzaam maar zeker het voordeel naar zich toe weten te trekken tegen Berends. Toch was de uitkomst lange tijd onduidelijk en was het pas na een overenthousiaste actie van zijn tegenstander dat Casper de overwinning mocht noteren. Een min of meer zelfde partijverloop deed zich voor op het bord van Stijn. Licht voordeel tekende zich slechts af toen tegenstander Vermeulen in tijdnood de verkeerde velden pakte: 8-0 en het heroverde Noord-Hollands kampioenschap.

De troostfinale eindigde in een 5-3 overwinning voor Zaanstreek 1. Guido Verhagen moest op het eerste bord alle zeilen bijzetten om de sterk spelende Van der Lem op remise te houden. Uiteindelijk bleek de nederlaag van Jan Groeneweg tegen Piet Smit beslissend te zijn. De overige twee duels -tussen Ritchie Wijnker en Barbara Graas en Rinus Veenstra tegen Paul Teer- eindigden in remise.

Klik hier voor de uitslagen van de Noord-Hollandse bekerwedstrijden 2010.

DCIJ 1 schakelt SNA uit!

(28-02-2010) Door: Jesse Bos

De bekerwedstrijd van IJmuiden tegen SNA bood een kans om revanche te nemen voor de nederlaag in de bondscompetitie, waarmee SNA IJmuiden de pas afsneed richting kampioenschap. De IJmuidenaren waren dan ook sterk gemotiveerd om te winnen. Hetzelfde gold echter ook duidelijk voor de tegenstander. Deze was, met Richard Mooser, Steven Wijker, Mike Koopmanschap en Ivo de Jong, met een veel sterker team aangetreden dan in het boekje opgegeven stond. Kortom, er stond wat op het spel.

De opening zag er niet florissant uit voor IJmuiden; Jesse had duidelijk nadeel en Stijn zijn stand leek ook niet heel makkelijk. De kansen moesten van het bord van Kees Pippel komen; nadat zijn tegenstander in de opening een remiseafwikkeling niet nam, stond het bord in vuur en vlam.

De kentering kwam echter al snel: Mike wist zijn voordeel niet uit te bouwen en moest snel in remise berusten. Hierna slaagde Kees erin om een schijf te winnen en even later de partij. Direct hierop wist Casper een verdienstelijke remise tegen de topscorer van de Hoofdklasse, Richard Mooser, te behalen. Met een voorsprong van 4-2 moest Stijn zich verdedigen tegen Steven. Hij slaagde hier glansrijk in. Nadat Steven zijn aanval niet kon versterken, bleef de SNA'er met een onontwikkelde schijf zitten. Dit gaf Stijn een uitstekende mogelijkheid om de winst te behalen. Hij koos echter voor een zeker gelijkspel, waardoor de zege van IJmuiden een feit werd.

Nu mag IJmuiden op 13 maart proberen om plaatsing voor de nationale bekerwedstrijden te bewerkstelligen.

SNA 1 - DCIJ 1 3-5

1. M. Koopmanschap - J. Bos 1-1 (1)

2. S. Wijker - S. Tuijtel 1-1 (4)

3. R. Mooser - C. Remeijer 1-1 (3)

4. I. de Jong - K. Pippel 0-2 (2)

Terug